Vajon mennyi cukrot adunk a gyermekünknek, anélkül, hogy tudnánk.....

Egészséges, nem egészséges. Eheti-e a gyerek vagy sem. Nagy dilemma folyik a szülök agyában általában, amikor erről van szó. Akad olyan gabonapehely a kereskedelmi egységek polcain, aminek a negyede cukor. A cikkből kiderül, hogy mennyi édesítő található a szülők által egészségesnek vélt müzliben, joghurtban vagy éppen a túrórudiban.

Külön részleg a duci gyermekeknek a ruhabolt üzletekben? Szerintem ez nonszensz. Az elmúlt 20 évben a túlsúlyos gyermekek száma Európában 3,2%-ról 28,5%-ra nőtt a WHO felmérései szerint. Fő okok a mozgásszegény életmód és a magas kalóriaérékű ételek fogyasztása. Ennél nagyobb probléma az, hogy a gyerkőcöknél is megjelentek azok a betegségek,a melyek a túlsúlyos felnőttekre jellemzőek.

A magyar szülők négyötöde szerint nagyon fontos a gyermekek számára a rendszeres sport. A gyermekek leggyakrabban az iskolában sportolnak, majdnem minden második gyerek (45 százalék kb.) szokott emellett heti rendszerességgel sportolni.

Sajnos örök problémát okoz az, hogy mit adjunk enni a gyereknek vagy mivel vegyük rá, hogy ne egyen egészségtelen ételeket. A szülők 80 százaléka szerint fontos, hogy a gyermek változatosan és egészségesen étkezzen, ebből 50 százalék tesz azért, hogy a család ne fogyasszon magas transzzsírsav-tartalmú ételeket.

Ám sokszor az egészségesnek gondolt élelmiszerek sem olyan egészségesek, mint amilyennek tűnnek. A kakaós gabonapehelynek a negyede cukor, a többfajta színes és ezerféle ízzel rendelkező müzliszelet felér egy sima szelet csokival, ezért bölcsebb döntés inkább a natúr változatokra voksolni. Szinte minden gyermek imádja a tejszeletet, de ez sem a legjobb amit neki adhatunk. A harmada cukor, illetve a térfogatnövelő szerek mellett étkezési só, aroma, emulgeáló szer, tejpor, sűrített tej (ennek fele szintén cukor), és folytathatnám még, hogy mit tartalmaz. A csokis puding a kisgyermekes háztartás egyik alapvető terméke, de vigyázzunk vele, mert az ötöde cukor. Reggel gyorsítónak ovi előtt jó, de este vacsi után már nem ajánlott, nehogy akkor pörögjön fel a gyerek.

 

Összegezve tehát: figyeljünk oda mit adunk a gyerkőcnek, mikor eszi és mennyit fogyaszt belőle.

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én