Tegyük tisztába magunkat!

Egy önismereti-önértékelési gyakorlatot hoztam Neked, ami segít felmérned hol vagy most az önfejlődés útján, és irányt mutat, hogy merre haladj tovább.

Mivel minden boldogság és lelki siker alapja a megfelelő önismeret, így nagyon fontos, hogy tisztába tegyük gondolatainkat a külvilágról, környezetünkről és mindenekelőtt saját magunkról.
Egy önismereti-önértékelési gyakorlatot hoztam Neked, ami segít felmérned hol vagy most az önfejlődés útján, és irányt mutat, hogy merre haladj tovább.

Mi a teendőd?

Vegyél elő egy papírlapot, és oszd fel 6 oszlopra, majd töltsd ki azokat a következő módon!

Az 1-es oszlopba sorold fel azokat a tulajdonságokat, képességeket és  személyiségvonásokat, amelyeket értékelsz, amelyek tetszenek másokban, a világban.

A 2.oszlopba azok a tulajdonságok, képességek, személyiségvonások kerüljenek, amelyeket kritizálni szoktál másokban, amelyek idegesítenek, bosszantanak mások viselkedésében.

A 3. oszlopba írd le, hogy mi az, amit mások szeretnek, értékelnek benned.

A 4. oszlopba az kerüljön, amit mások kritizálnak, nem szeretnek benned, amiben igyekeznek megváltoztatni, vagy változásra bírni.

Az 5. oszlopba sorold fel mindazt, amit szeretsz, értékelsz önmagadban,amiben szerinted jó vagy.

A 6.oszlopban azok a tulajdonságok, viselkedésformák stb. szerepeljenek, amiket nem szeretsz magadban, rendszeresen amiért kritizálod magadat, és amiről úgy véled, hogy változtatnod kellene.


Értékelés:

Mind a hat oszlop egy-egy önismereti tükör, ami rólad, vágyaidról, félelmeidről, kapcsolataidról árulkodik. Fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy mivel van dolgod és mi az, amivel nem vagy csak kevésbé kell foglalkoznod.

Az 5. oszlopban leírtad mindazt, amire máris támaszkodhatsz, mert becsülsz önmagadban.
Tipp: Ha
ide alig írtál valamit, akkor érdemes erősítened az önbizalomadat. Amit máris megtehetsz azzal, hogy újragondolod a kérdést, és fel nem kelsz addig, amíg legalább 20 dolgot le nem írsz ide, amit egy picit is szeretsz magadon. Lehetnek akár olyan apróságok is, hogy pl.:„szép hosszú a szempillám”, „finom húslevest tudok főzni” stb.

Mindaz, ami az 1-es oszlopban szerepel, vagyis amit másokban szeretsz, az már benned is megvan, vagy afelé haladsz, hiszen felismerted magadat a másik személyében.

A 2. és a 6. oszlopban szereplő dolgok sok esetben az „árnyékszemélyiségedre” utalnak. Arra, ami megvan benned, de nem akarod vagy nem tudod elfogadni, ezért kizárod magadból.
A 2. oszlop, a „más szemében a gerendát” kategória. Az itt felsoroltak is megvannak benned, de azokat önmagadon kívülre helyezed, "kivetítetted másra", mert nem vagy hajlandó felismerni azok lehetséges létezését önmagadban.
A 6-os oszlopban leírtakkal kapcsolatban valamivel jobb a helyzet, hiszen azok létezését már valamennyire tudatosítottad magadban, így könnyebb velük az önismereti munka.

A 3-as és 4-es oszlop tartalma rólad szól, de közvetett módon, mivel a másoktól kapott visszajelzések a másik ember értékrendszerét, gondolatvilágát, hozzád kapcsolódó érzésvilágát is tartalmazzák.
Vagyis ezek révén a kapcsolatotokról és a másik személyiségéről is információt szerezhetsz.
A 3. oszlopban felsoroltak lehet, hogy megvannak benned, ugyanakkor azt is jelzik, hogy az másik ember számára is fontos, értékes, őbenne is megvan, illetve szeretné, ha meglenne…
A 4. oszlop tartalma nem kizárt, hogy megvan benned, de arról is árulkodik, hogy mivel van problémája a társadnak, mi az, amit ő a saját tökéletlensége, önelfogadási hiánya miatt kivetít rád, mert önmagában nem mer szembenézni vele.

Amennyiben téged a másik kritizálása nem érint, nem bánt, nem sért, akkor az, teljesen az ő problémája. Ha azonban sért, bánt, amit a másik kritizál benned, akkor azzal még neked is van dolgod, különben nem érintene kellemetlenül.
S aztán gondolataink rendszerezése után, nézzük meg egy gyors, könnyű tesztben, mi jellemző ránk életünk rendezése kapcsán? Minden perced betáblázod, vagy csak ahogy esik, úgy puffan? Várod a sült galambot vagy a kezedbe veszed életed irányítását? Végezd el az alábbi önismereti tesztet és minden kiderül!
Sokan emlékeztető cédulákat, személyes tárgyakat tűznek a falitáblára, tartanak az íróasztalukon vagy hordanak a kis táskájukba. Ezek az első pillantásra jelentéktelennek tűnő apróságok, sokat elárulnak a személyiségedről, és arról, hogyan rendezed be, szervezed az életedet.

Mi a feladat?

Olvasd el az alábbi három listát, és válaszd ki azokat a tárgyakat, amelyek nálad is előfordulnak. Minden tárgy egy pontot ér.

“A” lista:
fénykép rólad és a párodról, egy kedves üzenet, régi belépőjegyek, szép madártoll, divatékszerek, sminkszerek, neked címzett képeslap, gyermeked rajzai, kedvenc kabalád, marcipánszív, meghívó egy rendezvényre, ahova el akarsz menni

“B” lista:
színház- vagy kondi bérlet, naptár, fontos telefonszámok, elintézendők listája, bevásárló lista, kulcs, olló, tű és cérna, receptek, kalóriatáblázat, sebtapasz,

“C” lista:
befizetendő számlák, múlt évi naptár, érvényes menetjegyek, vidám fotók, telefonszámok cetliken, előhívatlan negatívok, leszakadt gomb, szemüveg, találkozók időpontja, érdekes újságkivágások, vázlatrajzok vagy ötletfüzet

Eredmények:

Amelyik listán a legtöbb pontod van, annak az eredménye jellemző rád. Ha hasonló pontjaid vannak a listákon, akkor kevert típus vagy. Nem kell figyelembe venni azt a listát, ahol a legkevesebb pontot értél el, illetve ha a legalacsonyabb pontszám nem éri el a legmagasabb pontszám felét.

Legtöbb pont az A listán:
Alapvetően romantikus, szentimentális és érzelmes ember vagy. aki szíveses merül el és idézi fel a múlt szép emlékeit. A jelent kissé kiábrándítónak találod, a jövőtől pedig egyszerűen félsz. Szereted, ha gondoskodnak rólad, ha kitalálják a gondolataidat, és leveszik válladról az intézkedés terhét. Kerülöd a konfliktusokat és a kellemetlen helyzeteket, ám ha belekerülsz, akkor megdöbbenve, értetlenül és bizonytalanul állsz a helyzet előtt. A boldogságot és a helyzetek megoldását mindig mástól várod, rendszerint a szerelmedtől vagy a családodtól. Az önismeret fejlesztés, és a személyes felelősségvállalás segít, hogy tanulj a hibáidból.

Legtöbb pont a B listán:
Józan, tudatos és felelősségteljes ember vagy. Fontos számodra a biztonság, és úgy érzed, hogy az a legjobb, ha magad veszed kezedbe életed irányítását. Pontos napirendet készítesz és azt be is tartod. Tudsz és akarsz javítani az életeden. Meggyőződésed, ha keményen és céltudatosan dolgozol a jelenben, akkor a jövőd szebb és boldogabb lesz. Ez az állandó előrefigyelés olyan hűvössé és célorientálttá tehet, hogy nemcsak az elért eredményeidnek nem tudsz örülni, hanem a pillanat szépségének sem. Pedig jót tenne, ha kicsit élveznéd is az életet, és odafigyelnél másokra.

Legtöbb pont a C listán:
Spontán, kalandvágyó ember vagy, aki vidáman, de kissé meggondolatlanul él bele a világba, „ahogy esik, úgy puffan”. Szerinted a dolgok alakulása a szerencsétől függ, ami egyben mentség is arra, ha nem éred el azt, amit szerettél volna. Nyitott és könnyed vagy, hamar kiszúrod a jó lehetőségeket, de nem tudod kiaknázni azokat, mert ritkán tervezel és menekülsz a kötöttségektől, szabályoktól. Társaságban alkalmazkodó és ötletgazdag vagy, de a megvalósításban gyengébb, így előfordul, hogy mások aratják le a babérokat. Vedd jobban kezedbe a sorsodat, és fejleszted személyiséged gyakorlatias oldalát.

Ugyanannyi pont az A és B-ben:
Érzelmes és tudatos is vagy. Fontos számodra a boldogság, de ezt nem feltétlenül egy másik embertől várod, képes vagy a kezedben tartani a dolgaidat. Az izgalmas kalandokkal szemben előnyben részesíted a kiszámíthatóságot, a biztonságot, így mindig előre tervezel. Gyakorlatias vagy, de megzavarhatnak a váratlan események, vagy ha nem az képzeléseid szerint alakultak a dolgok. Kell egy kis idő, amíg magadhoz térsz és újratervezed a dolgokat. Légy egy kicsit lazább, és a változásokban ne csak a kényelmetlenséget lásd meg, hanem a pozitív lehetőségeket is.

Ugyanannyi pont az A és C-ben:
Egyszerre vagy érzelmes és ösztönös, romantikus és idealista. Melegszívű, de kissé kiszámíthatatlan vagy. Az egyik pillanatban a múltban szép emlékeiben időzöl, a másikban már a fényes jövőt tervezd. A jelen körülményeit és korlátait nem veszed figyelembe, emiatt terveid sem reálisak, és gyakran ér csalódás. A kudarcok okát nem a saját hibádnak tartod, hanem a kedvezőtlen körülményeknek, a balszerencsének tudod be. Légy kicsit reálisabb és szervezettebb, meglátod, sokkal eredményesebb leszel.

Ugyanannyi pont az B és C-ben:
A múlttal nem sokat foglalkozol, inkább a jelenből próbálod kihozni a legtöbbet, de kellően szervezett vagy ahhoz, hogy ne hagyd sodortatni magad az eseményekkel. Vállalkozó kedvű vagy, a kudarcok nem törik le kedved, mert mindjárt azt nézed, hogy mit lehet kihozni a dologból, hogyan fordíthatod a javadra az eseményeket, vagy egyszerűen új kihívások után nézel. Határozott és egyenes vagy, rögtön megmondod, ha valami nem tetszik. Lélekben elkötelezett vagy, de néha nem árt, ha ennek érzelmi jeleit is adod.

Hasonló pontok az A-B-C listán:
Gratulálok, sikerült összehangolnod személyiséged ösztönös, érzelmes és tudatos oldalát, megtaláltad az egyensúlyt a céltudatosság és a kreativitás, a tervezés és spontaneitás között. Tudod, mit akarsz, és azt is, hogyan érheted azt el. Fontos számodra a jövő, de képes vagy megélni a jelen örömeit is. Előre tervezel, de nem ragaszkodsz mereven az elképzelésidhez, és nem esel kétségbe a váratlan helyzetek felbukkanásakor. Újragondolod a lehetőségeidet és rugalmasan alkalmazkodsz az új körülményekhez, így mindig a legjobbat tudod kihozni az életből.Önismeretben gazdag, derűs hetet!
loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én