Magyarország a mámorban

Hazánkban az alkoholizmus már népbetegségnek számít. Kb. 1 millióra tehető az alkoholproblémások száma és az egy főre eső évi alkoholfogyasztás 10,6%-a tiszta szesz. Évente 7-8 ezer ember hal meg májbetegségben, amelyet hatvan-nyolcvan százalékban a túlzott alkoholfogyasztásra lehet visszavezetni (Fekete, 1996).

  • férfi/nő arány: 4:1 (a férfiaknál gyakrabban fordul elő)
  • alkoholizmus à magas státuszú férfiak vagy mélyszegénységben élő férfiak
  • zugivóság à nők
  • típusos kezdet: 16-30 éves kor

A szakértők felhívták a figyelmet a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás súlyos egészségi, illetve egyéb jellegű társadalmi kockázataira. Ami az előbbit illeti, az alkohol okozta betegségek, illetve halálesetek száma az országban még soha nem volt olyan magas, mint az elmúlt években: évi átlagban több mint 70 ezer, az alkoholfogyasztás következtében történt elhalálozást jegyeztek fel. Számos esetben végzetes egészségi kockázatok mellett az alkohol a bűnözés, ennek keretében az erőszakkal elkövetett bűncselekmények jelentős megnövekedéséhez is vezetett. A WHO globális megoldást sürget az alkoholizmus visszaszorítására, hiszen nem csak a halálozási statisztikákat lehetne kozmetikázni egy határozott fellépéssel: Európában a gyilkosságok és az erőszakos cselekedetek 40 százalékában áll alkoholos befolyásoltság a háttérben. Rengeteg autós gázolás történik ittas vezetők miatt, de a szempontok között meg kell említeni a nem várt terhességek, ezáltal az abortuszok magas számát, és a helytelen gyermeknevelés következményeit: az európai gyermekek 5-9 százaléka él az alkoholfüggőség miatt hátrányos helyzetű családban.

Az alábbi ábrán hazánk legnépszerűbb alkoholtípusait láthatjuk (1970 és 2010 között):

 

 

 

Ez a kép pedig önmagáért beszél. Jól látható, hogy Magyarország és szomszédos Szlovákiánk Európa élmezei alkoholfogyasztója. Sajnálatos, hogy ilyen dologban tűnünk ki.

Alább pontosabb adatokkal láthatjuk, mely országokban mennyit isznak.

 

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én