Leggyakoribb étkezési zavarok

Az étkezési zavarokban szenvedők sokan titkolják, de egyre többen fordulnak szakértőkhöz. A három leggyakoribb étkezési zavar az anorexia, a bulimia és a kóros elhízás. Az evészavar leggyakrabban a 12-30 éves korosztályt támadja. Az anorexia a 12-18 éves korosztályra, míg a bulimia a 15-27 éves korosztályra a legjellemzőbb. Az alacsony önbizalmú, önkárosodásra törekvő, de a szülő közelségét igénylő fiatalok gyakran képtelenné válnak lelki törekvéseik, külső kapcsolataik kontrollálására. Ilyenkor a kontrollt a saját testére helyezi át.


Az anorexia alaptünetei és felismerése

Súlyhiány, melynek legalább 15 százalékosnak kell lennie, súlyfóbia, mely az elhízástól való félelmet jelenti, testképzavar, azaz az ember folyton elhízottnak érzi magát, menstruáció elmaradása, mely bizonyos testsúly hiány mellett azonnal jelentkezik.

 

A testi tünetek közé tartozik a bőrszárazság, gyakori hajhullás, emésztési zavarok, alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok. Amennyiben a betegség a serdülőkor előtt lép fel, az a gyermek nemi érését lelassíthatja, a menstruáció elmaradhat.

A betegség maga úgy kezdődik, hogy az enyhén túlsúlyos fiatal lány elkezd fogyókúrázni, és folytatja az ideális testsúly elérése után is. A fogyókúra gondolata gyakran családtagok vagy kortársak ártatlannak vélt megjegyzései alapján születik. Az elmúlt évek kutatásai szerint az anorexiára hajlamosak csökkentik a kalóriabevitelt és az éhségérzet számukra nem rossz érzés, hanem szinte eufória. Fegyelmezettek lesznek, sikeresnek érzik magukat, gyönyörűséggel tölti el őket egyre fokozódó soványságuk.

 

A bulimia alaptünetei és felismerése

Jellemzően a serdülőkor vége felé, a fiatal felnőttkor kezdetén szokott kialakulni. Labilis, szorongó, depresszív fiatal nők betegsége, akik falásrohamokkal küzdenek. A falásrohamok naponta többször jelentkezhetnek, rövid ideig tartanak. A hánytatás, vízhajtózás és egyéb szerek alkalmazása néha extrém méretű lehet, és ezeket mindenképpen szégyenérzet, bűntudat követ,a mi erősíti a további depressziót.

Létezik a bulimiának egy enyhébb változata, amit szintén evésrohamok és túlevés jellemez, de ezek a betegek nem hánytatják magukat és nem szednek semmilyen szert. Ők általában túlsúlyosak lesznek. Ezen a ponton érintkezik a bulimia és az elhízás. Ebbe a csoportba tartozó nők szintén labilisak, elhízásuk miatt depressziósok, jelentkezik náluk általános farkaséhség, főleg édességekre, és falásrohamok.

Meg kell említeni még egy sajátos kórképet is, ami a férfiakra jellemző. A férfiakra az inverz anorexia, melyben a testképzavar fordított. Az izmos, általában testépítő férfiak túl soványnak tartják magukat, sőt félnek, hogy kinevetik őket soványságuk miatt.

Az étkezési zavarok hátterében rengeteg külső tényező állhat. A labilis családi háttér, rossz anya-lánya kapcsolat, és még ezek mellé társul a szociokulturális hatások is. Különösen veszélyesek az olyan csoportok, ahol megkövetelik a tökéletes karcsú alakot: táncosoknál, modelleknél, színészeknél, manökeneknél, sportolóknál.

 

Az étkezési zavarok a súlyos pszichiátriai betegségek közé tartoznak. A krónikus beteggé válás éppúgy jellemző, mint a magas halálozási arány vagy a visszaesés. A terápia sikerét a korai felismeréstől, a jól megválasztott kombinált gyógyszeres kezeléstől és a pszichoterápiás módszerektől várhatjuk.

 

 

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én