Laktózérzékenység: napjaink népbetegsége

A laktóz intoleranciában szenvedők képtelenek a tejben található tejcukrot azaz a laktáz enzimet megemészteni, emiatt gyomor és bélproblémáik jelentkeznek általában puffadás és alhasi görcs formájában.

 

Aki még nem járt orvosnál vele, és tanácstalan keressen fel egy gasztroenterológus szakorvost a helyi kórházban vagy magánrendelésen. A gasztroenterológus általában úgy tudja diagnosztizálni a laktóz intoleranciát, hogy kiír a páciensnek egy laktózterhelés névre hallgató tesztet.

A tesztnek nagyon egyszerű menete van: reggel éhgyomorra kell menni az orvoshoz, ő elvégzi az előzetes vizsgálatokat, majd előkészíti a teszthez szükséges eszközt. Az eszköz hasonlít az alkohol szondára, csak ez a kilégzett levegő hidrogén tartalmát méri. (emiatt is hívják H2 kilégzési tesztnek is). Miután megtörtént az első fújás és rögzítik az eredményt, akkor adnak egy laktóz oldatot, mely körülbelül 1-1,5 deci, de 1 liternyi tejben lévő laktózt tartalmaz. Ezután háromszor kell 15 percenként, majd háromszor 30 percenként fújni. Ha az értékek nem változnak semmi probléma, vagy máshol kell keresni a problémát. Ha az értékek a fújások során emelkednek, akkor az orvos diagnózisa laktóz intolerancia lesz.

 

A diagnózistól nem kell megijedni, és nem is kell lemondani végleg a tejről. Rengeteg fajta táplálékkiegészítő/laktáz enzim pótló gyógyszert vagy rágótablettát lehet a piacon kapni. Ezek a tabletták hatásosak szoktak lenni, és nem is lehet őket gyógyszerszámban mérni, mert igazából ezek csak enzim pótlók.

 

Minden embernek máshogy reagál a szervezete arra, hogy tablettával mennyi laktózt bír elfogyasztani. Sajnos ez tapasztalati alapon megy, de ha az ember ráérez, hogy mihez mennyi kell, utána bátran, bármikor fogyaszthat tejtartalmú ételeket.

 

Ha az ember ennek ellenére a tejmentes életmódot választja nyugodtan fogyaszthat kemény sajtokat. Illetve rengeteg szakács és dietetikus is foglalkozik a laktózmentes életmód kérdésével.

 

 

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én