Kezelhető lesz hamarosan a mogyoróallergia

Nagyjából minden ötvenedik gyermek szenved a mogyoróallergiától. Világszerte ez a szám a tízmilliót is súrolja. Tüneteik a felduzzadt ajkaktól, a légzési nehézségeken át akár anafilaxiás sokkban is végződhetnek, ami akár halálos is lehet.

Mogyoróliszttel enyhítették a gyerekek mogyoróallergiáját egy új, kísérleti terápia során. A gyerkőcök kis mennyiségű mogyorólisztet kaptak a tesztek során. A kis páciensek 80%-a ezután biztonsággal fogyaszthatta a korábban életveszélyes csonthéjast. A terápiát kidolgozó kezelőorvosok elmondása szerint az eredmények biztatóak, mégsem ajánlják egyenlőre otthoni kipróbálásra, mivel még folyamatban vannak a kutatások.

 

A Cambridge-i Egyetem Andrew Clark által vezetett kutatócsoportja 99 mogyoróallergiában szenvedő 7-16 év közötti gyerek közreműködésével tesztelte az immunterápiának nevezett gyógymódot. Ők naponta kapták a minimális adag mogyórólisztet. Az adagokat folyamatosan emelték, és 6 hónap elteltével a gyerekek már napi 800 milligramm port, azaz 5 mogyórószemnyi mennyiséget is el tudtak fogyasztani. Az eredményesség 84 és 91 százalék közötti értékre becsülhető. A teszt résztvevői közül öt gyerekből egy enyhe allergiás reakcióra, enyhe szájviszketésre panaszkodott.

 

A terápia látványos változást hozott a páciensek életében, akik nagy mennyiségben továbbra sem habzsolhatják a mogyorót, viszont már nem kell félniük az egyéb élelmiszerekben előforduló kis mennyiségektől, és a kiváltott reakcióktól. A terápiát hamarosan igénybe vehetik mások is egy erre a célra kialakított speciális mogyoróallergia-klinikán, valamint tervezik, hogy nagyobb lépéseket is tesznek a terápia fejlesztéséért.

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én