Háztartási mérgek

1. Dietil-ftalát: Ezt a vegyületet általában az alkohol denaturálásához használják, de manapság felbukkan már mosóporokban, PVC-ben és kozmetikumokban is. Ez az összetevő igen veszélyes, hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez, a nemi hormonok túl alacsony szintjéhez, és elősegítheti a rák kialakulásának kockázatát is.

 

2. Guargumi: Ez a termék a mérgező guarbab magjából készül, és különösen káros anyagokat tartalmaz, mert tökéletes tisztítása gazdaságtalan. Ezt az anyagot sokak között ketchupokhoz, majonézekhez, szószokhoz, üdítőkhöz és szörpökhöz használják.

 

3. Nitritek és nitrátok: Ők a pácolt húskészítmények állandó alkotói. Súlyosan veszélyezteti az egészséget, hiszen a vér oxigénszállító képességét csökkenti a belőle képződő nitrózamin karcinogénnel együtt.

 

4. Fenol: A legtöbb boltban fellelhető bútorfény tartalmaz fenolt illetve további veszélyes anyagokat. A fenol levegővel érintkezve csillogó, fényes felületté szilárdul, viszont így a bútorfény akár napokig is irritáló gázokat bocsájthat ki, melyek fenol tartalmúak. A fenol belélegezve kellemetlen tüneteket, extrém esetekben akár vese- illetve májkárosodást is okozhat.

 

5. Dietanolamin: A rák kialakulásában játszhat szerepet a testápolókban megtalálható dietanolamin, röviden DEA. Oldószerek, tisztítószerek gyártásához használják általában ezt a színtelen vagy kristályos alkoholt. Testápolók gyártásához azért használják, mivel jól hidratál, puhává varázsolja a bőrt.

 

6. Alumínium: Érdemes megfontolni, hogy mikor és milyen izzadásgátlót használunk. A német ÖKO-Test magazin tesztje az izzadásgátlók gyakori bőrirritáló hatásáról számol be. A kutatások azt az eredményt mutatták, hogy a dezodorokban található alumínium eltömíti a pórusokat.

 

7. Cukor: nem csak az ember vonalai vannak veszélyben, ha túlságosan sok cukrot fogyaszt. Otto Heinrich Warburg német biológus felfedezte, hogy a rosszindulatú daganatok anyagcseréjét nagymértékben befolyásolja a glükózfogyasztás, mivel a megemésztett cukor glükózzá alakul. Kimutatásáért Nobel-díjat kapott.

 

8. Tartrazin: Ez az adalékanyag váltja ki leggyakrabban az allergiát. Többek között megtalálható szörpökben, pezsgőtablettákban, mustárokban és fűszerszószokban is. Az ételeket citromsárgára, zöldre vagy barnára festő színezőanyag az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót vált ki, főleg szalicilsavra való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi rendellenesség vagy bőrtünet.

 

9. Sodium-laureth: Samponokhoz használt habképző anyag, gyakran okoz bőrallergiát. Gyors felszívódása miatt okozhat maradandó károsodást több szervben is például az agyban, májban vagy éppen a szemben. Más anyagokkal kapcsolatba lépve rákkeltő anyagokat hozhat létre.

 

10. Aszpartam: A szintetikus édesítőszerekre érzékenyeknél fejfájást, kábultságot, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. Ez az adalékanyag az Amerikai Egyesült Államokban már egyszer be lett tiltva, majd újra engedélyezték. Terhesség esetén kimondottan kerülendő. A szer megtalálható szénsavas üdítőkben, gyümölcslevekben, jeges teákban és fagylaltokban.

 

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én