Tölts magadba önbizalmat végre!

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, sikereket kell elérnünk, olyan dolgokban, olyan területeken amelyek számunkra fontosak. Sikerek és sikerélmények elérése azonban lehetetlen önbizalom nélkül. Saját lényünkbe vetett hitre, bizalomra és természetesen önismeretre van szükség.

Felmérések szerint 10-ből 7 ember önbizalomhiánnyal küzd, alul értékeli önmagát.

A gyenge önbizalom a munkában, a kapcsolatokban, a szülői teendők ellátásában és a döntéshozatalban is érezteti negatív hatását. Az önbizalomhiány megakadályoz abban, hogy elérd, amit akarsz, és gyengébben teljesítesz, mint amire valójában képesek lennél.

Az önbizalom megszerzése, megerősítése nem megy hipp-hopp, türelem és kitartás is kell hozzá, de az alábbi 10+1 önbizalom-növelő tipp segítségedre lesz az elindulásban:

1. Tükör előtti gyakorlat

Állj a tükör elé, nézz a saját szemedbe és mondd magadnak naponta 10x: „Szeretem magam. Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Bízom magamban.”

2. Hagyj fel az összehasonlítással!

A gyenge önbizalommal rendelkező ember hajlamos másokhoz hasonlítani önmagát, és remek érzékkel mindig megtalálja azokat, akik jobbak, szebbek, okosabbak, sikeresebbek vagy tehetségesebbek nála. Ezzel valójában csak a kisebbrendűségi érzésedet és a negatív énképedet erősíted meg. Lehet, hogy az általad kiragadott tulajdonságát tekintve tényleg jobb nálad az adott személy, míg más tulajdonságait tekintve lehet, hogy elbújhatna mögötted.

3. Értékes, egyedi és különleges ember vagy!

Senki sincs a Földön, aki ugyanolyan lenne, mint Te. Még az ikrek sem teljesen egyformák. Mindenki máshonnan jött, más családi háttérből, más körülmények közül indult, más adottság- és képességcsomagot kapott, más hatások és élmények érték és formálták, más életfeladatot kapott. Hogyan fedezheted fel a benned rejlő értékeket? Önismeret fejlesztéssel, eddigi életutad feltárásával.

4. A gyengeségeid és a hibáid helyett az erősségeidre koncentrálj!

Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség, tehetetlenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled.
Írj össze minimum 30 olyan tulajdonságodat (lehet külső és belső tulajdonság is), ami tetszik magadon, amit kedvelsz és értékelsz magadban.

5. Agyban dől el!

A dolgokhoz való hozzáállásod és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

6. Hagyj fel az önkritizálással, önmarcangolással!

Előfordul, hogy utólag rágódsz, szégyenkezel, kritizálod magad egy kellemetlen helyzet vagy rossz döntés miatt? Szemrehányást teszel magadnak azért, amit nem tettél meg, vagy azért, amit megtettél, vagy amiatt amit másképp/jobban kellett volna tenned? Utólag mindig okosabb az ember. Ám ahelyett, hogy marcangolod önmagad és felőrlöd azt a kis meglévő önbizalmadat is, ami van, inkább tudatosítsd magadban, hogy ott és akkor a lehető legjobb döntést hoztad meg, amit a rendelkezésedre álló információk alapján az akkori éneddel, érzéseiddel és képességeiddel meghozhattál.

7. Meríts önbizalmat a korábbi sikereidből!

Oké, lehet, hogy voltak helyzetek, amikor nem remekeltél, de biztos voltak olyan dolgok is, amiket remekül megoldottál. Gondold végig és jegyezd fel életed azon eseményeit, amikor valamilyen sikert, eredményt értél el, ami örömteli érzéssel töltött el. Pl.: sikeres nyelvvizsga, a megszerzett jogsi, egy ügyesen elsimított félreértés stb. Vedd elő és olvasd át a listádat, amikor kerülget a világfájdalom.

8. Tartsd be az ígéreteidet! Különösen a magadnak tett ígéreteket!

Az önmagadnak tett, de be nem tartott ígéretek révén úgy szivárog el az önbizalmad, mint a lufiból a levegő. Ha folyton fogadkozol, ígérgetsz, de nem teszed meg, amit elhatároztál, azzal arra tanítod magadat, hogy megbízhatatlan vagy, ne higgy magadnak. A megoldás az, hogy inkább ne ígérj, ha tudod, hogy úgysem tartod be, vagy inkább kevesebb és kisebb dolgokat ígérj, de azokat tartsd is be.

9. Tégy úgy, mintha…

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartás, a testbeszéd: a görnyedt testtartás, az előreesett vállak, a behúzott nyak és a leszegett fej, a lesütött szemek az önbizalomhiány jelei. Ám pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy bizonyos testi változásokkal, változtatásokkal belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad: hasat be, mellet ki, fejet fel, nézz a másik szemébe és mosolyogj!

10. Ügyelj a megjelenésedre!

A kinézetünk befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy nem vagy teljesen elégedett a külsőddel, ám ha törődsz magaddal, ha gondot fordítasz a rendszeres tisztálkodásra, haj- és bőrápolásra, a csinos és rendezett öltözködésre, azzal több oldalról is támogattad önbizalmadat. Hogyan?

 • az idővel és a készülődéssel, amit a tested ápolására fordítasz, a tiszteletedet és a gondoskodásodat fejezed ki önmagad felé
 • a végeredmény önmagában is szívet melengető érzésekkel tölt el
 • a külső elismerő pillantások pedig ugyancsak növelik önbizalmadat

10+1 Kerüld a negatív emberek társaságát!

Akik örökké csak aggodalmaskodnak, kételkednek mindenben, panaszkodnak, kritizálnak, akik lefárasztanak, „leszívják” az energiádat, azok a bizonytalanság, a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzést erősítik meg benned. Önbizalom növeléshez olyan emberek társaságát keresd, akik pozitívan gondolkodnak és akik tesznek önmagukért, boldogulásukért.

loading...

Hogyan nyaralj?

Nyaralás – egész évben ezt várjuk. Azt a két-három hetet, amikor kiléphetünk a mindennapok taposómalmából, és végre átadhatjuk magunkat a gondtalan pihenésnek.

Ez sokunk számára azt is jelenti, hogy elutazunk valahová, mert így könnyebben függetlenítjük magunkat az otthoni, munkahelyi problémáktól – „otthon hagyjuk” azokat.
Egészségünk megőrzése érdekében testileg, lelkileg, érzelmileg és mentálisan is szükségünk van a kikapcsolódásra, a feltöltődésre, amit mindannyian másképp érhetünk el: van, akit a vég nélküli strandolós-napozós – parton heverészős semmittevés tölt fel, míg másnak ez unalmas, ezért inkább hátizsákos túrára indul a hegyekbe, vagy városnéző körútra indul. Ami az egyiknek pihenés, az a másiknak unalmas vagy teher, ezért nem mindegy, hogy ezt az időt mivel és hogyan töltjük.

 

Az eddigi nyaralások után hazajövet fáradtabb voltál, mint előtte? Úgy érezted, hogy kellene még egy hét ahhoz, hogy a nyaralás fáradalmait kipihend?

Vajon melyik a legpihentetőbb nyaralási forma számodra?

Megtudhatod a következő grafológiai tesztből.

Vegyél elő egy darab papírt és írjál legalább 15-20 sort, majd nézd meg alaposan és azonosítsd be, hogy melyik tippek szólnak neked!

A világtól visszavonulva egyedül

1.jpg

Ha az írásod szellős, a sorok és a szavak távol helyezkednek el egymástól, a betűk kicsik szűkek, inkább állnak vagy balra dőlnek, és nem kapcsolod össze azokat, akkor az a legpihentebb a számodra, ha pár napig egyedül lehetsz.
A legjobban, ha elvonulhatsz a világ zajától egy csendes kis erdei vagy vízparti házikóba, ahol kedvedre elmélkedhetsz, meditálhatsz. Lesz időd helyretenni magadban a gondolatokat, feldolgozni az év eseményeit. Felpakolhatsz párat az ágyad mellett tornyosuló könyvek közül, amit végre most lesz időd elolvasni – akár horgászás közben. Egy kis séta a természetben, gyönyörködés a naplementében, nézni a vizet.

Kultúrakedvelő városnézegető

2.jpg

Ha írásodban a felsőzónás betűk (l, f, h, k stb.) magasra kinyúlnak, a hurkok nagyok, teltek, az ékezetek is magasan vannak, gyakran a következő betűhöz kapcsolódnak, az ovál betűk (a, o, g, d) fent, vagy jobboldalt nyitottak, az íráskép változatos, akkor számodra fontos, hogy a nyaralásnak értelmes célja legyen, és szellemileg feltöltsön. Érdekel más országok kultúrája, szokásai, életmódja, ezért mindenképpen keresd fel a történelmi és kulturális nevezetességeket. Szervezz városnéző sétákat – egy-egy kedves cukrászda felkeresésével – látogass el szabadtéri színházba, kulturális programokra. Az esős napokra gondolva tegyél 2-3 könyvet a bőröndbe, vagy menj múzeumba.

Kényelmes heverészős

3.jpg

 

Ha az írásod jól olvasható, rajzolt, egyenletes, szabályos, lassú vonalvezetéssel készült, a középzóna nagy, az oválok teltek és szélesek, az írás inkább vízszintes kiterjedésű, esetleg az alsó zónás hurkok is teltek, akkor számodra a lustálkodós semmittevés a leginkább pihentető. Vadkempingezés, kalandos túrázások? Felejtsd el! Te szívesebben maradsz egyhelyben, mert szereted a kényelmet. Élvezed a kényeztetést, a pihenés örömeit, azt, ha mások gondoskodnak rólad (nincs főzés, mosogatás). Ha teheted, igényes szállodát válassz teljes ellátással, wellness részleggel és szolgáltatással, amit igyekezz teljes mértékben kihasználni. A kényelmes napirend, a helyi ételspecialitások, egy kis strandolás, napozás, heverészés a parton – ez az igazán csábító és pihentető számodra.

Társasággal, családdal

4.jpg

Ha a betűk többségét összekötöd, az írás jobbra dőlt, a szavak és sorok távolsága kicsi, a betűk (főleg a páros betűk) közel vannak egymáshoz, az m, n betűk girlandosak, esetleg elfonalasodnak, a szavak végvonala is íves, akkor számodra a nyaralás sikere nem azon múlik, hogy hova mész, hanem sokkal inkább azon, hogy kivel, kikkel. Fontos, hogy olyan emberek vegyenek körül, akiket szeretsz: kettesben a pároddal, családi vagy baráti társasággal. Alkalmazkodó vagy, így könnyen meg tudtok egyezni az nyaralás helyét, mikéntjét, programjait illetően. Kirándulás, esti tábortűz, szalonnasütés, kártyaparti, éjszakába nyúló meghitt beszélgetések, jó hangulat – ez az, ami energiával tölt fel.

Buli ezerrel

5.jpg

Ha az írásod, mozgalmas, szabálytalan, ide-oda csapongó vonalvezetéssel készült, a betűk változatos formában jelennek meg, gyakran hurkosak, az alsó és/vagy a középzóna nagy, és kerek, akkor számodra a szórakozás jegyében kell, hogy teljen a nyaralás. Olyan úti célt keress, ahol pezsgő éjszakai élet folyik, szórakozóhelyekkel, társasági eseményekkel, koncertekkel. A cél a kaland, az ismerekedés, kirúgni a hámból, hajnalig tartó buli, déli ébredéssel.

Örökmozgó, aktív

6.jpg

Ha az írásod nehezen olvasható, gyors, lendületes, szabálytalan vonalvezetésű, vagy erős nyomatékú (a lap hátoldalán kidomborodnak a vonalak), nagy alsó hurkokkal, gyakori szögekkel, akkor a fizikai igénybevétellel tudsz a legjobban kikapcsolódni. Nem tudsz egy helyben maradni, folyamatos mozgásban érzed jól magad. Élvezed és büszkeséggel tölt el, ha megküzdhetsz a természet elemeivel, kihívásaival. A hegyi túrákat, helymászást, vadvízi evezést, túlélőtáborokat neked találták ki. Érdemes olyan helyet felkeresned, ahol lehetőséged van a mozgásra, sportolásra.

loading...

Tegyük tisztába magunkat!

Egy önismereti-önértékelési gyakorlatot hoztam Neked, ami segít felmérned hol vagy most az önfejlődés útján, és irányt mutat, hogy merre haladj tovább.

Mivel minden boldogság és lelki siker alapja a megfelelő önismeret, így nagyon fontos, hogy tisztába tegyük gondolatainkat a külvilágról, környezetünkről és mindenekelőtt saját magunkról.
Egy önismereti-önértékelési gyakorlatot hoztam Neked, ami segít felmérned hol vagy most az önfejlődés útján, és irányt mutat, hogy merre haladj tovább.

Mi a teendőd?

Vegyél elő egy papírlapot, és oszd fel 6 oszlopra, majd töltsd ki azokat a következő módon!

Az 1-es oszlopba sorold fel azokat a tulajdonságokat, képességeket és  személyiségvonásokat, amelyeket értékelsz, amelyek tetszenek másokban, a világban.

A 2.oszlopba azok a tulajdonságok, képességek, személyiségvonások kerüljenek, amelyeket kritizálni szoktál másokban, amelyek idegesítenek, bosszantanak mások viselkedésében.

A 3. oszlopba írd le, hogy mi az, amit mások szeretnek, értékelnek benned.

A 4. oszlopba az kerüljön, amit mások kritizálnak, nem szeretnek benned, amiben igyekeznek megváltoztatni, vagy változásra bírni.

Az 5. oszlopba sorold fel mindazt, amit szeretsz, értékelsz önmagadban,amiben szerinted jó vagy.

A 6.oszlopban azok a tulajdonságok, viselkedésformák stb. szerepeljenek, amiket nem szeretsz magadban, rendszeresen amiért kritizálod magadat, és amiről úgy véled, hogy változtatnod kellene.


Értékelés:

Mind a hat oszlop egy-egy önismereti tükör, ami rólad, vágyaidról, félelmeidről, kapcsolataidról árulkodik. Fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy mivel van dolgod és mi az, amivel nem vagy csak kevésbé kell foglalkoznod.

Az 5. oszlopban leírtad mindazt, amire máris támaszkodhatsz, mert becsülsz önmagadban.
Tipp: Ha
ide alig írtál valamit, akkor érdemes erősítened az önbizalomadat. Amit máris megtehetsz azzal, hogy újragondolod a kérdést, és fel nem kelsz addig, amíg legalább 20 dolgot le nem írsz ide, amit egy picit is szeretsz magadon. Lehetnek akár olyan apróságok is, hogy pl.:„szép hosszú a szempillám”, „finom húslevest tudok főzni” stb.

Mindaz, ami az 1-es oszlopban szerepel, vagyis amit másokban szeretsz, az már benned is megvan, vagy afelé haladsz, hiszen felismerted magadat a másik személyében.

A 2. és a 6. oszlopban szereplő dolgok sok esetben az „árnyékszemélyiségedre” utalnak. Arra, ami megvan benned, de nem akarod vagy nem tudod elfogadni, ezért kizárod magadból.
A 2. oszlop, a „más szemében a gerendát” kategória. Az itt felsoroltak is megvannak benned, de azokat önmagadon kívülre helyezed, "kivetítetted másra", mert nem vagy hajlandó felismerni azok lehetséges létezését önmagadban.
A 6-os oszlopban leírtakkal kapcsolatban valamivel jobb a helyzet, hiszen azok létezését már valamennyire tudatosítottad magadban, így könnyebb velük az önismereti munka.

A 3-as és 4-es oszlop tartalma rólad szól, de közvetett módon, mivel a másoktól kapott visszajelzések a másik ember értékrendszerét, gondolatvilágát, hozzád kapcsolódó érzésvilágát is tartalmazzák.
Vagyis ezek révén a kapcsolatotokról és a másik személyiségéről is információt szerezhetsz.
A 3. oszlopban felsoroltak lehet, hogy megvannak benned, ugyanakkor azt is jelzik, hogy az másik ember számára is fontos, értékes, őbenne is megvan, illetve szeretné, ha meglenne…
A 4. oszlop tartalma nem kizárt, hogy megvan benned, de arról is árulkodik, hogy mivel van problémája a társadnak, mi az, amit ő a saját tökéletlensége, önelfogadási hiánya miatt kivetít rád, mert önmagában nem mer szembenézni vele.

Amennyiben téged a másik kritizálása nem érint, nem bánt, nem sért, akkor az, teljesen az ő problémája. Ha azonban sért, bánt, amit a másik kritizál benned, akkor azzal még neked is van dolgod, különben nem érintene kellemetlenül.
S aztán gondolataink rendszerezése után, nézzük meg egy gyors, könnyű tesztben, mi jellemző ránk életünk rendezése kapcsán? Minden perced betáblázod, vagy csak ahogy esik, úgy puffan? Várod a sült galambot vagy a kezedbe veszed életed irányítását? Végezd el az alábbi önismereti tesztet és minden kiderül!
Sokan emlékeztető cédulákat, személyes tárgyakat tűznek a falitáblára, tartanak az íróasztalukon vagy hordanak a kis táskájukba. Ezek az első pillantásra jelentéktelennek tűnő apróságok, sokat elárulnak a személyiségedről, és arról, hogyan rendezed be, szervezed az életedet.

Mi a feladat?

Olvasd el az alábbi három listát, és válaszd ki azokat a tárgyakat, amelyek nálad is előfordulnak. Minden tárgy egy pontot ér.

“A” lista:
fénykép rólad és a párodról, egy kedves üzenet, régi belépőjegyek, szép madártoll, divatékszerek, sminkszerek, neked címzett képeslap, gyermeked rajzai, kedvenc kabalád, marcipánszív, meghívó egy rendezvényre, ahova el akarsz menni

“B” lista:
színház- vagy kondi bérlet, naptár, fontos telefonszámok, elintézendők listája, bevásárló lista, kulcs, olló, tű és cérna, receptek, kalóriatáblázat, sebtapasz,

“C” lista:
befizetendő számlák, múlt évi naptár, érvényes menetjegyek, vidám fotók, telefonszámok cetliken, előhívatlan negatívok, leszakadt gomb, szemüveg, találkozók időpontja, érdekes újságkivágások, vázlatrajzok vagy ötletfüzet

Eredmények:

Amelyik listán a legtöbb pontod van, annak az eredménye jellemző rád. Ha hasonló pontjaid vannak a listákon, akkor kevert típus vagy. Nem kell figyelembe venni azt a listát, ahol a legkevesebb pontot értél el, illetve ha a legalacsonyabb pontszám nem éri el a legmagasabb pontszám felét.

Legtöbb pont az A listán:
Alapvetően romantikus, szentimentális és érzelmes ember vagy. aki szíveses merül el és idézi fel a múlt szép emlékeit. A jelent kissé kiábrándítónak találod, a jövőtől pedig egyszerűen félsz. Szereted, ha gondoskodnak rólad, ha kitalálják a gondolataidat, és leveszik válladról az intézkedés terhét. Kerülöd a konfliktusokat és a kellemetlen helyzeteket, ám ha belekerülsz, akkor megdöbbenve, értetlenül és bizonytalanul állsz a helyzet előtt. A boldogságot és a helyzetek megoldását mindig mástól várod, rendszerint a szerelmedtől vagy a családodtól. Az önismeret fejlesztés, és a személyes felelősségvállalás segít, hogy tanulj a hibáidból.

Legtöbb pont a B listán:
Józan, tudatos és felelősségteljes ember vagy. Fontos számodra a biztonság, és úgy érzed, hogy az a legjobb, ha magad veszed kezedbe életed irányítását. Pontos napirendet készítesz és azt be is tartod. Tudsz és akarsz javítani az életeden. Meggyőződésed, ha keményen és céltudatosan dolgozol a jelenben, akkor a jövőd szebb és boldogabb lesz. Ez az állandó előrefigyelés olyan hűvössé és célorientálttá tehet, hogy nemcsak az elért eredményeidnek nem tudsz örülni, hanem a pillanat szépségének sem. Pedig jót tenne, ha kicsit élveznéd is az életet, és odafigyelnél másokra.

Legtöbb pont a C listán:
Spontán, kalandvágyó ember vagy, aki vidáman, de kissé meggondolatlanul él bele a világba, „ahogy esik, úgy puffan”. Szerinted a dolgok alakulása a szerencsétől függ, ami egyben mentség is arra, ha nem éred el azt, amit szerettél volna. Nyitott és könnyed vagy, hamar kiszúrod a jó lehetőségeket, de nem tudod kiaknázni azokat, mert ritkán tervezel és menekülsz a kötöttségektől, szabályoktól. Társaságban alkalmazkodó és ötletgazdag vagy, de a megvalósításban gyengébb, így előfordul, hogy mások aratják le a babérokat. Vedd jobban kezedbe a sorsodat, és fejleszted személyiséged gyakorlatias oldalát.

Ugyanannyi pont az A és B-ben:
Érzelmes és tudatos is vagy. Fontos számodra a boldogság, de ezt nem feltétlenül egy másik embertől várod, képes vagy a kezedben tartani a dolgaidat. Az izgalmas kalandokkal szemben előnyben részesíted a kiszámíthatóságot, a biztonságot, így mindig előre tervezel. Gyakorlatias vagy, de megzavarhatnak a váratlan események, vagy ha nem az képzeléseid szerint alakultak a dolgok. Kell egy kis idő, amíg magadhoz térsz és újratervezed a dolgokat. Légy egy kicsit lazább, és a változásokban ne csak a kényelmetlenséget lásd meg, hanem a pozitív lehetőségeket is.

Ugyanannyi pont az A és C-ben:
Egyszerre vagy érzelmes és ösztönös, romantikus és idealista. Melegszívű, de kissé kiszámíthatatlan vagy. Az egyik pillanatban a múltban szép emlékeiben időzöl, a másikban már a fényes jövőt tervezd. A jelen körülményeit és korlátait nem veszed figyelembe, emiatt terveid sem reálisak, és gyakran ér csalódás. A kudarcok okát nem a saját hibádnak tartod, hanem a kedvezőtlen körülményeknek, a balszerencsének tudod be. Légy kicsit reálisabb és szervezettebb, meglátod, sokkal eredményesebb leszel.

Ugyanannyi pont az B és C-ben:
A múlttal nem sokat foglalkozol, inkább a jelenből próbálod kihozni a legtöbbet, de kellően szervezett vagy ahhoz, hogy ne hagyd sodortatni magad az eseményekkel. Vállalkozó kedvű vagy, a kudarcok nem törik le kedved, mert mindjárt azt nézed, hogy mit lehet kihozni a dologból, hogyan fordíthatod a javadra az eseményeket, vagy egyszerűen új kihívások után nézel. Határozott és egyenes vagy, rögtön megmondod, ha valami nem tetszik. Lélekben elkötelezett vagy, de néha nem árt, ha ennek érzelmi jeleit is adod.

Hasonló pontok az A-B-C listán:
Gratulálok, sikerült összehangolnod személyiséged ösztönös, érzelmes és tudatos oldalát, megtaláltad az egyensúlyt a céltudatosság és a kreativitás, a tervezés és spontaneitás között. Tudod, mit akarsz, és azt is, hogyan érheted azt el. Fontos számodra a jövő, de képes vagy megélni a jelen örömeit is. Előre tervezel, de nem ragaszkodsz mereven az elképzelésidhez, és nem esel kétségbe a váratlan helyzetek felbukkanásakor. Újragondolod a lehetőségeidet és rugalmasan alkalmazkodsz az új körülményekhez, így mindig a legjobbat tudod kihozni az életből.Önismeretben gazdag, derűs hetet!
loading...

Extrovertált vagy introvertált típus vagy?

Befelé figyelő vagy kifelé forduló személyiség vagy? Ennek ismerete nem csak önismereti, hanem pályaválasztási, pályaalkalmassági, illetve párválasztási szempontból is segítségünkre lehet.

Az introverzió –extroverzió polaritás olyan tipológiai dimenzió, amely tükrözi alapvető személyiségjegyeinket, magatartásunkat és beállítottságunkat.

Az introverzió-extroverzió fogalmát Carl Gustav Jung vezette be a pszichológiában. A fogalompár arra utal, hogy figyelmünk milyen mértékben irányul befelé, önmagunk felé, vagy kifelé, a külvilág felé.
Az introverzió: befelé fordulást, az extroverzió: kifelé fordulást jelent.

Az, hogy személyiségünk a kettő közül melyik irányba mozdul el jobban, illetve milyen mértékben, az befolyásolja emberi kapcsolatainkat, munkastílusunkat, érdeklődésünk irányultságát. Így tehát ennek ismerete nem csak önismereti, hanem pályaválasztási, pályaalkalmassági, illetve párválasztási szempontból is segítségünkre lehet.

Mivel a személyiségünk folyamatosan alakul, ezért az évek során változhat introvertáltságunk vagy extrovertáltságunk mértéke, erőssége, de általában az alapszínezet megmarad.

A következő két csoport meghatározásai közül, válaszd ki, melyik oszlopból igazabbak rád az állítások.

"A" blokk:

 

 • Szeretem magam gyakran sok emberrel körülvenni.
 • Könnyű engem eltéríteni.
 • Könnyen megközelítem az embereket és teremtek új kapcsolatokat.
 • Gyakran hozok impulzívan döntéseket.
 • Azt szeretem a legjobban, ha a történések központjában vagyok; sok barátom van, kedvelem a mozgalmasságot és a társaságot.
 • Szívesen alakítom a szabadidőmet aktívan, mások társaságában.
 • Sosem hagyok másokban kétséget afelől, hogy mire gondolok és mi az álláspontom.
 • Érzéseim élénkek és spontánok, akárcsak én magam.
 • Számomra a legmegfelelőbb egy klubban eltöltött szabadság vagy egy jó barátaimmal közös csoportos utazás.
 • A problémáimat szívesen beszélem meg másokkal.

 

"B" blokk:

 • Fontos, hogy sok időt tudjak egyedül tölteni.
 • Jól tudok koncentrálni.
 • Elég visszafogott vagyok, és csak óvatosan építek új kapcsolatokat.
 • Alaposan átgondolok mindent, mielőtt cselekszem.
 • A nagy partik nem igazán nekem valók. Több örömet jelent számomra egy néhány jó baráttal töltött nyugodt este.
 • Szívesen töltöm a szabadidőmet egyedül, ábrándozással.
 • Nagyon kevés ember tudja, hogy mit gondolok valójában.
 • Semmi sem tud könnyen kibillenteni a nyugalmamból.
 • Az ideális szabadság számomra egy egyszemélyes utazás – talán egy magányos szigetre – vagy a túrázás a hegyekben.
 • Ha valami nyomaszt, azt inkább magamban rendezem el.

Az "A" blokk tartalma az extrovertált, míg a "B" blokk tartalma az introvertált személyiségtípus jegyeit mutatja. Amelyik blokkból több a Rád igaz állítás, abba a típuscsoportba tartozol.

 

Mi jellemzi a két személyiségtípust?

Gondolkodás, világnézet kapcsán:

Az introvertált embert a belső élményeik foglalkoztatják. Figyelmét és energiáit a saját belső világára irányítja, míg az extrovertált típus minden figyelmét és érdeklődését a környező világ, az emberek az események és a külső élmények kötik le, és életét az őt körülvevő világgal való kapcsolata tölti ki.

Az extrovertált ember a valóság tárgyaira alapoz, aszerint tájékozódik. Gondolatait, cselekedeteit és erkölcsi törvényeit a környező társadalom szokásai befolyásolják, határozzák meg.

Az introvertált fenntartással fordul a külvilág felé, mindent megkérdőjelez és elméleteket vet fel. Szerinte a világ nemcsak olyan, amilyen, hanem olyan is, amilyennek látszik, ezért sokszor szubjektív módon tájékozódik. Saját értékítélete szerint hoz döntést.

Emberi kapcsolatok tekintetében:

Az extrovertált ember közvetlen, nyitott barátkozó természetű. Könnyen és jól alkalmazkodik, kiterjedt társasági köre van. Kedveli az új helyzeteket, kalandokat, nyitott az új ötletekre. Élvezi a pörgést, ha egyszerre több izgalmas esemény zajlik körülötte. Mottója: „Minél több, annál jobb!”

Az introvertált típus csendes, megfontolt, zárkózott, visszahúzódó. Nagy társaságban, idegen közegben feszélyezetten mozog, a tömeg idegessé, feszültté teszi. Távolságtartó, nehezebben alkalmazkodik és teremt új kapcsolatokat. Jól elvan egyedül is. Általában kevés, de tartós és mély barátságok, viszonyok kialakítására törekszik. Mottója: „A kevesebb, néha több”.

Munka szerint:

Az extrovertáltak azokat a munkahelyeket kedvelik, ahol közvetlenül emberekkel dolgozhatnak, ami nem hosszú távú tervezgetést, hanem azonnal tetteket kíván. Tele van tetterővel, gyakran úgy érzi, szétveti az energia, és azonnal csinálnia kell valamit. A lassú vezetők, kollégák idegesítik.

Az introvertáltak inkább egyedül szeretnek dolgozni, amikor is átadhatják magukat gondolatainak, és alaposabban elmélyedhetnek néhány érdekes témában. Szívesen elmélkednek és keresik a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

Reagálás az érzelmi stresszre és konfliktusra

Az introvertált személy érzelmi stressz vagy konfliktus esetén bezárul, visszahúzódik a csigaházába, és csendes szomorúságba burkolózik. Pesszimista és aggodalmas beállítottsága miatt könnyen depresszióssá válhat, és úgy érzi képtelen a cselekvésre.

Ha az extrovertált embert éri konfliktus vagy stressz, akkor társaságot keres, akivel kibeszélheti magát, vagy valamilyen tevékenységgel, mozgással vezeti le a feszültségét.

loading...

Mutasd, mit nassolsz? – Megmondom milyen vagy!

Neked is feltűnt, hogy a hosszú, hideg téli estéken egy jó könyv, esti tévézés vagy baráti beszélgetés mellett hajlamosabbak vagyunk többet nasizni?

 

Íme, egy érdekes személyiségteszt, ami a kedvenc nassolni-valókat felhasználva mondja meg a tutit.Az alábbiakban néhány utalás olvasható, az egyes nassolási szokásokhoz, mint személyiségünkre utaló nyom.

Cukorka

Álmaid és vágyaid valóság közeliek, de szerény ember vagy, aki inkább kis dolgokban gondolkozik és tervez, holott többre lennél képes. Félsz a kudarctól, a visszautasítástól, a csalódástól. Szeretnéd a keserű gondolatokat megédesíteni.

Bonbon

Szereted megragadni a pillanatot, az élet szépségét, apró örömeit. Vidám és életrevaló vagy, aki tud élni a pillanat adta lehetőségekkel, és jól alkalmazkodik, a helyzetkehez. Könnyed és laza vagy, és néha kissé komolytalan és felelőtlen. Az élet élvezete mellett tűzz ki értelmes célokat is, erősítsd magadban a tudatos tervezést, az előrelátást és a kötelességteljesítést.

Egy tábla csoki

Ha a nasizás nálad egy nagy tábla csokinál kezdődik, akkor nagyon érzékeny ember vagy, aki több szeretetre, babusgatásra, simogatásra vágyik. Kevés, de annál mélyebb és hosszabb barátságot kötsz. Egy meghitt, tartalmas beszélgetést többre értékelsz, mint egy lármás bulit. Kevésbé vagy versengő típus és kerülöd a konfliktust. Általában mindenkihez jóhiszeműen állsz hozzá, emiatt csalódások érhetnek. Ha megbántanak, magadba fordulsz és visszabújsz a csigaházadba.

 

Egy szelet krémes, vagy habos sütemény

Kedves, simulékony és szeretetreméltó személyiség vagy. Mindenben a szépet és a jót keresed. minden vágyad, hogy problémamentes életet élj, igyekszel elsimítani, megelőzni a konfliktusokat, olykor túl engedékeny vagy. Hajlamos vagy a bizonytalanságra és sokat aggódsz a jövő miatt, ezért szívesen támaszkodsz másokra. Nehezen összpontosítasz huzamos időn keresztül, de képzelőerőd annál jobb.

Torta

A torta az édességek királynője, és sok emberrel megosztható. Társaságkedvelő ember vagy, szereted, ha sokan vesznek körül, egyrészt mert így megmutathatod különleges személyiségedet, másrészt mert szükséged van a pozitív visszajelzésekre, a dicséretre. Sokat adsz a jó modorra és a jó megjelenésre, emiatt hamar népszerűvé válsz. A kritikát viszont rosszul viseled. Szereted az ünnepeket, és a hangulatot is meg tudod teremteni hozzá.

 

Keksz, nápolyi

Nagyon elfoglalt ember vagy, állandó rohanásban élsz. számos teendőd és kötelezettségeid teljesítése mellett csak pillanatnyi örömöket, kikapcsolódást és szórakozást engedsz meg magadnak. Túl sokat rágódsz a határidők és a tökéletesség miatt, vagy, hogy mit gondolnak rólad mások, emiatt görcsös vagy és állandó raportra kész. Engedj kicsit a megfelelési vágyból és törődj többet önmagaddal.

 

Gyümölcs

Ha nasi gyanánt valamilyen gyümölcsöt választasz, akkor vagy  fogyókúrázol, vagy nagyon egészségtudatos életet élsz. Figyelsz önmagadra, a testedre. Felelősségteljes és előrelátó vagy. Egy döntés meghozatalánál nemcsak az érzelmi, hanem a racionális szempontokat is figyelembe veszel, hosszú távú tervezel és eredményeket akarsz elérni.

 

Müzli, magvak

Racionális ember vagy, aki érzelmeit kevésbé mutatja ki, elfojtja. Szereted a kézzelfogható, hasznos dolgokat, döntéseidben is nagy szerepet kapnak józan érvek és az anyagi megtérülés, biztonság kérdése. Nem szereted a nagy felhajtást, a társaságban inkább visszahúzódó vagy, elvegyülsz. Szilárd természetű, megbízható, kitartó, precíz és korrekt ember vagy, akire bármikor lehet számítani.

Chips, sós ropogtatni valók

Lendületes, magabiztos és életrevaló ember vagy. Szeretsz mindent kipróbálni, megtapasztalni. Élvezed, ha zajlanak körülötted az események, ha kell, magad kavarod fel az állóvizet. Utálod a középszerűséget, a sótlan, unalmas embereket. Mindig kell hogy legyen valami cél az életedben, ami motivál, ami előrevisz.

 

Szotyi, mogyi, tökmag

Te a kihívások embere vagy, igazi küzdőszellem. Míg másokat a nehézségek és az akadályok elkedvetlenítik, téged inkább felvillanyoznak. Néha talán untat is, ha túl simán, egyszerűen mennek a dolgok. Elfogadtad, hogy az életben a kellemes dolgok mellett problémák és feladatok is vannak, amit meg kell oldani. bár olykor ingerlékeny és türelmetlen vagy, de mindenképpen eléred, amit akarsz.

 

Jégkrém, fagyi

 

Ha télvíz idején is jegest kívánsz, akkor nagyon heves vérmérsékletű ember vagy, akinek szüksége van arra, hogy lehűtse, lenyugtassa magát. Ingerlékeny, indulatos természeted és önfejűséged már többször bajba sodortak. Nem állsz be a sorba, inkább úszol az árral szemben.

loading...

Téged vajon mi motivál?

Pénz, hiúság, hatalom, baráti kapcsolatok, tudásvágy? Kit ez, kit az lelkesít és motivál a továbblépésre.

Minden embernek van egy alapindítéka, ami leginkább vezérli a cselekedeteit. Pénz, hiúság, hatalom, baráti kapcsolatok, tudásvágy?

Pszichológiai kutatások szerint ez az alapmotívum a párkapcsolatban és a pályaválasztásban is tükröződik.

Természetesen az, hogy ki melyikben látja önmagát, sok tényezőtől függ. Neveltetés, környezeti hatások, eddigi tapasztalatok stb. Azért nagyjából, ha áttekintjük életünket, tetteinket, és annak okát, miértjét próbáljuk megragadni, valamely kategóriában találjuk magunkat. Valamely hajtóerő lök bennünket, belülről. Minden lépésnek kell egy ok, egy indíték.

A különböző indítékok öt fő témakör köré rendezhetők. Figyeld meg, hogy az alábbiak közül melyik motívum játssza a főszerepet az életedben? Miben látod az önmegvalósítást?

A teljesítmény centrikus

A teljesítmény centrikus ember legfőbb vágya, hogy jól, sőt tökéletesen végezze a feladatait. Örömmel tölti el, ha legyőzheti az akadályokat, ha a versenyben győzedelmeskedhet, ha önmagának és másoknak is megmutathatja és bizonyíthatja képességeit. Számára a munka és a produktivitás különösen nagy érték, szorgalmas és kitartó. Aktív, kezdeményező ember, Szereti a kihívásokat. Komoly követelményeket támaszt maga elé, de általában a képességeihez mérten választja meg a feladatait, ami garantálja a sikert. Nagy energia és vitalitás jellemi, teher- és munkabírása kiemelkedő.
Gyakoriak köztük a sportolók, kutatók, gazdasági üzleti életben dolgozok, ahol számszerűen bizonyíthatók az eredmények.

A hatalomvágyó

Akit a hatalomvágy hajt, az vezérszerepre törekszik, szeret másokat irányítani. A fölérendelt, befolyásos helyzeteket keresi, ahol kiélheti dominanciaigényét és szereplési vágyát. Aktív, magabiztos, önálló és független személyiség, aki mindig döntési helyzetben akar lenni, és akaratát másokra is rákényszeríti. Kissé narcisztikus és önző. Párkapcsolatban és baráti társaságban is rendszerint övé az utolsó szó. Előszeretettel barátkozik a nem különösebben népszerű és befolyásos emberekkel, és kevésbé törekvő párt választ magának, hogy elkerülje a két dudás egy csárdában problémát. Fontos számára a társadalmi elismerés, a rang, a pozíció. Szívesen veszi körül magát az erőt, a presztízst és a tekintélyt szimbolizáló tárgyakkal (hitelkártyák, luxusautó, luxus villa stb.)

A közösségi ember

A közösségi emberben nagy az affiliációs vagy társas szükséglet, a valahova tartozás igénye. Örömmel vesz részt a társas eseményekben, különböző csoportok, klubok aktívan tagja. Az ilyen személyiség barátságos, nyitott és oldott. Párkapcsolatban a hozzá hasonló magas társas motívummal rendelkező partnerrel jön ki legjobban. Jól kommunikál, szeretetre és elismerésre vágyik. Érzékenyen reagál, ha mások személyes vonzerejét vagy társas képességeit bírálják. Együttműködő, és kevésbé tud vagy akar ellenállni a csoportnyomásnak, kedveli a közösségi döntéseket. A konfliktusok megelőzésére, áthidalására és a feszültség oldására törekszik.
Pályaválasztása révén gyakran a szociális szférában tűnik fel. Szívesen karolja fel és támogatja a különböző társadalmi rétegek vagy csoportok ügyeit.

A tudásszomjas

A tudásszomjas személyiséget a kíváncsiság és a megismerési vágy hajtja. Ennek iránya lehet akár a szellemi ismeretszerzés, vagy akár a fizikai tapasztalatszerzés a kalandok, utazások megélése révén. Folyamatosan lelkesítik az új kihívások, a változatosság, szívesen jár még ismeretlen, kipróbált utakon. Nem hiányzik belőle a kreativitás és az ötletesség, az egyhangúság, a monotonitás, a rutin viszont megöli – a munkában éppúgy, mint a párkapcsolatban. Ezért gyakran olyan foglalkozást és partnert részesít előnyben, ami érdekes és kielégíti kíváncsiságát, vagy ahol kellő érdeklődést kap, hiszen tudását szívesen osztja meg mással.

Az intimitásvágyó

A magas intimitásszükséglettel bíró személy érzelmi melegséget sugárzó, szoros kapcsolatra törekszik másokkal. A nagy társasági élettel szemben, a személyes kommunikációt, a négyszemközti beszélgetést részesíti előnyben, ahol bátrabban megnyílik és feltárja gondolatait, félelmeit, elképzeléseit. Jobban odafigyel a másikra és meghallgatja partnerét.
A magas intimitásigénnyel rendelkező emberek sikeresek az egészségügy és a segítő, támogató foglalkozásokban.

loading...