Megtört a jég: visszafordították az öregedést!

Megállíthatja, sőt vissza is fordíthatja akár az öregedést egy új vegyület, derült ki amerikai és ausztrál kutatók állatkísérleteiből. Felfedeztek a sejtek között egy rejtett kommunikációs kapcsolatot, amely a idő előrehaladtával egyre kevésbé működik,ám ez egy vegyülettel helyreállítható. A kísérletek során a mitokondriumra, azaz a sejtek akkumulátorára összpontosítottak. A kutatás során a mitokondrium és a sejt többi része közötti kommunikációt vizsgálták molekuláris szinten. Amint romlik vagy megszakad a kommunikáció, felgyorsulhat az öregedés.

 

A NAD elnevezésű szállítómolekula indítja be a kommunikációt, melynek száma az évek előrehaladtával csökken. A NAD csökkenését eddig csak a kalóriabevitel csökkentésével és intenzív edzéssel lehetett megállítani. A szállítómolekula csökkenésének következtében a sejtekhez sokkal kevesebb energia jut, ez pedig öregedést okoz. Egereken végzett kutatások során a kutatók olyan vegyületet adtak be a rágcsálóknak, melyet a szervezetük szállítómolekulává alakított át, és azt vették észre, hogy a korábban megszakadt kommunikáció újra beindul, ezáltal az öregedés megáll.

A vegyület a diéta és a testedzés hatásait utánozza.

 

A szer továbbá növeli az életkilátásokat. Kétéves egereknek adták be a vegyületet 1 héten át, majd vizsgálat után kiderült, hogy állapotuk a hat hónapos társaikhoz hasonlítható. A szakemberek most a vegyület hosszú távú alkalmazását vizsgálják a kísérleti állatokon. Azt figyelik, hogy lehet-e a NAD termelődését serkentő szerrel ritka mitokondriális betegségeket, illetve 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget gyógyítani. Azt is figyelik, hogy növeli-e az életkilátásokat, segít-e megőrizni az egészséget.

loading...