Csodagyógyszer a kínai gyümölcs

Látás- és immunitásjavító hatású, bőrregeneráló, segít a depresszió elleni küzdelemben.

Hazánkban új teret hódít a ázsiai eredetű datolyaszilva. A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a paradicsomméretű, narancssárga színű datolyaszilva az ismert és kedvelt.

 

Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.

Leveliből zöld teához hasonló gyógyhatású teát főzhetünk, ráadásul  C-vitaminban gazdag, amit a forrázástól sem veszít el.

Rengeteg módon elkészíthető és felhasználható gyümölcs, akárcsak nálunk a szilvát. Nyersen, aszalva, lekvárnak, bornak, likőrnek, süteménybe, hogy csak a leghétköznapibb felhasználási módjait említsük.

A datolyaszilvát Kínában elsősorban a különböző agyi elváltozások (agyvérzés, agyi trombózis stb.) esetén használják, mert elősegíti a gyógyulást, a regenerálódást. Hatékony vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, de megerősíti a gyenge hajszálereket, a véredényeket, illetve aranyér és visszértágulat esetén is hatékony lehet. Sok C-vitamint, vasat tartalmaz és gazdag rostokban.

Bevethető kígyómarás ellen, de segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. Tisztító hatású, ezért a légúti betegségek esetén is érdemes belőle jó sokat fogyasztani.

Fontos, hogy a kemény, éretlen szilva a csersav miatt ehetetlen, viszont puhán nagyon finom, mivel ízletes és édes.

loading...

A világ legegészségesebb étrendjei

Manapság divatos vitatéma, hogy melyik a természetesebb, egészségesebb: a húsfogyasztás normális-e vagy inkább térjünk át a vegetáriánus étrendre? Mindkét nézet, sok befolyásoló tényezőtől függ, s most nézzük meg, mely népek étkezési szokásai hatnak a legkiválóbban egészségük megőrzésére.

Manapság divatos vitatéma, hogy melyik a természetesebb, egészségesebb: a húsfogyasztás normális-e vagy inkább térjünk át a vegetáriánus étrendre? Mindkét nézet, sok befolyásoló tényezőtől függ, például vallás, állatvédelem, neveltetés vagy csak csupán egyszerű meggyőződés.

 

Nos, jómagam is a húsfogyasztók táborába tartozom, azt gondolom, szervezetünknek szüksége van a húsbevitelre, egészséges fejlődése érdekében. És egyébként is, ez a természet rendje. Azonban a minap érdekes információkat találtam, azokról a népekről, akik a világon - kutatások által bizonyítva - a legegészségesebbek és leghosszabb életűek.

 

 

Náluk szinte ismeretlen, vagy alig előforduló betegség például a szívbetegség, a vérnyomás-problémák, a cukorbetegség, a degeneratív betegségek, a rák, a korai öregedés vagy az elhízás. Ezenkívül rendkívül hosszú életnek örvendhetnek. Tudományos megállapítások szerint, jelentősebb mértékben függ ez növényi táplálkozásuktól, napos, száraz éghajlatuktól és rendszeres testmozgásuktól, mint genetikai adottságaiktól.

 

Ilyenek például a Közép-Mexikóban élő otomini indiánok. Ezek a bennszülöttek leginkább zöldségeket, például babból és kukoricából készült ételeket fogyasztanak.

A közép-ázsiai hunza nép pedig nagy mennyiségű sárgabarackot eszik, egyaránt friss és szárított gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket és gabonaféléket. Emellett némi kecsketejet fogyaszt és csupán évente kétszer bárányhúst.

 

 

 

A japán okinawa népcsoport szintén növényi táplálkozási életmódot folytatva, a II. világháború idején végzett boncolásos kutatások szerint, senki szervezetében nem találtak érelmeszesedést, daganatos vagy degeneratív betegségeket.

A Himaláján élő serpáknak fő étkezési alapanyaga pedig a burgonya és az árpa. Állattenyésztéssel is foglalkoznak bár, de húsukat ritkán eszik meg, csak tej és sajtfogyasztás jellemző rájuk.

 

Ezek a népek a civil társadalmaktól némileg elszigetelten élnek, így őrizve meg természetes életmódjukat. Táplálkozási szokásaikban azonban alig fedezhető fel a húsfogyasztás. Ők a világ legegészségesebb emberei, növények fogyasztásával. Nos, ezek után mindenki maga döntse el, követi-e példájukat. Bár mindennek eléréséhez természetesen nem elég csupán étkezési szokásaikat szigorúan betartani, egyéb tényezők is befolyással bírnak. Ám életmódjuk mindenképp érdekes, miénkhez hasonlítva. Elgondolkodtató, vajon miként tudnánk mindennapjainkba becsempészni néhány szokást ezektől a népektől, akiknek egészségük olyan rendkívülien kiváló a világon.

loading...