NEM FOGOD ELHINNI hogyan él ma! 33 éven át rossz diagnózissal élte életét.

Csodás történet áll Jane Abbott mögött, példaként szolgál minden ember számára, hogy soha sem késő!

Jean Abbott most 38 éves, élete nagyrészét ágyhoz kötve vagy kórházban töltötte. Születésekor egy agyi vérzés következtében kialakuló mindkét lábát érintő betegséggel diagnosztizálták, melynek neve: spasztikus diplégia.

A nőt akkor az ország egyik leghíresebb orvosa diagnosztizálta, így nem gondoltak arra, hogy tévedés történhetett. Egy véletlennek köszönhetően egy másik diagnózissal szembesült, mely szerint a fent említett betegséghez köze sincs, hanem egy úgynevezett Dopa-reszponzív disztóniában szenved.

Jean először kételkedett és tiltakozott az ellen, hogy a gyógyszert bevegye, úgy gondolta, biztosan nem segít rajta.

A férjének köszönhetően mégiscsak elkezdte szedni a gyógyszert. Két nap elteltével egyedül fel tudta húzni a cipőjét, hat hónap múlva pedig már magassarkúban táncolt.

loading...

7 tipp télre az egészségedért

Ne rohanj egyből az orvoshoz, a házi praktikák is segíthetnek.

1. Kapj fel egy bögre forró puncsot.

Főzd meg a kedvenc gyógyteádat, dobj bele egy rúd fahéjt, citromot és egy kanálnyi mézet. Keverd össze, majd jöhet a titkos hozzávaló, löttyints bele egy kevéske whiskyt vagy bourbont. Csavard be magad egy puha és meleg takaróba, fészkelődj be a kanapéra és idd meg a teádat. Ez majd segít a leterheltségen és fáradtságon.

2. Aludj nedves zokniban.

Ez elsőre nevetséges ötletnek tűnik, de a vizes zokni segíthet levinni a lázat. Beindítja a láb vérkeringését, ezáltal enyhíti a láb fáradtságát. Először melegítsd fel a lábadat, majd húzd fel rá a langyos vízbe merített pamutzoknid. Húzz egy pár szárazat a nedves zoknikra és irány aludni. Mire felébredsz a zoknid száraz lesz és jobban érzed majd magad.

3. Öblögetés sós vízzel.

 

A meleg sós víz feloldja a nyálkát, enyhíti a torokfájást és leküzdi a baktériumokat fertőtlenítő hatása révén. Ezt akkor is végezheted ha nem vagy rosszul, a betegség megelőzésének érdekében.

 

4. Wick Vaporub kenőcs.

 

A mellkasod helyett tegyél egy kicsit az orrod alá ebből a mentolos kenőcsből. Segít lélegezni ha eldugult az orrod és segít a zsebkendő által kidörzsölt bőrön is.

 

5. Kényeztető forró zuhany.

Köztudott tény, hogy a forró gőz kitágítja a pórusokat és segít az arc-és orrüreg kitisztításában. A forró víz nyugtató hatással van a fáradt izmokra. Ha nem szeretnél hosszú ideig a zuhany alatt állni, akkor egy törülközővel leborított forró tál víz felé hajthatod a fejed.

6. Bőséges vitaminbevitel.

Télen szervezetünk vitaminraktárai megcsappanhatnak a friss zöldség, gyümölcs és napfény hiányának következményeképpen. Fontos hogy elegendő C-vitamint vigyünk be szervezetünkbe, ugyanis ez nagy hatással van energiakészletünkre. Törekedjünk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra.

 

7. Tarts magasra a fejed.

Nátha esetén segít az arc- és orrüregekből eltávolítani a nyálkát és folyadékot, megfelelő irányba terelve azokat.

 

Forrás: http://www.viralnova.com/

loading...

Csodagyógyszer a kínai gyümölcs

Látás- és immunitásjavító hatású, bőrregeneráló, segít a depresszió elleni küzdelemben.

Hazánkban új teret hódít a ázsiai eredetű datolyaszilva. A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a paradicsomméretű, narancssárga színű datolyaszilva az ismert és kedvelt.

 

Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.

Leveliből zöld teához hasonló gyógyhatású teát főzhetünk, ráadásul  C-vitaminban gazdag, amit a forrázástól sem veszít el.

Rengeteg módon elkészíthető és felhasználható gyümölcs, akárcsak nálunk a szilvát. Nyersen, aszalva, lekvárnak, bornak, likőrnek, süteménybe, hogy csak a leghétköznapibb felhasználási módjait említsük.

A datolyaszilvát Kínában elsősorban a különböző agyi elváltozások (agyvérzés, agyi trombózis stb.) esetén használják, mert elősegíti a gyógyulást, a regenerálódást. Hatékony vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, de megerősíti a gyenge hajszálereket, a véredényeket, illetve aranyér és visszértágulat esetén is hatékony lehet. Sok C-vitamint, vasat tartalmaz és gazdag rostokban.

Bevethető kígyómarás ellen, de segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. Tisztító hatású, ezért a légúti betegségek esetén is érdemes belőle jó sokat fogyasztani.

Fontos, hogy a kemény, éretlen szilva a csersav miatt ehetetlen, viszont puhán nagyon finom, mivel ízletes és édes.

loading...

Lángpallos - a Főnix születése

A tűz, a fény, a hő. Születés vagy pusztulás? Miért volt oly nagy szerepe a tűznek az ősi kultúrákban? Mi volt az a lelki gyakorlat, vagy rítus, ami ilyen magasra emelte az elemeket, azok közül is a tüzet?

Kezdjük talán azzal, hogy ahogy a tűz, a víz, a levegő és a föld, a spirituális életben az égés is egyfajta hasonlat, melyen keresztül mélyebb tapasztalatokat szerezhetünk a "spiritualitás" gyakorlatáról. És ha nemcsak érteni, hanem át is akarjuk élni a hasonlat lényegét (és a gyakorlatét), ahhoz ebben az esetben elengedhetetlen egy kis "előtanulmány". Nem kell megijedni, szűkös kereteink miatt igyekszem érthetően és tömören összefoglalni a lényeget, bár e téma könyvtárnyi irodalommal rendelkezik.

Ha lángpallosról esik szó, a köztudatban valamiféle igazságos pusztítás képe lebeg, ha pedig a Főnixről, akkor az újjászületésé. [...] Komoly téma ez, ám kénytelen vagyok mélyebb magyarázat nélkül információkat közölni (a cikk terjedelmére való tekintettel) feltételezve azt, hogy az érdeklődők egyrészt utána olvasnak, másrészt a mindennapok gyakorlatán keresztül igazolják (vagy pontosítják) a leírtakat. (Természetesen e cikk - az eddigiekhez hasonlóan - tartalmaz különféle hivatkozásokat, melyek a téma kiegészítését tartják szem előtt.) Bár megjegyzem, akármilyen könyvben olvasott akármilyen magyarázat a témával (tűz, lélek, lét, létezés, örökkévalóság) kapcsolatban csupán útjelzőként szolgálhat, így érdemes nem leragadni a magyarázatok útvesztőjében, hanem szemünket a gyakorlati megtapasztalás felé fordítani.

Először is: mi emberek ebben a földi életben úgy gondoljuk, hogy ez az anyagi valóság a kiindulópont, a kezdet. Ebből az anyagi valóságból nő ki lelkünk és szellemünk, és ezt az anyagi valóságot tekintjük önvalónknak. Hiába vagyunk spirituálisan nyitottak, nagy többségünk mondott hitével ellentétben még mindig az előbb felvázolt tévképzetben él. Hiába fogadunk el egy Teremtő erőt, hiába gondolkodunk szellemről vagy lélekről, ha nincs meg az a gyakorlati tapasztalat, mely valósággá teszi ezt számunkra. A gyakorlat neve: Hit. Előző cikkeim egyikében már szót ejtettem róla. Most legyen elég annyi, hogy a hit (mint a legtöbb fogalom, ez is megszenvedte a korok viharait) a legbenső közvetlen kapcsolatunk azzal a Léttel, mely Létnek e földi élet egyszerű tükörképe csupán. Nevezik hitnek, nevezik éberségnek, nevezik szeretetnek. Nem a szavak a fontosak, nem a betűk egymásutánisága, hanem a mögöttük meghúzódó tapasztalat és tartalom.

Minden Egy. Minden emberi és nem emberi létező egy kicsiny része a kezdeti Egésznek, melyet nevezhetünk Teremtőnek is. Lényünk valós magva elválaszthatatlan a Teremtőtől. Anyagi világunk, részekre tagolt gondolataink és érzelmeink azok, melyek elhatárolják önmagától e Teremtőt. Az emberi élet értelme - mondhatni célja - az újbóli Egység megtalálása. A harmónián, és nem a centralizáltságon alapuló Egység megtalálása. Nem arról van szó, hogy egyetlen zászló alatt kell egyesítenünk az embereket, hanem arról, hogy a meglévő zászlók harmóniában - szerves Egységet alkotva - éljenek egymás mellett.

Ennek a Harmóniának, ennek az Egységnek a megpillantása és éberen szem előtt tartása a Hit. A Szeretet. Erre vágyunk mind. Erre vágyik a gyilkos és erre a megváltó. Azonban míg a gyilkos egészen kis hitet és szeretetet birtokol (szeretetet afelé, amiért tettét megcselekedte), addig a megváltó felfoghatatlanul hatalmasat - nincs olyan leírható, vagy megfogalmazható létező, amit a megváltó ne szeretne. (Természetesen a megváltó és a gyilkos megnevezések ebben a szövegkörnyezetben csupán allegóriák.)

Az elemekhez visszatérve: figyeljük meg, hogy minden elem "szétválaszt". A földben alulra kerülnek a durvább, felülre a finomabb részek, ahogy a vízben és a levegőben is. A tűz azért más, mert általa szétválasztódik az anyagi (vagyis a halandó) és a metafizikai (vagyis a halhatatlan) rész. Az égés ezt szimbolizálja - egész szemléletesen tárja szemünk elé - anyagi valóságunkban: az égés során fény és hő (energia) keletkezik, és salakanyag marad vissza. Ebből a meglátásból ered számos történeti temetkezési szokás, melyek során az elhunytat elégetik: halhatatlan része felszáll az egekig, halandó része pedig elsüllyed. Hogy ez valóban így van-e, az természetesen kérdéses, de hajlok afelé, hogy az utóbbi szokás egy egészen másfajta tapasztalatból táplálkozott (táplálkozik).

Számos vallás, hagyomány, leírás vonatkozik arra, hogy jelen földi (anyagi) világunk volt a Teremtésnek nevezett folyamat csúcspontja. Ezt nem úgy kell érteni, hogy ez a világ a teremtés "ékköve", hanem úgy, hogy ez lett megteremtve utoljára, és itt szakadt meg a Teremtés folyamata. Tudnunk kell, hogy a világok sokasága egyfajta másolási, vagy tükrözési folyamat során jött létre. E folyamat fő jellegzetessége, hogy minden későbbi világ az előtte lévőnek csupán másolata, vagy tükörképe, azaz minden világ az előzőt igyekszik "majmolni" - így minden élet az életek ideáját, a Létet igyekszik megteremteni saját magán belül. A Létet, melyben minden örökkévaló volt, melyben nem volt szenvedés, és sorolhatnánk. Ergo saját anyagi világunk a Lét (avagy a teremtő) torz tükörképe csupán. Azért torz, mert homályos számunkra, hogy mit is kellene visszatükröznünk. Homályos az eredet, így amit a tükörben látunk: zavaros, már-már súrolja a legmélyebb őrület határát.

Amennyiben az anyagi világ az előtte lévőktől függ - hisz ezek kötik össze a Léttel - evidens, hogy az előtte lévő világok erőteljes befolyást gyakorolnak rá. Esetünkben ez éppannyira áldás, mint amennyire átok. [...] Az anyagi világ előtt a gondolatok és az érzelmek világa terül el. [...] Amennyiben képesek vagyunk gondolataink és érzelmeink éber irányítására, úgy az testi egészség nem cél, melyet kínkeserves munkával tudunk csak elérni, hanem egyszerű állapot. Az anyagi test ugyanúgy majmolja az érzelmi testet, ahogy az anyagi világ az érzelmek világát. (Itt kell megjegyeznem, hogy az érzelmek világáról következtetéseket levonni anyagi felfogással olyan, mintha egy mondatnyi leírásból akarnánk képet alkotni a Föld domborzatáról.)

Figyeljük meg, hogy először a gondolatok és az érzelmek "megkövesedése" következik be az emberi élet során, és nagyrész csak utána következnek a különböző testi gondok, melyek csakúgy "megkövesedésnek" írhatóak le, vagyis olyan állapotnak, mely megpróbál változatlan maradni egy állandóan változó világban. A változás elkerülhetetlen és szükségszerű, a teremtett élet e változáson keresztül tud csak megnyilvánulni, így nem változni annyi, mint késleltetni a születés bekövetkeztét. Az emberi ésszel mért változatlanságot nem tűri az élet, hisz az nem más, mint puszta önzőség.

A tűz és az égés pedig nem más, mint a változás szimbóluma - és megtestesítője. Az égés során az élethez szükséges energia keletkezik, a salakanyagból pedig, ami visszamarad, új élet sarjad. Ugyanez játszódik le a testben - vagyis a test ugyanezen lelki folyamatot tükrözi vissza. Ahogy az anyagi világban léteznek formák, melyek táplálékul szolgálnak, úgy a lélek világában is léteznek formák, ezeket nevezzük érzelmeknek és vágyaknak. Az ember lelkét célzó gyógyászat már régen felismerte, hogy rengeteg fizikai elváltozást lelki trauma idéz elő - ez sem új keletű dolog. [...] Egy-egy érzelem - mely éppúgy lehet félelem és vágyódás - alapjaiban meg tudja határozni az ember életét. Egészségessé tudja tenni, és meg is tudja betegíteni. Minden dolgok szeretete állandó változásra sarkall, az elzárkózás pedig ugyanazt a hatást váltja ki, mint a függőség... az egyik egyetlen dologtól határolódik el, a másik a kiválasztott egyen kívül mindentől.

Meditációban az ember néhány pillanatra feladja az egóját, az egész eltűnik, nem számít, nincs, nem valós. Ez az üresség az a pont, melyben az elme elkezd kutakodni, és félelemmel vegyes zavarral tekint szét: nem érti hova tűnt minden. Azonban ebben az "űrben" korántsem arról van szó, hogy minden eltűnt, hanem arról, hogy az ismert dolgok tűntek el. Ebben az ürességnek vélt csendben kell ébernek maradnunk, nem keresnünk (mert keresés közben mindig egy ismert dolog lebeg szemünk előtt), egyszerűen csak figyelnünk - és a Lét kitárulkozik előttünk.

A címben szereplő lángpallos az a tudati eszköz, mellyel saját kezünkbe vehetjük sorsunkat. Érzelmeink, lelkületeink, felfogásunk megkövültségének mértékétől függően kíván állandó, vagy időszakos munkát. Az újjászülető főnix pedig az az entitás, melyről példát vehetünk. [...] Az előbbiekben felvázoltam, hogy a test tulajdonképpen érzelmeink és gondolataink állapotának tükörképe. [...] Kortól függetlenül mindenki egészséges akar lenni, ez az egészség azonban szöges ellentétben áll a manapság vágyott sziklaszilárd és változatlan egészséggel. Az egészség nem lehet csupán testi, nem lehet csupán lelki, sem szellemi - az egészség az a fajta változékony energiaáramlás, amit megpillantottak "látóink", táltosaink, sámánjaink, és megpillantottak kvantumfizikusaink. Az egészség az a mindent magába foglaló rendszer, melynek minden egyes apró része harmóniában van az összes többivel. És mint fentebb írtam, az emberi élet értelme e harmónia megteremtése.

A gyógyuláshoz először is ébernek kell lennünk - azaz fel kell ismernünk, hogy nem csak testi, de metafizikai szinten is jelentkezik a "megkövesedés". Esetleg rájöhetünk, hogy egy-egy torokfájás előtt bizony összevesztünk valakivel, vagy gerincproblémáink hátterében családi kapcsolataink állnak, és a többi. A második lépés az, hogy valóban rátaláljunk, melyek azok az érzelmeink, amik leginkább hátráltatnak bennünket. Mik azok az érzések vagy gondolatok, amik annyira berögzültek, hogy már észre sem vesszük őket. Ezekkel általában az a gond, hogy önmagunkat velük azonosítjuk. És önmagától az ember nem szívesen válik meg.

A harmadik lépés a tűzzel való "meditációs" gyakorlat. Megkövült vágyainkat egyszerűen el kell égetnünk. Üljünk le és teremtsünk csendet, nyugalmat magunk körül. Érdemes reggel és este elvégezni a gyakorlatot. A meditációs csendben idézzük magunk elé azt az érzelmet, melyet fel akarunk számolni - nemcsak látnunk kell a hatást, amit életünkben előidézett, de intenzíven éreznünk is kell az érzelmet, a vágyat vagy félelmet. A meglévő érzelmi töltet elégetésekor több dologra kell figyelnünk. Magára az égésre, a létrejövő fényre és a visszamaradó hamura (salakanyagra). Csakúgy mint az érzelmet, a fényt is éreznünk kell - és itt lép be a gyakorlatba az információhalmaz, amit a cikk elejétől kezdve ismertettem: a létrejövő fényt éreznünk kell mint szeretetet, mint intenzív Hitet. Éreznünk kell, hogy mindent áthat, és ebből az érzésből kell töltekeznünk az "égetés" során. A felszabaduló fény és energia eddig is ott volt, viszont felesleges és káros vágyakba zárva, innentől kezdve viszont azokat a részeinket élteti, melyeket az adott pillanatban fontosnak találunk - az újjászületés megkezdődött. A hátramaradó hamut viszont el kell engednünk. Jó szívvel, harag nélkül, annak a tudatában, hogy belőle új dolgok születnek majd. [...]

Tudnunk kell, hogy e gyakorlat nem várt hatásokat is eredményezhet életünkben. Így leginkább az ébredést keresőknek ajánlom. Sosem tudhatjuk mit hoz a holnap, így egy adott cél (testi egészség) érdekében belefogni annyi, mint a változáson keresztül megpróbálni elérni a változatlanságot - ez az út bukással végződik. Viszont aki kapcsolatot teremt a Léttel, és életébe harmóniát szándékozik vinni - mely egybecseng a lét természetével -, annak hasznosak lehetnek a fentebb leírtak. [...] Alapjaiban e gyakorlat egyfajta lelki emésztés. Lelki tápanyagaink feldolgozását, energiává alakítását és feldolgozását, a maradék elszállítását szolgálja. Azonban hogy saját magunk meg tudjuk állapítani mi az, ami táplálék és mi az, ami nem, ahhoz olyan ismeret és lelkület szükséges, ami túlmutat a mai anyagközpontúságon. [...] Az érzelmeket, melyeket el akarunk emészteni a  tűzzel, először magunkévá kell tennünk. Át kell élnünk minden rezdülésüket, legyen az szenvedés vagy gyönyör. Csak ezek után - hogy fel ne halmozódjanak - használhatjuk fel az emésztés által kibontakozó energiákat.

Ez az emésztési folyamat kezdetben nem saját önös énünk táplálását szolgálta - akár testi, akár lelki emésztésről, égetésről, tűzről volt szó -, hanem az anyagbeli/formabeli/illúzióbeli fény (az alkimisták aranya) elválasztását a salaktól. Így az emésztés, az égetés az isteni eszencia elválasztását szolgálta az alacsonyabb matériától - mely egy fejlődési folyamatnak fogható fel, és célja nem az Én, az Ego építése, hanem az Élet nemesítése volt

loading...

A citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék a nyár ajándékai. Nemcsak ásványi anyag és vitamintartalmuk, de hűsítő ízük miatt is kedvenc gyümölcseink közé tartoznak. Azonban ízükön, színűkön és magas C-vitamin tartalmukon túl számos egyéb olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek ismerete hasznos lehet mindennapjainkban.

Citrom

A benne pihenő vitaminmennyiségen túl a citrom remek fogyókúrás segédeszköz - amennyiben okosan használjuk. A manapság elterjedt citrom-kúrák sajnálatos várt, vagy épp nem várt mellékhatása a gyomorsav túltermelés, avagy a refluxos tünetek. Ezért a citrom-kúrák során nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres (napi kis adagokban ötszöri) étkezést és a megfelelő (nemritkán 3-4 liter) víz, illetve folyadékpótlást. A mellékhatások kiküszöbölése után a citrom azonban remek emésztést segítő gyümölcs, ezért is ajánlott az étkezések előtt egy pohár langyos citromos víz.

Jelentős bioflavonoid tartalma miatt nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, az érfalak rugalmasan tartásában, illetve a bőr fiatalságának megőrzésében. A bioflavonoidok nem toxikusak, és fő előfordulásu a citrusfélékben, a csipkebogyóban és a kamillában van.

A citrom ugyanakkor nagyon hatásos baktériumölő - Afrikában a kolerajárvány megelőzéséhez is használják a citrom levét -, akár felső légúti megbetegedésekről, akár pattanásos arcbőrről, akár korpás hajról van szó.

A felhasználása igen sokrétű lehet, a tea ízesítésétől kezdve a héjával való arcdörzsölésig, így teljesen ránk van bízva mennyit és mikor használunk belőle.

Mandarin

Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. E vitamintartalomnak köszönhetően elősegíti a gyorsabb zsírégetést, ezért fogyókúránk kedvelt kiegészítője lehet.

A gyümölcs is és illóolaja is igen hatásos görcsoldó- (légző-, ideg- bélrendszeri görcsök), szélhajtó-, vizelethajtó-, élénkítő-szer. Segít a szervezet méregtelenítésében, tisztítja a májat, növeli a vörös-vértestek oxigén visszatartását, ezáltal tisztítva a vért. Héjának főzete csökkenti a vércukorszintet. Természetesen a héj felhasználása előtt győződjünk meg arról, hogy a felhasznált mandarin bio, azaz vegyszermentes.

Héjának főzete (3 gyümölcs héját forraljuk egy liter vízben tíz percig) mellett illóolaja is közkedvelt lazító hatása miatt, de készíthetünk belőle befőttet vagy lekvárt is.

Narancs

Mérsékelten nagy mennyiségben növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

A narancs hasznos részei közé sorolható a gyümölcs gerezdjeit elválasztó és a héj alatt található hártya, mely vízben oldható rostot, pektint tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így közvetve az epekőképződés megelőzésében, illetve diétás kezelésében is fontos szerepe van. Nem elhanyagolható tulajdonsága még, hogy a vastagbélben segíti a káros anyagok mihamarabbi távozását.

Legelterjedtebb felhasználási módja a narancslé. A frissen facsart narancslé nemcsak C-vitamin bomba, de tele van limonénnel, és antioxidánsokkal. Ezenkívül gyümölcssalátákban és süteményekben íze nagyon jól elegyedik más ízekkel, kitűnő ízjavító - így számos konyha kedvenc alapanyaga.

Grapefruit

Nagy hasznát veszik a fogyókúrázók és diétázók, étrend kiegészítőként ugyanis felgyorsítja a kilók leadását. Hatása elképesztő folyadékmegkötő képességének köszönhető, ugyanis rostjai a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes az állati zsírok lebontására.

A természetgyógyászok kiemelik a grapefruit májtisztító hatását, kesernyés ízének tulajdonítva azt. A káliumban dús gyümölcs a máj megtisztításával vérünket is megtisztítja a lerakódástól.

Ha magjáról van szó, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy korunkban ez amolyan újra-felfedezett csodaszer. A klinikai vizsgálatok szerint 800 féle vírus és baktérium, körülbelül 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen is hatékony - mindeközben nem károsítja az ember szervezetét.

Azonban akármilyen elképesztő dolgokról is hallunk, vagy olvasunk, legyünk figyelmesek! Számos cikk hívja fel a figyelmet a grapefruit-mag és egyes gyógyszerek keveredésekor fellépő nem várt mellékhatásokra, ezért ha gyógyszert szedünk, esetleg várandós kismamák vagyunk, mindenekelőtt egyeztessünk orvosunkkal a grapefruit étrendünkbe történő bevonását illetően.

Mint a legtöbb citrusféle, e gyümölcs is frissen a legjobb, ám ha hosszan akarjuk tárolni, megfontolandó a lekvár- és befőtt-főzés mellett az aszalás - ekkor ugyanis nincs kitéve a felesleges hőkezeléseknek.

Láthatjuk, a citrusfélék számos hatással bírnak egészségünkre nézve... viszont ne legyünk elfogultak. A természetben fellelhető csaknem összes gyümölcs rendelkezik valamilyen egyedi tulajdonsággal, és nem csupán színükre, illatukra, vagy ízükre gondolok. Érdemes meggondolni, melyik héten milyen gyümölcs gazdagítsa étrendünket, mert egyrészt fő a változatosság, másrészt az ember viszonylag hamar megunja a grapefruithoz hasonló erőteljes ízeket.

loading...

A boldogság titka

Testünk megfelelő működése, a biológiai egészség természetesen rendkívül fontos. Legtöbbünk bizonyára fel tud sorolni egy tucat példát, mi az egészséges. A friss levegő, a testmozgás, a friss zöldségek, gyümölcsök, cukor és só mentes étkezés, az úszás, a gyógynövények, s a többi. De vajon hányan tudnák felsorolni a lelki,- érzelmi,- és szociális kiegyensúlyozottság irányába teendő lépéseket? Mit tehetünk, hogy belső harmóniánk kiépüljön, fejlődjön és megmaradjon?

 

 

Egészségesnek lenni az egyik legnehezebb és legösszetettebb cselekmény életünk során. Bizony, cselekmény, amelyért mi magunk tehetünk, s nem csak a velünk született adottságok adják egészségünket. Egészségesen élni… egészségesen táplálkozni, sportolni, testünket megóvni, testünkre vigyázni, szervezetünket kímélni. A csapból is ez folyik: az egészséges életmód. Számtalan ötletet kaphatunk számtalan információforrásból, miként tegyünk testünk egészségéért.

Azonban legalább ilyen fontos lelkünk egészsége is! A lelki egészség teszi képessé az embert a minőségi életre. Hogy lehetségessé váljon, életünket nem túlélni hanem megélni is!

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint is az egészség nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát jelenti, hanem az ember testi, lelki és szociális jólétének összességét.

Az egészség csak akkor tartható fenn, ha annak összes dimenziója kielégítően működik. Úgy is mondhatnánk, ekkor nevezhető boldognak, kielégítőnek életünk.

Testünk megfelelő működése, a biológiai egészség természetesen rendkívül fontos. Legtöbbünk bizonyára fel tud sorolni egy tucat példát, mi az egészséges. A friss levegő, a testmozgás, a friss zöldségek, gyümölcsök, cukor és só mentes étkezés, az úszás, a gyógynövények, s a többi. De vajon hányan tudnák felsorolni a lelki,- érzelmi,- és szociális kiegyensúlyozottság irányába teendő lépéseket? Mit tehetünk, hogy belső harmóniánk kiépüljön, fejlődjön és megmaradjon?

 

Íme, néhány alapkő:

-Önismeret: A harmonikus életvitelhez elengedhetetlen a megfelelő én-kép. Az önismeret, vagyis saját lényünk ismerete. Személyiségjegyeink, tulajdonságaink, képességeink és hibáink racionális megítélése. Ez az alapja önmeghatározásunknak, ami pedig kiindulópontja mindenféle életeseményünknek is. Személyes tapasztalatom szerint, kevés embernek áll rendelkezésére a tiszta, logikus gondolkodás önmagáról, és az életében kialakult események miértjéről. Pedig ha elkezdenék ezt az élethosszig tartó munkálatot - önmaguk megfigyelését - talán pozitívabb lendületet vetne érzelmi életük. Úgy gondolom, az önismeretnél kezdődik minden. Minden, ami a boldogság útjára vezethet!

 

- Személyiségfejlesztés: Fontos továbbá, hogy szellemünk és lelkünk folyamatos fejlődés alatt álljon! Ha már képesek vagyunk önmagunkat objektíven megítélni, felmérni, akkor képesekké válunk erősíteni a jó tulajdonságainkat és csiszolni hiányosságainkat, hibáinkat is. Természetesen nem lehetünk tökéletesek sohasem. Ezért mindenek előtt fontos az önelfogadás is. Önfejlesztés és önelfogadás arany középútját kell megtalálnunk pszichikai jólétünkért.

 

- Ambíció: Életcélok nélkül pedig, nem is élünk igazán! Kell, ami értelmet ad életünknek, ami előreviszi mindennapjainkat. Ez nem csak jövőnket határozza meg, hanem jelenünket is. Igyekezzünk hát, megtalálni azt, amiben önmagunk lehetünk, ami szenvedéllyel tölti el perceinket. Figyeljünk belső hangunkra, mire is vágyunk igazán? Ha cél van, út is van hozzá! Célok elérése által pedig erősödünk, sikerélménnyel gazdagodunk, ami még magasabb szintekre juttat bennünket, vagyis ami még boldogabb életet kínál. Határ, a csillagos ég!

 

-Társas kapcsolatok építése: Mivel az ember köztudottan társas lény, így kiegyensúlyozott életmódjához szorosan hozzátartozik, hogy rendelkezzen embertársakkal való pozitív kapcsolatokkal. Szükségünk van a valahová, valaki(k)hez való tartozás élményére, kölcsönösen kielégítő, tartalmas társas kapcsolatok kialakítására. Ez fejleszti bennünk például az empátiát, együttérzést, elfogadást, alkalmazkodást illetve az érzelmek felismerésének és átélésének színeit. Mindenkinek szüksége van a szeretetre, hogy azt adhassa és kaphassa egyaránt. Akkor is, ha ezt valaki tagadja. Így vagyunk kódolva: szükségünk van egymásra.

 

S mindezeket hogyan érhetjük el? Mert nem elég ám tisztában lenni a fenti tényezőkkel, ki kell találnunk, hogyan is érhetjük azokat el. Nos, erre nincs recept. Minden ember egyedi, egyedüli és megismételhetetlen. Mindenkinek más és más módszer a kielégítő. Vannak akik meditálnak, relaxálnak, jógáznak… Vannak akik önfejlesztő csoportokba, tanfolyamokra járnak vagy ebben a témában jártas könyvet, cikket, irodalmat olvasnak, oktatófilmeket néznek… és a többi. Azonban én azt gondolom, mindez mit sem ér, ha az ember nem néz igazán mélyen magába, egy-egy csendes pillanatában.

Boldogulásunkat önmagunkban kell keresni. Hiszen bennünk van minden, amire az út során szükségünk lehet, csupán fel kell azt fedezni.

Mi az élet értelme? Boldognak lenni. Röviden azt mondhatnám, a boldogság titka pedig, önmagunk megtalálása, a belső béke megteremtése, mely egy igen hosszú és rendkívül izgalmas út.

 

 

 

Kellemes utat kívánok hát hozzá! :)

 

 

 


loading...