Még az orvos is elkéri a receptet, ha megtudja milyen gyorsan csökkenti a rossz koleszterint és a zsírpárnákat ez az ital!

Még a kezelőorvosunk is elkéri a receptet, amely ilyen mértékben képes csökkenteni a rossz koleszterint és a zsírpárnákat!

A petrezselyem amellett, hogy nem hiányozhat az alap konyhai zöldségek közül, két olyan hatóanyagot is tartalmaz, amelyek védik az egészségünket, főként az túlsúlyos személyek számára lenne elengedhetetlen a petrezselyem használata, mivel a zsírt is “leolvasztja” rólunk.


A gyökérzöldségben lévő olaj erős illata élénkít, a benne lévő flavonoidok pedig méregtelenítik a szervezetet.

Ha citromlével keverjük össze a petrezselymet, az ital serkenti a keringést, és csökkenti a káros koleszterint a testben. A keverék annyira gyorsan hat, hogy sok orvos meglepetten tapasztalta páciensein, hogy azoknak milyen alacsony szintre süllyedt a koleszterinjük.

Hozzávalók:

    1,5 liter víz
    3 közepes méretű petrezselyem
    1 kg citrom
    kevés szódabikarbóna

Elkészítés:

Szódabikarbónával mossuk meg alaposan a citromokat, és utána egy órára hideg vízbe áztassuk a gyümölcsöket. Tegyük oda a másfél liter vizet egy fazékba forrni, ha felfőtt, vegyük le, és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, vágjuk fel kisebb kockákra a citromot és petrezselymet, és tegyük bele a vízbe. Keverjük fel, majd egy napig tároljuk a hűtőbe. Másnap az egészet turmixoljuk össze. Mindennap 10 ml kell meginni ebből a csodaszerből.

loading...

A citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék a nyár ajándékai. Nemcsak ásványi anyag és vitamintartalmuk, de hűsítő ízük miatt is kedvenc gyümölcseink közé tartoznak. Azonban ízükön, színűkön és magas C-vitamin tartalmukon túl számos egyéb olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek ismerete hasznos lehet mindennapjainkban.

Citrom

A benne pihenő vitaminmennyiségen túl a citrom remek fogyókúrás segédeszköz - amennyiben okosan használjuk. A manapság elterjedt citrom-kúrák sajnálatos várt, vagy épp nem várt mellékhatása a gyomorsav túltermelés, avagy a refluxos tünetek. Ezért a citrom-kúrák során nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres (napi kis adagokban ötszöri) étkezést és a megfelelő (nemritkán 3-4 liter) víz, illetve folyadékpótlást. A mellékhatások kiküszöbölése után a citrom azonban remek emésztést segítő gyümölcs, ezért is ajánlott az étkezések előtt egy pohár langyos citromos víz.

Jelentős bioflavonoid tartalma miatt nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, az érfalak rugalmasan tartásában, illetve a bőr fiatalságának megőrzésében. A bioflavonoidok nem toxikusak, és fő előfordulásu a citrusfélékben, a csipkebogyóban és a kamillában van.

A citrom ugyanakkor nagyon hatásos baktériumölő - Afrikában a kolerajárvány megelőzéséhez is használják a citrom levét -, akár felső légúti megbetegedésekről, akár pattanásos arcbőrről, akár korpás hajról van szó.

A felhasználása igen sokrétű lehet, a tea ízesítésétől kezdve a héjával való arcdörzsölésig, így teljesen ránk van bízva mennyit és mikor használunk belőle.

Mandarin

Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. E vitamintartalomnak köszönhetően elősegíti a gyorsabb zsírégetést, ezért fogyókúránk kedvelt kiegészítője lehet.

A gyümölcs is és illóolaja is igen hatásos görcsoldó- (légző-, ideg- bélrendszeri görcsök), szélhajtó-, vizelethajtó-, élénkítő-szer. Segít a szervezet méregtelenítésében, tisztítja a májat, növeli a vörös-vértestek oxigén visszatartását, ezáltal tisztítva a vért. Héjának főzete csökkenti a vércukorszintet. Természetesen a héj felhasználása előtt győződjünk meg arról, hogy a felhasznált mandarin bio, azaz vegyszermentes.

Héjának főzete (3 gyümölcs héját forraljuk egy liter vízben tíz percig) mellett illóolaja is közkedvelt lazító hatása miatt, de készíthetünk belőle befőttet vagy lekvárt is.

Narancs

Mérsékelten nagy mennyiségben növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

A narancs hasznos részei közé sorolható a gyümölcs gerezdjeit elválasztó és a héj alatt található hártya, mely vízben oldható rostot, pektint tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így közvetve az epekőképződés megelőzésében, illetve diétás kezelésében is fontos szerepe van. Nem elhanyagolható tulajdonsága még, hogy a vastagbélben segíti a káros anyagok mihamarabbi távozását.

Legelterjedtebb felhasználási módja a narancslé. A frissen facsart narancslé nemcsak C-vitamin bomba, de tele van limonénnel, és antioxidánsokkal. Ezenkívül gyümölcssalátákban és süteményekben íze nagyon jól elegyedik más ízekkel, kitűnő ízjavító - így számos konyha kedvenc alapanyaga.

Grapefruit

Nagy hasznát veszik a fogyókúrázók és diétázók, étrend kiegészítőként ugyanis felgyorsítja a kilók leadását. Hatása elképesztő folyadékmegkötő képességének köszönhető, ugyanis rostjai a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes az állati zsírok lebontására.

A természetgyógyászok kiemelik a grapefruit májtisztító hatását, kesernyés ízének tulajdonítva azt. A káliumban dús gyümölcs a máj megtisztításával vérünket is megtisztítja a lerakódástól.

Ha magjáról van szó, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy korunkban ez amolyan újra-felfedezett csodaszer. A klinikai vizsgálatok szerint 800 féle vírus és baktérium, körülbelül 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen is hatékony - mindeközben nem károsítja az ember szervezetét.

Azonban akármilyen elképesztő dolgokról is hallunk, vagy olvasunk, legyünk figyelmesek! Számos cikk hívja fel a figyelmet a grapefruit-mag és egyes gyógyszerek keveredésekor fellépő nem várt mellékhatásokra, ezért ha gyógyszert szedünk, esetleg várandós kismamák vagyunk, mindenekelőtt egyeztessünk orvosunkkal a grapefruit étrendünkbe történő bevonását illetően.

Mint a legtöbb citrusféle, e gyümölcs is frissen a legjobb, ám ha hosszan akarjuk tárolni, megfontolandó a lekvár- és befőtt-főzés mellett az aszalás - ekkor ugyanis nincs kitéve a felesleges hőkezeléseknek.

Láthatjuk, a citrusfélék számos hatással bírnak egészségünkre nézve... viszont ne legyünk elfogultak. A természetben fellelhető csaknem összes gyümölcs rendelkezik valamilyen egyedi tulajdonsággal, és nem csupán színükre, illatukra, vagy ízükre gondolok. Érdemes meggondolni, melyik héten milyen gyümölcs gazdagítsa étrendünket, mert egyrészt fő a változatosság, másrészt az ember viszonylag hamar megunja a grapefruithoz hasonló erőteljes ízeket.

loading...

Fehéríti a fogat, fogyaszt és még ráadásul a hajadat is jobb állapotúvá varázsolja....

Na, de mi is lehet az?

A CITROM! A citrom a házi patika kifogyhatatlan tárházának egyik alapköve, ráadásul egész olcsón és gyorsan beszerezhető. Lássuk mikre képes.



A citrom igazi ász, ha méregtelenítésről van szó. Savtartalmának köszönhetően segít megszüntetni a puffadást, felpörgeti az anyagcserét illetve megtisztítja a szervezetet az olyan káros salakanyagoktól, amik a hízásért felelősek. A salaktalanítás mellett az immunrendszerre is kiemelkedő hatással van C-vitamin tartalma miatt. E két dolog ötvözése egy igen egészséges diétás módszer.
A citromdiéta tulajdonképpen annyiból áll, hogy naponta legalább négy deciliter frissen facsart citromlevet meg kell inni, ez 1-1 decit jelent a nap különböző szakaszaiban, ami már nem is hangzik annyira soknak. Az első adagot éhgyomorra kell elfogyasztani reggel, ásványvízzel hígítva. A nap többi részében mindegy, hogy hogyan fogyasztod. Lehet az ásványvizes példát követni, vagy gyümölcslébe, teába is öntheted. A citromdiéta nagyon egészséges, és sokat segít a szervezetnek, de két hétnél tovább nem ajánlatos alkalmazni, mert lehet, hogy többet ártana, mint használ.

Fehéríti a fogakat savtartalmának köszönhetően. Nagyanyáink idejében nem voltak fogfehérítő eljárások, illetve multifunkcionális fogkrémek. Ők citrommal oldották meg a fogfehérítést. Alkalmazása óvatosságot igényel, mivel a citromsav marhatja a fogzománcot és kivonhatja a kalciumot a fogakból.
Fél citrom levét facsard bele két deci langyos vízbe, és fogmosás után ezzel öblögess néhány percig. HA végeztél, tiszta vízzel is öblögess, hogy a sav maradékát ki tudd mosni. Lehetőleg ezzel csak havonta próbálkozz. Ha nagyon fehér fogakat szeretnél, kérd inkább szakember segítségét.

Újra fényessé teszik a hajszálakat ebből a mesés sárga gyümölcsből készült hajöblítő pakolások. A fejbőr faggyútermelését is visszafogja, ezáltal csökkenti a zsírosodást. Sőt a hajtudorok a szőkéknek ajánlják a legjobban, mert szebb árnyalatúvá teszik a tincseket.

Két citrom levét vegyítsd össze 2,5 deciliter testhőmérsékletű vízzel, majd hajmosás után ezzel öblítsd át a tincseidet. A fejbőrbe jól masszírozd bele és hagyd rajta pár percig, hogy a savak tudjanak dolgozni. Végül mosd le alaposan a fejbőrödről.  

loading...

8+2 izzadásgátlást segítő dolog otthonról

Közeleg a nyár és a felmelegedés. Ilyenkor az ember már azon gondolkodik, hogy mit lehetne tenni az idegesítő izzadtságfoltokkal a ruhán, illetve a kellemetlen szaggal. Íme pár dolog, ami megtalálható otthon:

1. Teafaolaj: Hatékonyan pusztítja a baktériumokat, ráadásul kellemes illata van. Előfordul, hogy allergiás reakciót okoz, ezért használat előtt végezz bőrpróbát!

2. Varázsmogyoró: Gyógyszertárakban illetve drogériákban lehet hozzájutni a varázsmogyoró-kivonathoz. Naponta többször igény szerint spriccelhető a bőrre, vagy vatta segítségével felvihető a hónaljra. Ez a frissítő és kellemes illatú folyadék dezodoráló és szárító hatású is.

3. Szódabikarbóna: Nem csupán gyomorégés ellen és házi tisztítószerként alkalmazható a házi csodaszer. Nagyszerűen felszívja a nedvességet, ezért használható hintőpor helyett, ráadásul a testszagokat okozó baktériumokat is elpusztítja.

4. Hárstea: Nem csupán külsőleg alkalmazható, hanem belsőleg is hatásos. Elősegíti a szervezet salakanyag-kiválasztását, illetve az izzadáskor fellépő erős szeg ellen is hatásos.

5. Petrezselyem: Szagtalanító tulajdonsággal rendelkezik, ezért ajánlatos néhanapján rágcsálni. Teát is lehet főzni belőle: áztass egy teáskanál petrezselymet öt percre forró vízbe, hagyd kicsit lehűlni majd idd meg.

6. Borotva/gyanta: Szőrtelenítsd a hónaljadat rendszeresen! A hónaljszőrzet fokozza a testszagot, azáltal, hogy felfogja az izzadtságot és ezzel kedvező flórát nyújt a baktériumoknak.

7. Természetes szappanok: Illatosított tusfürdő helyett vásárolj természetes alapanyagokból készített szappant. Ezek már minden drogériából beszerezhetőek. Előnyben részesítendő a levendula, teafaolaj és a borsmenta alapú termékek.

8. Citrusfélék: Levük savasabbá teszi a bőr pH-értékét, így a testszagot okozó baktériumok számára kedvezőtlen környezetet hoz létre. Dörzsölj egy kis citromlevet a bőrödre, majd töröld le.

9. Ecet: Ha fanyar, savanyú illata nem okoz gondot, próbáld ki bátran. Vattával vidd fel a hónaljadra, így meggátolhatod a testszagot serkentő baktériumok szaporodását. Borotválkozás után semmiképp se használd, mert rettentően csíp!

10. Zsálya: A zsálya baktériumölő és izzadásgátló hatással rendelkezik. Használj gyógynövényboltokban fellelhető tinktúrát, hígított olajat vagy házilag készített teát. Utóbbit friss vagy szárított levelekből főzd és tárold a hűtőszekrényben.




loading...