Az anyai szeretet ereje

Ez a majom megmentette a kiskutyát a rátámadó kóbor ebektől és azóta sajátjaként neveli, vigyáz rá. A kutyus és újdonsült anyukája elválaszthatatlanok.

India utcáin nem ritka a kóbor kutya és a majmok jelenléte sem. Történetünk főhőse ez a majom, aki elkergette a kutyákat, akik rátámadtak egy védtelen kölyökkutyusra.

Azóta vigyáz rá, még az ételből is a kicsinek ad először.

Mindenhová magával cipeli, mint a saját kicsinyét, hogy megóvja minden veszedelemtől.

A helyieket annyira megragadta az állati szeretet szépsége, hogy sokan étellel jutalmazzák őket és hírességnek számítanak.

loading...

Árva cicák extrém kalandokon

2 nappal a kempingezős, hegymászós túránk előtt találtuk ezt a két cicust. A menhelyen nem tudták befogadni őket, ezért elvittük magunkkal kalandozni a cicákat. Később kiderült, hogy imádják az utazást!

A helyi parkban találtunk rá egy szemetesbe dobva erre a két cicára. Elvittük őket a menhelyre, de nem volt hely számukra. Úgy döntöttünk megtartjuk őket, hiszen nagyon aranyosak, de egy hatalmas utazás előtt álltunk kempingezéssel, hegymászással, túrázással és evezéssel. Nem tudtuk hova tegyük őket, ezért úgy döntöttünk, hogy jönnek velünk a kalandokra.

Később kiderült, hogy kíváncsi természetük lévén imádják a túrákat és utazásokat.

Semmilyen kihívás nem rettenti el őket.

Nagyon boldogok, hogy szerető családra találtak.

loading...

A félárva családokban zajló gyermeknevelés

A haláleset minden ember számára megterhelő, komoly krízishelyzet, trauma. Különösen, ha mindez egy gyermeket ér. Alig- vagy egyáltalán nem feldolgozható esemény, amely jelentős következményeket idéz a gyermek személyiségfejlődésében. Ehhez társul az is, hogy a magára maradt szülő sok esetben alig képes megbirkózni a gyermeknevelés feladatával, nem minden esetben képesek a megfelelő nevelési módozatokat alkalmazni. Vajon melyek a leggyakoribb hibák?

Félárva az a gyermek, akinek vagy az anyja vagy az apja elhunyt, s az életben maradt szülő neveli őt tovább.

A haláleset minden ember számára megterhelő, komoly krízishelyzet, trauma. Különösen, ha mindez egy gyermeket ér. Alig- vagy egyáltalán nem feldolgozható esemény, amely jelentős következményeket idéz a gyermek személyiségfejlődésében. Ehhez társul az is, hogy a magára maradt szülő sok esetben alig képes megbirkózni a gyermeknevelés feladatával, nem minden esetben képesek a megfelelő nevelési módozatokat alkalmazni.

 

A leggyakrabban elkövetett nevelési hibák:

  • következetlenség
  • túlzott engedékenység/túlzott szigor
  • a gyermek elhanyagolása/túlvédése

 

A gyermekek a halált a felnőttektől eltérő módon értelmezik, amely életkoruktól függően, folyamatosan változik. Öt éves korukig nem képesek a halál visszafordíthatatlanságát felfogni, mintegy átmeneti állapotnak tekintik az elvesztett személy távollétét. Ez az animista felfogás. Öt és kilenc éves koruk között kezdik megérteni, hogy mi a különbség a halál és a halott ember között. Kilenc éves korukra nagyjából képessé válnak a reális felfogásra, a halált testi folyamatában is képes elképzelni, s tudatában vannak annak véglegesen, hogy a halott ember nem jön már többé haza.

 

 

 

Bowlby (pszichológus) klinikai megfigyelései következtében olyan tényezők megállapításáról számol be, miszerint a szülő korai elvesztését átélő gyermekek, később, felnőttkorukban hajlamosabbak a pszichés problémákra, depresszióra és az öngyilkosságon való gondolkodásra.

Számos esettanulmány és blogírás szól arról, hogy leginkább negatív irányú személyiségjegyek erősödnek el a félárva személyben, mint például: bizalmatlanság, reménytelenség, hitevesztettség, az érzelmi kötődéstől való félelem vagy éppen a túlzott ragaszkodás, naiv kitartás személyekhez, szervezetekhez, eszményhez stb. Jellemző vonás tehát, hogy a félárva egyén, kevésbé vagy egyáltalán nem képes az arany középúton haladni, vonzódik a szélsőségekhez, ellentmondásokhoz. Nem találja békéjét sehol, mert folyton az egyik szülő elvesztésének tragikuma üldözi. Hiányérzetét igyekszik különféle dolgokkal pótolni, ezért ők hajlamosabbak szenvedélybetegségekre is.

Azonban ez, hogy hogyan viselkedik a gyermek a későbbiekben az egyik szülőjének halála után, erős befolyásban bír a megmaradt családtagjainak, környezetében élőknek hozzáállásán. Kedvezőtlen családi életben élve ezután, a gyermekben agresszió, szorongás, önvád, bűntudat, naivitás, és/vagy abnormális értékű vidámság figyelhető meg.

Előfordul, hogy az életben maradt szülő oly mértékben képtelen feldolgozni társa elvesztését, hogy alkalmatlanná válik továbbá a gyermeknevelésre. Alkoholba, drogokba menekülhet, igyekszik csillapítani lelki fájdalmát, s közben megfeledkezik az ottmaradt csemetéről is, aki a világnak teljesen kiszolgáltatva érzi magát, de az is gyakori, hogy az ott maradt szülő nem képes egyedül fenntartani anyagilag a háztartást, a gyermekeket. Ezekben az esetekben a gyermek a családból kiemelésre kerül, ahonnan állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz jut. Szociális, mentális épsége talán biztonságosabb közegbe került, de érzelmi egészsége korán sem biztos, hogy gyógyításra, ápolásra lel.

Egy kutatási pályázat keretében, Hodosán Róza és Rácz Andrea által készített Gyermekvédelmi szakellátásban élő, 15-18 éves, szakmai képzésben részesülő fiatalok iskolai pályafutásának vizsgálata című záró-tanulmányban a következő interjúkat készítették:

  • Egy 18 éves lány, aki három évesen elveszítette az édesanyját, így emlékezett vissza: „...anyu meghalt mikor három éves voltam. Apukámtól elvettek, mert nem nevelt, alkoholizált, szóval utcán voltunk. Utána a nagynéném kivett, ott voltam öt évet, onnan eljöttem, mert nem voltam velük jóba. Nem jöttem ki velük. Én akartam eljönni. Úgy vertek, meg minden.”
  • Egy 17 éves interjúalanynak 6 hónapos korában halt meg édesapja, s 5 éves korától gyermekotthonban élt: „És akkor anyukánk, még úgy kettőnkkel elbírt nagyjából, aztán találkozott egy bácsival, lett egy élettársa, de nem hosszútávon, addig, amíg megszületett az öcsém. ...Aztán utána ő is elhagyott minket, és akkor történt az, hogy hát így kikapcsolták a gázt, minden, szóval semmink nem volt, és akkor valaki felajánlotta neki, hogy igen van az, az átmeneti gondnok otthon, hogyha oda berakod, és majd utána elintézed a dolgaidat, akkor utána ki tudod őket venni. Na most az történt, hogy de mi maradtunk, és azóta is benn vagyunk.”

 

 

loading...