Az alkoholizmus, mint családi betegség

Az alkoholizmus olyan betegség, amely az egész családra hatással van. Megpecsételi az alkoholistát és elszigeteli a családtagokat egymástól és a körülöttük lévő világtól. Mivel a családban mindenki érzéseit, gondolatait, cselekedeteit az alkoholista ivása határozza meg, ezért ez nem egy ember betegsége, hanem a családé.

Ahhoz, hogy legyőzzék az alkoholizmust, a családtagoknak először magukat kell megszabadítaniuk az alkoholista ivásától függetlenül. Ha egyszer szétszakították azokat a kötelékeket, amelyeket az alkoholizmus számukra jelent, akkor már az alkoholistának is tudnak majd segíteni:

A családtagok nem tudják az alkoholistánál ellenőrizni azt, hogy mennyit iszik. Csak azt tudják ellenőrizni, hogy mennyiben befolyásolja ez az ő életüket. Ezért a gyógyítást nem azzal kell kezdeni, hogy megpróbáljuk az alkoholistát józanon tartani, hanem a család többi tagját kell megszabadítani attól a hatástól, amit ez a betegség gyakorol rájuk. Három lépcsőfok van a család tagjai számára, hogy elkezdjék a gyógyítást:

  1. Ismereteket kell szerezni az alkoholizmusról, annak legfontosabb jellemzőiről és következményeiről, ezenkívül össze kell gyűjteni a felvilágosításokat a gyógyítás lehetőségeiről abban a közösségben, ahol él.
  2. Meg kell érteni a családi szerepeket. Gyakran az alkoholista családtag kedvéért vagy hogy megkönnyítsék a maguk életét, a családtagok olyan dolgokat tesznek, amelyek súlyosbítják a problémát. Például sajnálatból alkoholt adnak neki vagy jellemző az is, hogy a család tagjai sűrűn igazolásokat találnak ki mások számára, hogy megvédjék az alkoholistát az ivása következményeitől. Pedig fontos, hogy hagyják abba az alkoholista takargatását, mentegetését annak érdekében, hogy Ő teljes mértékben megérezze ivásának a következményeit. Viszont az sem járható út, mikor absztinenciára kényszerítik a beteget. Ha megértik, hogy ez nem egy egyszerű, otthon megoldható probléma, akkor a családtagok elkerülhetik, hogy részesévé váljanak a bajnak.
  3. Ahhoz, hogy fellépjünk az alkoholizmus ellen, ki kell lépnünk a család kereteiből. A családtagoknak szükségük van olyan megértő emberek segítségére, akik bátorítást és támaszt tudnak adni. Ekkor következik a szakemberhez való fordulás! Szerencsére nagyon sok segítség van a családtagok és az alkoholisták számára.

 

Néhány eset, amely a családokban zajlik, alkoholista családtaggal:

  • párkapcsolat megromlása
  • családon belüli erőszak: házastárs és/vagy gyermekek fizikai és/vagy lelki bántalmazása
  • rossz szülői minta
  • baráti és munkahelyi kapcsolatok romlás
  • a család anyagi és szociális helyzetének romlása
  • depresszió, személyiségzavarok, lelki problémák stb. okozója

Együtt élni egy alkoholistával, minden családtagnak és akár rokonnak is, szörnyű, nehéz megpróbáltatás. Egészségtelen környezet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, kezelése, a helyzet javítása rendkívül fontos. Lenne. Azonban azt tapasztalhatjuk, sok család küzd ezzel a problémával, a megoldás akadályokba ütközik.

 

 

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én