Az alkoholista életmódról, röviden (I.)

Az alkoholizmus hatalmas témakör, hatalmas probléma nem csak hazánkban, hanem világszerte, a történelem kezdetétől fogva. Erről olvashatunk némi bevezetőt az alábbiakban.

Az alkohol a legtöbb kultúrában jelen van. Már a kőkori történelemben is fogyasztották, napjainkra pedig igen „divatos” lett. Az alkoholfogyasztás jelenségét egyértelműen elítélni nem szabad, hiszen kis mennyiségben számos pozitív hatása is létezik. Azonban a kellemetlen szájszag mellett számtalan személy és család életében igen megkeseríti a mindennapokat.

Az alkoholista ember olyan függőségi viszonyba kerül az alkohollal, hogy nem tud nélküle élni, mindennapjaiban fontos szerepet játszik és közben elveszíti a kontrollt saját maga felett. Emiatt kezdenek jelentkezni a testi, szellemi és szociális tönkremenés jelei. Az illető személy, ha abbahagyja az ivást, rögtön fellépnek nála az elvonási tünetek (pl.: fokozott izzadás, végtagremegés, nyugtalanság, rossz közérzet, rémálmok, vérnyomás-problémák stb.)

Számtalan tünet állapítható meg egy alkoholista életében, mint például: személyiségváltozás (pl: ingerlékenység, hangulatváltozások), munkahelyi problémák, teljesítménycsökkenés, párkapcsolati problémák és társas kapcsolatok romlása, potenciazavarok, emlékezetzavarok, szellemi hanyatlás stb.

 

 

Szervezetre ható káros tényezők közül íme néhány:

Az alkoholfogyasztás szintjei:

  • Absztinensek: egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt
  • Szociális ivók: a mértékletes alkoholfogyasztók sorolhatók ide
  • Excesszív ivók: mértéktelen szeszfogyasztás jellemzi őket
  • Alkoholbetegek: dependensek, markáns elvonási tünetekkel
  • Krónikus alkoholbetegek: akiknek már testi-szellemi károsodása is van.

Sokan teszik fel a kérdést, miért? Mi az oka annak, hogy valaki alkoholistává válik? A kutatók a következőkkel indokolták:

  • Genetikai tényezők: Az alkohol anyagcseréjében és a központi idegrendszer alkoholra adott válaszaiban a genetikai tényezők döntő szerepe csaknem biztos. Meghatározott öröklésmenet azonban még nem bizonyítható.
  • Neurobiológiai tényezők, vagyis az agyban, alkohol hatására felszabaduló rendszerek, pl., endorfin, dopamin, szerotonin, endogén-opiát rendszer, amelyek fájdalmat csillapítanak, és kellemes érzést idéznek elő.
  • Pszichológiai tényezők, bizonyos személyiségvonások léte, pl.: magányosság, félénkség, gyanakvó, bizalmatlan, szorongó személyiség, depresszióra való hajlam, erőteljes emocionalitás, ellenséges és akár önpusztító indulatosság, bűnöző magatartás stb.
  • Társadalmi-szociokulturális tényezők: A családi háttér, ill. az a környezet, ahol az egyén felnőtt, fontos szerepet játszik az alkoholizmus kialakulásában, alkoholisták esetében az előzményekben gyakori pl. a szétesett család, a megromlott kapcsolat a szülőkkel, családi konfliktusok.

A súlyos alkoholizmus kezelése érdekében, szakember bevonása szükséges.Nyugtatószereket, antiepileptikumokat, nagy dózisú B-vitaminokat alkalmaznak leggyakrabban, emellett fontos a megfelelő táplálék és folyadékbevitel is. Ezen időszak lezajlását követően a kezelésben a rehabilitáció, utógondozás kerül előtérbe. Léteznek már az alkohol iránti vágyat mérséklő gyógyszerek is, mely segíthet a visszaesések kivédésében.

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én