Mit árul el rólad a hajad színe?

hajszín és személyiség

 

Ha egy nő valamilyen lelki válságon megy át, vagy párkapcsolati problémái vannak (szakítás, válás), akkor vagy takarít-szelektál-pakol, vagy új frizurát csináltat, esetleg hajszínt vált.

Ahogy a takarítás, úgy a hajvágás is szimbolikusan arra utal, hogy az illető megpróbál rendet teremteni az életében, önmagában.

Az új hajszín megjelenése pedig azt jelzi, hogy már túlléptünk a dolgon (vagy legalábbis látjuk már az alagút végét) , és hogy szükségünk van a megújulásra, vagy arra, hogy személyiségünknek egy másik oldalát akarjuk előhívni, kifejezni.

 

Az egyes hajszínekhez tudat alatt bizonyos személyiségvonásokat, tulajdonságokat társítunk.

Ha tudod, hogy melyik hajszín miről árulkodik, az segíthet önmagad megismerésében. Hiszen tudni fogod, hogy

  • eredeti hajszíned alapján milyennek látnak téged az emberek?
  • az új hajszín révén milyennek szeretnéd, hogy lássanak téged?

 

Milyen személyiségvonásokat tükröznek az egyes hajszínek?

Szőke ciklon

A szőke hajszínben egyrészt van valami angyali, gyermeki ártatlanság, ami sok férfi felébreszti a védelmező ösztönt. Másrészt a szőkékre mondják, hogy igazi szexbombák, akikből sugárzik az érzékiség, az erotika, a kacérság. A szőke haj vonzza tekintetet. A szőkékről azt tartják, hamar a figyelem középpontjába kerülnek, népszerűbbek a társaságban, és emiatt több jut nekik a szórakozásból.
A szőkékről sokan azt is gondolják, hogy kissé butuskák, emiatt a munkahelyen és a hivatali életben kevésbé veszik komolyan őket és az ötleteiket, viszont a reprezentációhoz és egy termék sikeres eladásához keresve sem találhatnának jobbat náluk.

 

 

Dögös vörös

Természetes vörös hajjal a lakosság mindössze 2-5 %-a születik, ezért különlegesnek, szokatlannak számít – üldözték is a vörös hajúakat a középkorban rendesen, csakúgy, mint a balkezeseket, és mindenkit, aki egy kicsit kilógott a sorból, mondván, hogy az ördög lakik benne. A vörösökben valóban van valami démoni, ami egyszerre vonzó és veszélyes.
A vörös hajszínhez társított személyiségvonások: szenvedélyesség, energikusság, forrófejűség, öntörvényűség. A vörös haj azt sugallja, hogy az illető bízik önmagában, életrevaló, tudja, mit akar és el is éri, azt. Mindig a saját útját járja, kissé akaratos és nagyon szexi.
A férfiakban felébreszti az ösztönt, hogy megzabolázzanak egy ilyen kis vadócot.
A munkában tőlük várják a kezdeményező ötleteket, a kockáztatást és a lelkesítő hajtóerőt.

 

 

 

 

Rejtélyes fekete

A fekete haj egyszerre egzotikus és érzéki (különösen kreol bőrrel, sötét színű, ívelt szemekkel), misztikus és sejtelmes (kékesfekete árnyalatban fehér bőrrel). A fekete sugallhat keménységet, határozottságot és megközelíthetetlenséget, ami tiszteletet és megbecsülést vált ki a környezetből és a férfiakból. olyan embert tükröz, aki intelligens, megfontolt és érdemes odafigyelni a szavára.
A fekete hajszín ugyanakkor sejtethet a zárkózott, érzékeny, törékeny Hófehérkét is, akit a férfiak meg akarnak menteni.
A fekete hajúakról a munkában megbízhatóságot, higgadt és körültekintő döntéshozatalt, a dolgok irányítását, összefogását feltételezik.

 

 

Érzéki barna

A barna hajúakat felelősségteljesnek, megbízhatónak, kiegyensúlyozottnak, szelídnek és mély érzésűnek gondolják. Barátságosak, de kerülik a fölösleges feltűnést. Egyenesek, őszinték, egyszerűek és természetesek, de mert van bennük tűz is, ezért nagyon érzékiek.
Tudásuk, ismereteik mélyek és alaposak. A munkában precízek, fegyelmezettek, kitartóak, lehet rájuk számítani.
A melegségre, odaadásra, biztonságra, nyugalomra és mély érzésekre vágyó férfiakat vonzza leginkább.

loading...

Vércsoportunk és személyiségünk összefüggései

Az 1930-as években egy japán orvos, Furukava Takedzsi a munkássága során arra a következtetés jutott, hogy az ember vércsoportja és személyisége összefügg egymással.

Noha elmélete tudományosan nem bizonyított, az emberek hisznek benne, és Japánban nagyon népszerű személyiség-mutatónak számít.

0-vércsoport

A 0-vércsoportú ember nyitott, társaságkedvelő és szociálisan érzékeny. Nagyon népszerű, mert képes harmóniát teremteni egy csoport tagjai közt és gondoskodik a jó hangulatról. Könnyen teremt kapcsolatokat, szeret a középpontban lenni és azt is, ha hozzá alkalmazkodnak. Többnyire higgadt, magabiztos és rugalmas, de néha az ész elnyomja az érzelmeket, és ilyenkor kissé meggondolatlan vagy makacs. Jószívű és jóindulatú, de titkon mindenről megvan a saját véleménye és a kapcsolatokban számító lehet. Nemcsak érzelmi, hanem érdekkapcsolatokat is köthet.

Kreativitásához, művészi tehetségéhez gyakorlati érzék és akaraterő is társul, ami sikeressé teszi a munkában. Folyton mozogásban van és nyitott az új dolgokra, így hamar észreveszi a kínálkozó lehetőségeket. Céljainak képes szinte mindent alárendelni, nagyon kitartó.

Nagyvonalúan bánnak a pénzzel, olykor könnyelműen túlköltekezik, de remek pénzügyi, üzleti érzéke miatt hamar újabb pénzforrásokat talál.

A-vércsoport

Az A-vércsoport képviselőjéről azt tarják, hogy intellektuális, nyugodt, higgadt és befelé forduló, emiatt sokak számára távolságtartónak és zárkózottnak tűnhet. A hozzá hasonló temperamentumú emberekkel jön ki jól, a tőle eltérő személyiségekkel hajlamos a gorombaságra.

Kifelé nagyon határozottnak és erősnek tűnik, mert elnyomja érzelmeit, ám belül nagyon is érzékeny és sérülékeny. Munkájában és kapcsolataiban is ragaszkodó, szereti a megszokott ritmust, életvitelt és embereket. Biztonságra törekszik.

Lelkiismeretes, megbízható és szavahihető. Komoly, törvénytisztelő és pontos, bár gyakran túlzottan is merev és maximalista. Magas elvárásokat állít önmaga és környezete elé, tökéleteset szeretne nyújtani. Mindig megfontolt és mindent előre eltervez, a munkában fegyelmezett és kitartó. A munkája nagyon fontos a számára, de csak elhivatottságból, szenvedélyből tud cselekedni.

B-vércsoport

B- vércsoportú ember praktikus, realista és jó szervező. Nagy esélye van arra, hogy hatalmat és vezető pozíciót vívjon ki magának. Erős akaratú és rendkívül kitartó ember, aki megszerzi, amit akar. Mindig a maga útját járja, nem kedvelik az átlagos dolgokat és ők maguk sem átlagosak.

Kevésbé együttműködő. Magas követelményeket támaszt önmagával és másokkal szemben is. Hiba esetén nem elnéző, sokszor türelmetlen. Szigorúsága gyakran konfliktusokhoz vezet.

Érzelmi kapcsolatait mélyen, a maga teljességében éli meg. Bár gyengéd, szenvedélyes énjét kifelé rejtegeti, de hajlamos a féltékenységre. Fegyelmezett ember, akit nem lehet gyorsan kihozni sodrából. Igyekszik távol tartani magát minden túlzott érzelmi megnyilvánulástól, ezt egyébként másoknál is elítéli.

AB-vércsoport

Az AB-vércsoport képviselői összetett személyiségek. Egyszer nyitott és magabiztos, máskor szégyellős és félénk, emiatt kiszámíthatatlan. Érzelmi élete kiegyensúlyozatlan, hajlamos az érzelem és hangulatingadozásra. Cselekedeteit inkább ösztönei és megérzései irányítják, mint a tudatos akarat, emiatt tétovázó, ingatag, megbízhatatlan és nem elég kitartó. Jó tulajdonsága viszont, hogy gondolkodása rugalmas és szeret tanulni.

Nem akar környezete felett uralkodni, nagyon alkalmazkodó, sőt, önként rendeli magát alá annak, akitől támaszt remél és talál, és eközben még boldog is tud lenni. Odafigyel a környezetében élőkre, nagyon segítőkész és odaadó.

Mivel nagyon érzékeny és egy kicsit gyanakvó, így kapcsolataiban gyakran alaptalan félelmek, kétségek gyötrik. Időnként túl szentimentálissá válik, és túl mélyen és eltúlozva látja a dolgokat. Ha csalódott valakiben, akkor kritikussá válik és nem tud megbocsátani. Hajlamos lehet a depresszióra, de pozitív élmények vagy külső segítség hatására képes kilábalni belőle.

loading...

Elképesztő légifotók a nagyvilágból!

A légifotózás manapság külön stílusirányzat a fotózás berkein belül, és nemcsak új nézőpontokkal ajándékoz meg minket, hanem extrám mivolta révén élményszerű hatást is kelt bennünk.

loading...

Így hat ránk a Hold

A Holdnak már kezdetektől misztikus erőt tulajdonítottak az emberek, és egész életüket hozzá igazították. A Hold folyamatosan változtatja alakját, 29,5 naponta megújul. Ez az állandó alakváltoztatás és körforgás nemcsak a természetre, hanem az életünkre és a szervezetünkre is hatást gyakorol, valamint cselekedeteinket is befolyásolja (serkenti vagy gátolja). Ha figyelembe veszed az egyes holdfázisok hatásait, és életedet, teendőidet ehhez igazítod, harmonikusabbá teheted életedet.

Hogyan és mire használd a Hold erejét?

 

Telihold
Telihold idején a holdat nagy fényes korongnak látjuk, mivel a Nap az egész felületét megvilágítja.
Ilyenkor sokkal fogékonyabbak, érzelmesebbek és érzékenyebbek vagyunk. Türelmetlenebbül, ingerültebben reagálunk a helyzetekre, nehezebben alszunk, mint általában. Nem csoda, ha teliholdkor sokkal több a baleset.
Ilyenkor a sebek nehezebben gyógyulnak, erősebben és hosszabban véreznek, ezért lehetőleg ne erre az időpontra tedd a tervezett műtétek.
Ugyanakkor a népi gyógyászat a telihold idején szedett gyógynövényeket sokkal hatásosabbnak találta.
Teliholdkor hirtelen felbukkannak az addig szőnyeg alá söpört problémák, ám ha nem halogatunk tovább, akkor végre pontot tehetünk a régóta húzódó ügyek, kérdések végére.

 

Fogyó hold
Telihold után csökkenni kezd a Hold, míg egészen vékony C alakú sarlóvá nem válik.
A fogyó hold az elengedés, a tisztulás időszaka. Olyan, mint egy nagy kilégzés, amikor megszabadulhatunk a vállunkat nyomó terhektől. Kiváló alkalom tehát a gondolat- vagy érzelmi nagytakarítás megkezdésére, mivel könnyebben megszabadulunk a kétségektől, a félelmektől, és egyszerűbben levethetjük régi, korlátozó szokásainkat. Nemcsak lelkünk, de környezetünk lomtalanítása, takarítása is eredményesebb ilyenkor.
Fogyó holdkor érdemes tisztító-, lé böjt- vagy fogyókúrába, diétába kezdeni, mert hamarabb lemennek a kilók, hamarabb távoznak a méreganyagok a szervezetből. A szaunázás, a kozmetikai, tisztító és szőrtelenítő kezelések is tartósabbak. Az orvosi beavatkozásokat érdemes fogyó időzíteni, mivel gyorsabb és fájdalom-mentesebb a gyógyulás.

 

Újhold
Ebben a 2-3 napos fázisban a Hold a Nap és a Föld között áll, sötétbe burkolózik, vagyis egy fekete korongot látunk.
Ha lehetőségünk van rá, ilyenkor ajánlatos nyugalmas pihenésre elvonulni, befelé figyelni, relaxálni, meditálni.
Az újhold ideje jó alkalom arra is, hogy új célokat tűzzünk ki, illetve a régi terveinket és a kitűzött feladatainkat felülvizsgáljuk, mert jó ötleteink támadhatnak, és később a megvalósítás is könnyebb lesz.
Ha eddig nem tettük meg, most még itt a lehetőség a méregtelenítésre, salaktalanításra vagy rossz szokások felszámolásába, életmódváltásra.

 

Növő hold
Újhold után lassan dagadni kezd a Hold, egyre gömbölyűbb D betűt formáz.
Az újhold a befogadás, a növekedés ideje. Testünk inkább a felhalmozásra összpontosít, így könnyebben hízunk, viszont a vitaminok, ásványi anyagok beépülése, pótlása is hatékonyabb.
Az öngyógyító erők erősebbek, érdemes hát bevetni a masszázst, az aromaterápiás kezeléseket, illetve kipróbálni az energiagyűjtést segítő mozgásformákat, mint a jóga, tai-chi. A friss levegőn tett séta, kirándulás, sport is sokkal hatásosabb, energetizálóbb ebben a holdfázisban.
Növő hold idején megélénkül a társasági élet, könnyebben kötünk új ismeretségeket, ezért érdemes ezt az időszakot a kapcsolatépítésre, a kapcsolatok ápolására szánni.

 

Júliusban a következőképp alakul a Hold járása:

loading...

Párhuzamos valóságok - egyszerű matematika

A párhuzamos valóságok léte, vagy nemléte manapság nagyon izgatja az emberi elmét. Találkozhatunk e témával a filmekben, könyvekben, de a mindennapok átlagosnak mondható beszélgetéseiben is. A beszélgetések általában ugyanazon téma körül forognak: léteznek-e valójában ezek a párhuzamos valóságok?

Előző cikkeim egyikében már súroltam a témát, vagyis a térdimenziók alapvető elméletét, azonban az említett cikk tárgya inkább az emberi érzékelés volt, mintsem a párhuzamos valóságok keresése. Azonban - mint a jó építőkockáknál - itt is az egyik a másikra épül, így bátorkodom ismételni önmagam (természetesen csak nagy vonalakban).

Vessük csak pillantásunkat először is a nulladik dimenzióra. A nulladik dimenzió egyetlen, kiterjedés nélküli pont. Se magassága, se mélysége, se hossza. Ez az a pont, ahol utazásunk kezdetét veszi. Amíg e pont egyedül lebeg a semmiben, szó sem lehet első dimenzióról, azonban mihelyst megjelenik egy másik, ugyanilyen pont, már megtehetjük az első lépést a viszonyítás országútján. Az első dimenzió tulajdonképpen egy egyenes, mely meghatározásához legalább kettő pontra van szükségünk, ám maga az egyenes végtelen számú pontból (és pontok alkotta szakaszból) áll. Az egyenes maga az első dimenzió, a rajta (vagy benne) elhelyezkedő pontok pedig az alkotói. Hogy a második dimenziót megtaláljuk, legalább kettő eltérő egyenesre van szükségünk (vagy három pontra), melyek egy síkban helyezkednek el (elképzelhetünk nem egy síkban elhelyezkedő egyenesek alkotta síkot is, ám ez már görbült sík, aminek a lelki szemeink elé idézése több képzelőerőt igényel, mint az "egyszerű" síkoké, ezért most maradjunk az utóbbiaknál). Tehát egy sík meghatározásához legalább két egyenesre van szükségünk, azonban a létrejövő síkot végtelen számú egyenes (és szakaszok határolta síkidom) alkotja. A teret is ugyanezen folyamat révén vázoljuk fel, tehát minimum két eltérő síkkal (vagy három egyenessel) létrehozzuk a harmadik dimenziót, melyben azonban végtelen számú sík (és síkok határolta tárgy) létezik.

Az előbbiekből logikusan következhetne a negyedik dimenzió, ám mielőtt erre rátérnénk, tisztáznunk kell, hogy itt térdimenzióról és nem az időről, vagy felsőbb világokról lesz szó. Mi emberek képesek vagyunk érzékelni a síkot, képesek vagyunk fogalmat alkotni a térről, azonban a negyedik dimenziót már-már nevetségesen az időnek kiáltjuk ki. Pedig csekély logikával is megállapítható, hogy a negyedik dimenzió létének a párhuzamos valóságok, vagyis az egymás "mellett" létező térdimenziók az alapja.

Nézzük csak meg alaposabban... ugyanúgy, ahogy egy harmadik dimenzióbeli testet (pl. kockát) második dimenzióbeli testek (négyzetek) határolnak, egy második dimenzióbeli testet pedig első dimenzióbeli testek (vonalak), így a negyedik dimenzióbeli "testeket" egyszerűen harmadik dimenzióbeli testek határolják. Ebből az következik, hogy a negyedik dimenzióhoz (a fizikusok jelenleg 10-12 dimenzió létét feltételezik) egyszerűen elengedhetetlen az, hogy teljesen különböző minőségű terekben teljesen különböző minőségű tárgyak létezzenek.

Vagyis ahogyan a kockát sem hat, ugyanabban a síkban létező négyzet határolja, úgy a negyedik dimenzióbeli testeket sem ugyanabban a térben létező tárgyak határolják. A mi terünk, azaz a harmadik dimenzió, melyről képet alkotunk, csupán egyetlenegy harmadik dimenziós tér a harmadik dimenziós terek tengerében. A párhuzamos valóságok léte tehát nem fantazmagória, vagy elmeszülemény, egyszerűen a dimenzióelmélet szerves része, a negyedik dimenzió alapja.

A fentieket figyelembe véve érdemes elgondolkozni azon, hogy ez az elmélet milyen gyakorlati vonatkozásokkal jár. Ugyanis a párhuzamos valóságok léte azt feltételezi, hogy saját terünk és a benne létező tárgyak, emberek, állatok, stb. ugyanolyan szerves egységet képeznek más terekkel és benne létező élőlényekkel, mint az említett kocka hat, különálló síkon elhelyezkedő oldala. Így egészen más megvilágításba kerül a lélek, a szellem és a tudat kérdésköre. Egy kicsit tovább menve, magunk elé képzelve a Rubik-kockát, és annak állandóan síkról-síkra mozgó kis négyzeteit, felmerülhet a párhuzamos valóságok közötti átjárás kérdése.

A fenti elmélet buktatói között szerepel a tény, hogy nincs tudomásunk csupán egy, vagy kétdimenziós életformákról. Jelen felfogásunk szerint az élet maga is több dimenziós, tehát mindenképpen túlmutat a harmadik dimenzión. Mi emberi lények viszont csak kevés dimenziónak vagyunk tudatában, és felfogásunk az Életről, és magáról az Élet fogalmáról meglehetősen korlátolt. Ergo attól, hogy nem tudunk csupán kétdimenziós életformák létezéséről, még egyáltalán nem biztos, hogy nincs olyan életforma, mely ilyennek véli önmagát.

Mindemellett feltehetünk még egynéhány kérdést: nevezhetjük-e a különálló égitesteket, naprendszereket, galaxisokat, univerzumokat elhatárolt térdimenzióknak, melyek együtt alkotják a negyedik dimenziót? A matematika hiperkockája [miszerint egy n dimenziós testet rá merőleges irányban eltolva egy n+1 dimenziós testet (kockát) kapunk] megállja-e a helyét a fentiek függvényében? Az első kérdésre a válasz: nem. Az általunk érzékelt háromdimenziós alakzatok (égitestek, naprendszerek, galaxisok, univerzumok) egyazon (általunk érzékelt) térben vannak jelen, így összességében is csupán a térnek egy "nagyobb" szeletét képezik. Még a mi univerzumunkon (mely felfogható egy jól elhatárolt egységnek) túl létező más univerzumok - melyek halmaza buborékszerűen tapad egymáshoz - sem nevezhetők párhozamos valóságoknak, mivel egyazon harmadik dimenzióban léteznek. (Természetesen ahogyan a kétdimenziós síkok, úgy a háromdimenziós terek is kapcsolatban vannak egymással.)

A második kérdésre a válasz összetettebb. Mivel ez azt feltételezi, hogy az n dimenziós kockákat n-1 dimenziós kockák eltolásával kapjuk meg, fontos szerepet játszik benne a mozgás. Vagyis a változás, az idő. Azonban egy háromdimenziós tárgy változás (eltolás) nélkül is háromdimenziós marad, nem esik vissza a második dimenzióba, így maga a testek eltolása, és úgy általában az egyenletbe bevezetett mozgás változója csupán a többdimenziósság illúzióját adja meg. Ugyanis a változás, vagyis az idő önmagában nem térdimenzió, így az általa szemléltetett (n dimenziós) tér (vagy test) csakis a mozgástól függ.

Természetesen a másik irányból (filozofikus irányból) szemlélve a kérdést egészen más választ kapunk. Ugyanis amennyiben a változás/mozgás maga nem térdimenzió, akkor micsoda? És mégis mi tartja fenn az n dimenziós teret, ha a változás szerepét kilőjük? Mozgás nélkül még nem tudtunk vizsgálni semmit. Maga az elmélkedés/vizsgálódás is mozgást feltételez, így mindig lesz ami mozog, ami változik. Vagy a szemlélő, vagy a szemlélt. Ebben az irányban elindulva eljuthatunk addig a feltevésig, miszerint az egész többdimenziós világmindenségben csupán egyetlen nulldimenziós pont létezik, és annak mozgása, és e kettő hozza létre azt a sokdimenziós teret, amit magunk körül érzékelünk.

Összegezve: a párhuzamos világok - de legalábbis a párhuzamos térdimenziók - valósága az alapvető matematikának hála megalapozott, ám viszonyrendszerünk korlátoltsága és széttagoltsága okán még mindig jelentős fehér foltok vannak mind egyéni, mind kollektív tudatosságunkban, így a párhuzamos világok élményszintű megtapasztalása még várat magára.

loading...

Poénos Pillanatok

A humor korszakonként, nemzetenként, életkoronként más és más formát ölt. Mégis, legyünk akármilyen távol egymástól térben, időben, szellemiségben, vagy lelkületben, a viccek és a viccelődés iránti igényünk összeköt bennünket.

loading...