Mutasd, mit nassolsz? – Megmondom milyen vagy!

Neked is feltűnt, hogy a hosszú, hideg téli estéken egy jó könyv, esti tévézés vagy baráti beszélgetés mellett hajlamosabbak vagyunk többet nasizni?

 

Íme, egy érdekes személyiségteszt, ami a kedvenc nassolni-valókat felhasználva mondja meg a tutit.Az alábbiakban néhány utalás olvasható, az egyes nassolási szokásokhoz, mint személyiségünkre utaló nyom.

Cukorka

Álmaid és vágyaid valóság közeliek, de szerény ember vagy, aki inkább kis dolgokban gondolkozik és tervez, holott többre lennél képes. Félsz a kudarctól, a visszautasítástól, a csalódástól. Szeretnéd a keserű gondolatokat megédesíteni.

Bonbon

Szereted megragadni a pillanatot, az élet szépségét, apró örömeit. Vidám és életrevaló vagy, aki tud élni a pillanat adta lehetőségekkel, és jól alkalmazkodik, a helyzetkehez. Könnyed és laza vagy, és néha kissé komolytalan és felelőtlen. Az élet élvezete mellett tűzz ki értelmes célokat is, erősítsd magadban a tudatos tervezést, az előrelátást és a kötelességteljesítést.

Egy tábla csoki

Ha a nasizás nálad egy nagy tábla csokinál kezdődik, akkor nagyon érzékeny ember vagy, aki több szeretetre, babusgatásra, simogatásra vágyik. Kevés, de annál mélyebb és hosszabb barátságot kötsz. Egy meghitt, tartalmas beszélgetést többre értékelsz, mint egy lármás bulit. Kevésbé vagy versengő típus és kerülöd a konfliktust. Általában mindenkihez jóhiszeműen állsz hozzá, emiatt csalódások érhetnek. Ha megbántanak, magadba fordulsz és visszabújsz a csigaházadba.

 

Egy szelet krémes, vagy habos sütemény

Kedves, simulékony és szeretetreméltó személyiség vagy. Mindenben a szépet és a jót keresed. minden vágyad, hogy problémamentes életet élj, igyekszel elsimítani, megelőzni a konfliktusokat, olykor túl engedékeny vagy. Hajlamos vagy a bizonytalanságra és sokat aggódsz a jövő miatt, ezért szívesen támaszkodsz másokra. Nehezen összpontosítasz huzamos időn keresztül, de képzelőerőd annál jobb.

Torta

A torta az édességek királynője, és sok emberrel megosztható. Társaságkedvelő ember vagy, szereted, ha sokan vesznek körül, egyrészt mert így megmutathatod különleges személyiségedet, másrészt mert szükséged van a pozitív visszajelzésekre, a dicséretre. Sokat adsz a jó modorra és a jó megjelenésre, emiatt hamar népszerűvé válsz. A kritikát viszont rosszul viseled. Szereted az ünnepeket, és a hangulatot is meg tudod teremteni hozzá.

 

Keksz, nápolyi

Nagyon elfoglalt ember vagy, állandó rohanásban élsz. számos teendőd és kötelezettségeid teljesítése mellett csak pillanatnyi örömöket, kikapcsolódást és szórakozást engedsz meg magadnak. Túl sokat rágódsz a határidők és a tökéletesség miatt, vagy, hogy mit gondolnak rólad mások, emiatt görcsös vagy és állandó raportra kész. Engedj kicsit a megfelelési vágyból és törődj többet önmagaddal.

 

Gyümölcs

Ha nasi gyanánt valamilyen gyümölcsöt választasz, akkor vagy  fogyókúrázol, vagy nagyon egészségtudatos életet élsz. Figyelsz önmagadra, a testedre. Felelősségteljes és előrelátó vagy. Egy döntés meghozatalánál nemcsak az érzelmi, hanem a racionális szempontokat is figyelembe veszel, hosszú távú tervezel és eredményeket akarsz elérni.

 

Müzli, magvak

Racionális ember vagy, aki érzelmeit kevésbé mutatja ki, elfojtja. Szereted a kézzelfogható, hasznos dolgokat, döntéseidben is nagy szerepet kapnak józan érvek és az anyagi megtérülés, biztonság kérdése. Nem szereted a nagy felhajtást, a társaságban inkább visszahúzódó vagy, elvegyülsz. Szilárd természetű, megbízható, kitartó, precíz és korrekt ember vagy, akire bármikor lehet számítani.

Chips, sós ropogtatni valók

Lendületes, magabiztos és életrevaló ember vagy. Szeretsz mindent kipróbálni, megtapasztalni. Élvezed, ha zajlanak körülötted az események, ha kell, magad kavarod fel az állóvizet. Utálod a középszerűséget, a sótlan, unalmas embereket. Mindig kell hogy legyen valami cél az életedben, ami motivál, ami előrevisz.

 

Szotyi, mogyi, tökmag

Te a kihívások embere vagy, igazi küzdőszellem. Míg másokat a nehézségek és az akadályok elkedvetlenítik, téged inkább felvillanyoznak. Néha talán untat is, ha túl simán, egyszerűen mennek a dolgok. Elfogadtad, hogy az életben a kellemes dolgok mellett problémák és feladatok is vannak, amit meg kell oldani. bár olykor ingerlékeny és türelmetlen vagy, de mindenképpen eléred, amit akarsz.

 

Jégkrém, fagyi

 

Ha télvíz idején is jegest kívánsz, akkor nagyon heves vérmérsékletű ember vagy, akinek szüksége van arra, hogy lehűtse, lenyugtassa magát. Ingerlékeny, indulatos természeted és önfejűséged már többször bajba sodortak. Nem állsz be a sorba, inkább úszol az árral szemben.

loading...

Téged vajon mi motivál?

Pénz, hiúság, hatalom, baráti kapcsolatok, tudásvágy? Kit ez, kit az lelkesít és motivál a továbblépésre.

Minden embernek van egy alapindítéka, ami leginkább vezérli a cselekedeteit. Pénz, hiúság, hatalom, baráti kapcsolatok, tudásvágy?

Pszichológiai kutatások szerint ez az alapmotívum a párkapcsolatban és a pályaválasztásban is tükröződik.

Természetesen az, hogy ki melyikben látja önmagát, sok tényezőtől függ. Neveltetés, környezeti hatások, eddigi tapasztalatok stb. Azért nagyjából, ha áttekintjük életünket, tetteinket, és annak okát, miértjét próbáljuk megragadni, valamely kategóriában találjuk magunkat. Valamely hajtóerő lök bennünket, belülről. Minden lépésnek kell egy ok, egy indíték.

A különböző indítékok öt fő témakör köré rendezhetők. Figyeld meg, hogy az alábbiak közül melyik motívum játssza a főszerepet az életedben? Miben látod az önmegvalósítást?

A teljesítmény centrikus

A teljesítmény centrikus ember legfőbb vágya, hogy jól, sőt tökéletesen végezze a feladatait. Örömmel tölti el, ha legyőzheti az akadályokat, ha a versenyben győzedelmeskedhet, ha önmagának és másoknak is megmutathatja és bizonyíthatja képességeit. Számára a munka és a produktivitás különösen nagy érték, szorgalmas és kitartó. Aktív, kezdeményező ember, Szereti a kihívásokat. Komoly követelményeket támaszt maga elé, de általában a képességeihez mérten választja meg a feladatait, ami garantálja a sikert. Nagy energia és vitalitás jellemi, teher- és munkabírása kiemelkedő.
Gyakoriak köztük a sportolók, kutatók, gazdasági üzleti életben dolgozok, ahol számszerűen bizonyíthatók az eredmények.

A hatalomvágyó

Akit a hatalomvágy hajt, az vezérszerepre törekszik, szeret másokat irányítani. A fölérendelt, befolyásos helyzeteket keresi, ahol kiélheti dominanciaigényét és szereplési vágyát. Aktív, magabiztos, önálló és független személyiség, aki mindig döntési helyzetben akar lenni, és akaratát másokra is rákényszeríti. Kissé narcisztikus és önző. Párkapcsolatban és baráti társaságban is rendszerint övé az utolsó szó. Előszeretettel barátkozik a nem különösebben népszerű és befolyásos emberekkel, és kevésbé törekvő párt választ magának, hogy elkerülje a két dudás egy csárdában problémát. Fontos számára a társadalmi elismerés, a rang, a pozíció. Szívesen veszi körül magát az erőt, a presztízst és a tekintélyt szimbolizáló tárgyakkal (hitelkártyák, luxusautó, luxus villa stb.)

A közösségi ember

A közösségi emberben nagy az affiliációs vagy társas szükséglet, a valahova tartozás igénye. Örömmel vesz részt a társas eseményekben, különböző csoportok, klubok aktívan tagja. Az ilyen személyiség barátságos, nyitott és oldott. Párkapcsolatban a hozzá hasonló magas társas motívummal rendelkező partnerrel jön ki legjobban. Jól kommunikál, szeretetre és elismerésre vágyik. Érzékenyen reagál, ha mások személyes vonzerejét vagy társas képességeit bírálják. Együttműködő, és kevésbé tud vagy akar ellenállni a csoportnyomásnak, kedveli a közösségi döntéseket. A konfliktusok megelőzésére, áthidalására és a feszültség oldására törekszik.
Pályaválasztása révén gyakran a szociális szférában tűnik fel. Szívesen karolja fel és támogatja a különböző társadalmi rétegek vagy csoportok ügyeit.

A tudásszomjas

A tudásszomjas személyiséget a kíváncsiság és a megismerési vágy hajtja. Ennek iránya lehet akár a szellemi ismeretszerzés, vagy akár a fizikai tapasztalatszerzés a kalandok, utazások megélése révén. Folyamatosan lelkesítik az új kihívások, a változatosság, szívesen jár még ismeretlen, kipróbált utakon. Nem hiányzik belőle a kreativitás és az ötletesség, az egyhangúság, a monotonitás, a rutin viszont megöli – a munkában éppúgy, mint a párkapcsolatban. Ezért gyakran olyan foglalkozást és partnert részesít előnyben, ami érdekes és kielégíti kíváncsiságát, vagy ahol kellő érdeklődést kap, hiszen tudását szívesen osztja meg mással.

Az intimitásvágyó

A magas intimitásszükséglettel bíró személy érzelmi melegséget sugárzó, szoros kapcsolatra törekszik másokkal. A nagy társasági élettel szemben, a személyes kommunikációt, a négyszemközti beszélgetést részesíti előnyben, ahol bátrabban megnyílik és feltárja gondolatait, félelmeit, elképzeléseit. Jobban odafigyel a másikra és meghallgatja partnerét.
A magas intimitásigénnyel rendelkező emberek sikeresek az egészségügy és a segítő, támogató foglalkozásokban.

loading...

Alkoholfogyasztás, alkoholizmus a várandós nők esetében

Sok esetben zéró tolarenciát érdemel az alkoholfogyasztás, s talán a legfontosabb eset ezek közül a várandós anyák esete.

Az alkoholfogyasztás társadalmunkban nem tilos, sőt, általában véve elfogadott szokás, természetesen a megfelelő határig, melyet az előbbiekben már bőven taglaltam. DE! Sok esetben zéró tolarenciát érdemel az alkoholfogyasztás, s talán a legfontosabb eset ezek közül a várandós anyák esete.

 

A terhesség ideje alatt nem szabad alkoholt fogyasztani!  Nagy problémát jelent az alkohol fogyasztása a terhesség alatt és a szülés után. Az anya alkoholizmusa változásokhoz vezet a magzaton, amelyek a terhesség bármelyik fázisában kialakulhatnak, ha a nő a terhesség ideje alatt iszik szeszes italokat.

Köztudott, hogy az alkohol teratogén anyag - azaz ártalmasan befolyásolja a magzat fejlődését. Átjut a méhlepényen, bekerül a magzat szervezetébe, aki nem tudja azt lebontani, azaz védtelen annak hatásaival szemben. Az alkohol, melyet a terhes nő elfogyaszt, a nyálkahártyán és az emésztőrendszeren keresztül a vérkeringésbe kerül, onnan pedig a magzat minden szervébe és minden szövetébe. Az anya vérkeringésén keresztül az alkohol a méhben fejlődő magzat véredényeibe is eljut.

A nőknél akik alkoholt isznak, sűrűbben jelentkeznek vetélések és koraszülések. A terhesség spontán megszakítását a megtermékenyítés létrejöttétől számított 28.-ik hétig vetélésnek nevezzük és ez mindig a magzat halálával végződik. A terhesség megszakítását ez az idő után koraszülésnek, az ekkor született újszülöttet pedig koraszülöttnek nevezzük. A koraszülött csecsemő kevésbé alkalmas a méhen kívüli életre mint a szokásos módon született csecsemő.

 

A következő problémákat okozhatja leggyakrabban az újszülött gyermeknél, ha alkoholista édesanya hozza világra:

 • absztinenciális szindróma: Amikor az alkoholistáknál gyorsan csökkentik vagy megszüntetik az alkohol bevitelét a szervezetbe. Az absztinenciális zavarok nagyon komoly jellegűek lehetnek, legtöbbször a beteg végső nyugtalansággal átszőtt dehidrációjával vannak kísérve, a végső esetekben pedig bekövetkezik a halál is. Erős pszihomotoros nyugtalanság, epileptikus görcsök és a delírium tremensz képviselik a legnehezebb alakjait ezeknek a zavaroknak. A könnyebb jellegű absztinenciális zavarok fejfájás, fájdalom, rendszertelen emésztés alakjában jelentkeznek egészen a könnyebb delíriumokig, nyugtalansági állapotokkal, stb. Az absztinenciális zavarok, amelyek az alkoholista anyától született újszülötteknél jelentkeznek, annak a hirtelen alkohol megszakításnak a következményei, amelyet az anyaméhben levő magzat az anya véréből kapott.
 • fetális alkohol szindróma: Az ilyen babák szellemileg elmaradottak, kis fejük van és funkcionális neurológiai rendellenességben szenvednek. Lemaradnak a szomatikus fejlődésben. Ez azt jelenti, hogy kisebb testsúllyal és kisebb testhosszal születnek a normális újszülöttekhez viszonyítva. Ezeknél a csecsemőknél később is lelassulhat a testsúly fejlődése valamint lemaradnak a testmagasság fejlődésében is az egykorúakhoz viszonyítva. Jelentkezhetnek az arc torzulásai is: a szemüreg rövid és szűk, kicsi az orruk és beesett az arcuk, az orr és a száj közötti távolság nagy. Úgynevezett minor anomáliák jelentkeznek: a fül és a szájpadlás rendellenességei, a kóros tenyér vonalak, meggörbült ujjak, fokozottabb szőrösödés és úgynevezett major anomáliák is jelentkeznek: kancsalság, csontrendszeri deformitások, a szív, a vese, a nemi szervek és más szervek rendellenességei.

 

/Bal oldalon a "normális" agy látható, a jobb oldalon pedig a "fetális alkohol szindrómával" megtámadt  baba agya/

 • mentális elmaradás (86%-os valószínűség)
 • fizikai anomáliák (26-34%-os valószínűség)
 • perinatális halálozás (17%-os valószínűség)

 

Azonban nem csak a gyermektervezés és a terhesség ideje alatt érdemes lemondani az alkohol fogyasztásáról, hanem a jövevény megszületése után is, a szoptatás ideje alatt. Ugyanis ha a szoptató anya alkoholt iszik, az súlyos következményekkel járhat. Az újszülött a legtöbb esetben anyatejjel táplálkozik, a mesterséges eledellel való táplálást egyedül akkor alkalmazzák, ha az anyának nincs elegendő teje vagy ha az anya beteg és a betegsége rosszabbodhat a szoptatás miatt vagy ha fennáll a veszély hogy a szoptatással az anya betegsége átmegy az újszülöttre. Ritka az egészséges anya aki nem akarja szoptatni a gyerekeit, ha erre nem léteznek különleges okok. Nálunk a legtöbb nő szoptatással neveli fel a gyerekeit. A tej az anya tejmirigyeiben képződik és mindaddig, amíg a baba szopik, erős kapcsolatot képez az anya és a gyermeke között. Az anyatej az első hónapokban a baba táplálkozásának az összes szükségletet kielégíti. Belőle megkapja a szükséges energia- és építő-anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek nem csak az élet fenntartására, hanem a növekedésre és a fejlődésre is. Csak a szülés utáni pár hónap után szükséges a csecsemő étkezésébe a szoptatás mellett más élelmet is bevezetni, mert többé az anyatej nem elegendő az élelmezésére. Amíg a csecsemő szopik, függetlenül attól, hogy csak anyatejjel táplálkozik-e vagy még mással is, a tejjel az anya szervezetéből a csecsemő szervezetébe a csecsemő életének a fenntartásához nélkülözhetetlenül fontos anyagok mennek át. E fontos szerep mellett a szoptatásnak még egy szerepe van. A szoptatás alatt az anya és a csecsemő között meghitt viszony alakul ki. A csecsemő biztonság érzetet szerez. Érzi a szeretetet, a gyöngédséget, a melegséget, a biztonságot. Nyugodt és gondtalan lehet.

Az anyatejjel a csecsemő szervezetébe más anyagok is átvivődnek, amelyek az adott időpontban az anya vérkeringésében vannak.

 

Ezért semmiképpen sem célszerű már a terhesség tervezésének idejében, a terhesség alatt és a szülés után sem alkoholt fogyasztani, mert rendkívülien befolyásolja a magzat/újszülött/gyermek további fejlődését, életét!

loading...

Az alkoholizmus, mint családi betegség

Az alkoholizmus olyan betegség, amely az egész családra hatással van. Megpecsételi az alkoholistát és elszigeteli a családtagokat egymástól és a körülöttük lévő világtól. Mivel a családban mindenki érzéseit, gondolatait, cselekedeteit az alkoholista ivása határozza meg, ezért ez nem egy ember betegsége, hanem a családé.

Ahhoz, hogy legyőzzék az alkoholizmust, a családtagoknak először magukat kell megszabadítaniuk az alkoholista ivásától függetlenül. Ha egyszer szétszakították azokat a kötelékeket, amelyeket az alkoholizmus számukra jelent, akkor már az alkoholistának is tudnak majd segíteni:

A családtagok nem tudják az alkoholistánál ellenőrizni azt, hogy mennyit iszik. Csak azt tudják ellenőrizni, hogy mennyiben befolyásolja ez az ő életüket. Ezért a gyógyítást nem azzal kell kezdeni, hogy megpróbáljuk az alkoholistát józanon tartani, hanem a család többi tagját kell megszabadítani attól a hatástól, amit ez a betegség gyakorol rájuk. Három lépcsőfok van a család tagjai számára, hogy elkezdjék a gyógyítást:

 1. Ismereteket kell szerezni az alkoholizmusról, annak legfontosabb jellemzőiről és következményeiről, ezenkívül össze kell gyűjteni a felvilágosításokat a gyógyítás lehetőségeiről abban a közösségben, ahol él.
 2. Meg kell érteni a családi szerepeket. Gyakran az alkoholista családtag kedvéért vagy hogy megkönnyítsék a maguk életét, a családtagok olyan dolgokat tesznek, amelyek súlyosbítják a problémát. Például sajnálatból alkoholt adnak neki vagy jellemző az is, hogy a család tagjai sűrűn igazolásokat találnak ki mások számára, hogy megvédjék az alkoholistát az ivása következményeitől. Pedig fontos, hogy hagyják abba az alkoholista takargatását, mentegetését annak érdekében, hogy Ő teljes mértékben megérezze ivásának a következményeit. Viszont az sem járható út, mikor absztinenciára kényszerítik a beteget. Ha megértik, hogy ez nem egy egyszerű, otthon megoldható probléma, akkor a családtagok elkerülhetik, hogy részesévé váljanak a bajnak.
 3. Ahhoz, hogy fellépjünk az alkoholizmus ellen, ki kell lépnünk a család kereteiből. A családtagoknak szükségük van olyan megértő emberek segítségére, akik bátorítást és támaszt tudnak adni. Ekkor következik a szakemberhez való fordulás! Szerencsére nagyon sok segítség van a családtagok és az alkoholisták számára.

 

Néhány eset, amely a családokban zajlik, alkoholista családtaggal:

 • párkapcsolat megromlása
 • családon belüli erőszak: házastárs és/vagy gyermekek fizikai és/vagy lelki bántalmazása
 • rossz szülői minta
 • baráti és munkahelyi kapcsolatok romlás
 • a család anyagi és szociális helyzetének romlása
 • depresszió, személyiségzavarok, lelki problémák stb. okozója

Együtt élni egy alkoholistával, minden családtagnak és akár rokonnak is, szörnyű, nehéz megpróbáltatás. Egészségtelen környezet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, kezelése, a helyzet javítása rendkívül fontos. Lenne. Azonban azt tapasztalhatjuk, sok család küzd ezzel a problémával, a megoldás akadályokba ütközik.

 

 

loading...

Az alkoholizmus szintjei, tünetei, gyógyításai

Hogy megállapítsuk, ki az alkoholista, legegyszerűbb talán, a tüneteket megvizsgálnunk az adott egyénnél, mennyire jellemzőek a következők rá? Amennyiben bizonyossá válunk abban, hogy itt bizony baj van, a teendő lépések korán sem egyszerűek. Talán a legnehezebb akadály, hogy magát az alkoholista embert, szembesítsük önmagával, szenvedélybetegségével. Legyen betegségtudata. Enélkül nem kezdődhet a gyógyulás, ez az első és legnehezebb lépcsőfok.

A diagnózis megállapítása a betegség kezdetén gyakran nehéz, még a szakemberek számára is. A beteg különböző testi panaszai miatt fordul többnyire orvoshoz, gyakran a rendszeres alkoholfogyasztást igyekszik tagadni. Ilyenkor a jelentkező tünetek (lelki, szociális, testi), a részletes kórelőzmény (nem ritkán hozzátartozók beszámolója alapján) és különböző vizsgálatok együtt segítenek a helyes diagnózis felállításában.

Lelki tünetek:

 • Sóvárgás, azaz ellenállhatatlan vágy az ivásra.
 • Kontrollvesztés, azaz a további alkoholizálás a kialakuló szövődmények, a kifejezett tiltás, az életvezetés törése ellenére is folytatódik.
 • A beteg az első pohár után nem tud megállni, kényszeresen iszik tovább.
 • Személyiségváltozás, mint például ingerlékenység, hangulatváltozások és ezek által vezérelt kritikátlan megnyilvánulások
 • Intellektuális funkciók hanyatlása.
 • Szociális tünetek:
 • Az egyén képtelen a munkára és a társadalmi beilleszkedésre. Indokolatlan munkahelyi hiányzások, teljesítménycsökkenés, majd akár elbocsátás.
 • Gyakran a házasság, ill. párkapcsolatok felbomlása
 • Barátokkal való kapcsolatmegromlás.

Testi tünetek: A lelki és szociális károsodásokkal párhuzamosan jönnek létre a testi károsodások, melyek gyakorlatilag az összes szervre kiterjedhetnek.

 • arcon apró hajszálér-tágulatok, néha borvirágos (vöröses) arc
 • kellemetlen szájszag
 • gyulladásos tünetek
 • magasvérnyomás-betegség
 • gyomorhurut, gyomorfekély, ennek következtében hányinger, hányás, gyomorfájás, étvágytalanság
 • hasnyálmirigy gyulladáshoz és cukorbetegséghez vezethet
 • májmegnagyobbodás
 • ajak-, nyelv-, gége-, nyelőcső, gyomor-, máj- és hasnyálmirigyrák
 • szív megnagyobbodás és szívelégtelenség
 • idegrendszer-károsodás
 • potenciazavarok
 • kézremegés, járászavar
 • agyi sorvadás, szellemi hanyatlás
 • emlékezetzavarok

 

Az alkoholfogyasztás szintjei:

 • Absztinensek: egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt
 • Szociális ivók: a mértékletes alkoholfogyasztók sorolhatók ide
 • Excesszív ivók: mértéktelen szeszfogyasztás jellemzi őket
 • Alkoholbetegek: dependensek, markáns elvonási tünetekkel
 • Krónikus alkoholbetegek: akiknek már testi-szellemi károsodása is van.

 

A függővé válás lépcsőfokai:

 • Korai szakasz:

Az alkohol kezdetben olyan, mint egy barát, aki segít megoldani a bajokat. Azután túl gyakran és túl sokat fordulnak ehhez a „baráthoz” és már-már problémát jelent megállni, abbahagyni az ivást. Ilyenkor nő a toleranciájuk az alkohollal szemben, így többet kell inniuk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérjék. Ekkor elkezdenek titokban inni, kortyolgatni.

 • Közép szakasz: 

A függőség egyre nő, ahogy az alkohol egyre jobban befolyásolja az egyén életét. Elhanyagolják a munkájukat, a hobbijukat, a többi elfoglaltságot és a környezetében élő embereket. Ebben a szakaszban már naponta isznak.

 • Előrehaladott szakasz:

A függőség akkor válik dominánssá, amikor az alkohol kezdi ellenőrizni az alkoholistát. Elveszítik az ambíciójukat, a felelősségüket és az érdeklődésüket a dolgok iránt. Meghatározatlan félelmeik vannak, nem bíznak az emberekben és kerülik is őket, mondhatni antiszociálissá válnak. Ettől kezdve inniuk kell ahhoz, ho

gy megelőzzék az elvonás tüneteit.

 

Az alkoholbetegség típusai:

 • 1. típusú alkoholbeteg: felnőttkori kezdet, egyre nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt. Személyiség-jegyek: függőségi igény, az aggodalmaskodásra való hajlam, csendes, engedékeny, passzív, kóros bűnösség-tudat és befelé fordulás az uralkodó.
 • 2. típusú alkoholbeteg: korai kezdet, személyiségvonások: indulatos, vakmerő, agresszív, kiegyensúlyozatlan, és nem ritka az antiszociális személyiségzavar sem.

 

Az alkoholizmus gyógyítása, kezelése

Az alkoholizmus kialakulása több tényező együttes hatásának következménye, tünetei, szövődményei sokfélék lehetnek, éppen ezért a kezelésnek is komplexnek kell lennie. A kezelésnek magában kell foglalnia az alkoholfogyasztás következtében kialakult testi károsodások kezelését, az esetleges alkohol megvonási tünetek mérséklését, valamint pszichoszocioterápiát, rehabilitációt.

Az alkoholfogyasztás abbahagyását követően megvonási tünetek jelentkezhetnek:

 • fokozott izzadás
 • végtagremegés
 • nyugtalanság, rossz közérzet
 • rémálmok
 • vérnyomás-emelkedés
 • szapora szívverés
 • hányinger
 • esetenként epilepsziás görcsrohamok
 • delírium tremens (Az elvonási tünetek legsúlyosabb formája, ami olyan betegség, amely zavartságot, szétesett tudatállapotot jelent. A beteg tipikusan apró, nyüzsgő lényeket lát, hallucinál, nem tudja, hol van és ki ő.)

Ezek gyógyszeres kezelést igényelnek. A gyógyszeres kezelés során általában nyugtatószereket, antiepileptikumokat, nagy dózisú B-vitaminokat alkalmaznak leggyakrabban, emellett fontos a megfelelő táplálék és folyadékbevitel.
Ezen időszak lezajlását követően a kezelésben a rehabilitáció, utógondozás kerül előtérbe, melynek célja az absztinencia (alkoholmentes életmód) fenntartása, és a visszaesések megelőzése. Az alkoholbetegek kb. kétharmadánál más pszichiátriai zavar is fennáll (pl. hangulat- és szorongásos zavarok), melyek gyógyszeres kezelést igényelhetnek. A rehabilitáció és utógondozás során különféle pszichoterápiás eljárásokat alkalmaznak, pl. támogató, csoport- és egyéni pszichoterápiák, magatartásterápiák.

Önsegítő szervezetekbe, pl. a Névtelen Alkoholista mozgalomba (Alcoholics Anonymous, AA) való bekapcsolódás szintén segítheti az alkoholbetegek rehabilitációját. Ezekben a csoportokban a gyógyult és nem gyógyult alkoholbetegek közösen megbeszélik gondjaikat és egymást segítik.

Ezenkívül ma már létezik az alkohol iránti vágyat mérséklő gyógyszer is, mely segíthet a visszaesések kivédésében.

 

 

Gyógyulási esélyek:

Az alkoholizmus a mai terápiás módszerekkel jobb eséllyel gyógyítható, mint évekkel ezelőtt. A legnagyobb gyógyulási esély a gyógyszeres és pszicho-szocioterápiás kezelések kombinált alkalmazásával érhető el. Hosszútávú nemzetközi kutatások azt találták, hogy az alkoholbetegek kb. 8-39%-a absztinens lesz, 46-87%-a viszont visszaesik, alkoholfüggő marad. 0-33%-uk kontrollált ivóvá válik.

Összefoglalva tehát, az alkoholizmusból való kigyógyulás a következő lépcsőfokokon keresztül valósulhat meg:

 1. a probléma felismerése a szenvedélybeteg részéről
 2. szakemberhez való fordulás
 3. segítő környezet
 4. kezelés, gyógyszeres, terápia, csoportterápia
 5. „száraz” állapot elérése
 6. rehabilitáció

 

Az absztinenciáról

Az absztinencia önkéntes tartózkodás valamiféle vágy vagy testi cselekvés kielégítésétől, melyek a tapasztalatok szerint élvezetet okoznak. A kifejezés leggyakrabban közösülés, alkohol vagy táplálkozás terén használatos, vallási tilalom vagy gyakorlatias megfontolás miatt lép fel.

Alkohol absztinencia a mindenféle alkoholtartalmú termék fogyasztásától való tartózkodás. Ilyenkor csak olyan italok fogyasztása történik, mint a tea, kávé, víz, gyümölcslé, üdítőitalok. Az antialkoholizmusnak vallási, családi, filozófiai vagy társadalmi, vagy egyszerűen ízlésbeli okai is lehetnek.

Magatartási szabályok az absztinenciában:

 1. szabály: Szigorúan kerülje a kávéházakat és a társaságot amellyel valamikor együtt ivott!
 2. szabály: Otthon ne tartson alkoholt!
 3. szabály: Minden nap vegye be az Antabust!
 4. szabály: Minden ital nélküli napot úgy fogjon fel, mint tőkét!
 5. szabály: Ha válságra kerül sor, védje meg magát a szervezett védelmi rendszerrel!
 6. szabály: A kezelés során segítsen a többi betegnek, különösen ha válságban vannak!
 7. szabály: Nyíltan beszéljen saját magáról, mint alkoholistáról!
 8. szabály: Ha visszaesésre kerül sor, minél előbb jelentkezzen a szakorvosnál és folytassa a gyógyítást!

Minden absztinensnek, szigorúan kell tartania magát ezekhez a szabályokhoz egy évig.

loading...

Ki az alkoholista? Miért lesz azzá?

Arra a kérdésre, hogy kit nevezhetünk alkoholistának, megoszlanak a vélemények.Valaki csak a súlyos, látható tünetekkel rendelkező személyt, aki minden nap részeggé válik, de van aki pedig már azt is alkoholizmusnak tekinti, aki heti, alkalmi rendszerességgel fogyaszt.

Az alkoholizmus (más néven alkoholfüggőség) egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Az orvosi megfogalmazások az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára.

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a szeszes italok rendszeres mértéktelen fogyasztásának kóros szenvedélyét jelenti.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és ICAA (Nemzetközi Alkohol és Kábítószer Ellenni Szervezet) közös meghatározása alapján: "Alkoholistának tekinthetők azok az erős ivók, akiknek szeszfogyasztása olyan mértékű, hogy az már észlelhető szellemi zavarral, a testi és szellemi egészség mellett az interperszonális kapcsolatok romlásával jár és károsítja az ivók társadalmi és anyagi helyzetét is. Alkoholistának tekinthetők mindazok, akiknél e jelenség kezdeti tünetei már mutatkoznak, ezért mindannyiuk gyógykezelése szükséges.”

Alkoholistának tekintjük tehát az olyan embert, aki függőségi viszonyba került az alkohollal szemben és akinél a mértéktelen és huzamos alkoholfogyasztás miatt kezdenek jelentkezni a testi, szellemi és szociális tönkremenés jelei. Kicsit szabadabban tolmácsolva, alkoholista az az ember, aki olyan függőségi viszonyba kerül az alkohollal szemben, hogy nem tud nélküle élni és ezért elveszti az ellenőrzést saját maga felett az ital miatt.

Az alkoholista az ivás megszállottja és mindig jó oka van az ivásra. Nem tud rendesen működni amíg nem fogyasztja el az italát, életének mindennapjait az alkohol határozza meg.

Ez a függőség lehet szellemi és/vagy fizikai.

 • A szellemi függőség az elfogyasztott italmennyiség feletti ellenőrzés elveszítését jelenti. Az illető személy, ha elkezd inni, nem állhat meg amíg be nem rúg. Ennél a függőségnél lehetséges rövid ideig tartó absztinencia néhány hétig vagy hónapig. De a következő alkalommal, amikor ismét megiszik egy italt, ugyanaz a helyzet történik: nem tud megállni addig, amíg nem lesz részeg.
 • A fizikai függőségnél az egyén rövid ideig sem lehet alkohol nélkül. Az illető személynél, ha abbahagyja az ivást, rögtön fellépnek az elvonási tünetek. A szervezet hozzászokott az alkohol bizonyos szintjére a vérben. Ha létrejön a szint csökkenése, akkor a szervezet absztinenciális válsággal reagál. Így figyelmezteti a szervezet az illető személyt, hogy ki kell egészítenie az alkohol szintet.

 

 

 

Mindez egy emberben, miért és hogyan alakulhat ki, tömérdek válasz, lehetőség létezik. Természetesen pontosan nem tudhatjuk, minden ember egy külön egyedi világ és általánosításokat nem húzhatunk csak úgy senkire. Azonban akad néhány tudományos megállapítás, amelyek tapasztalatokra, vizsgálatokra alapozva, hitelesnek minősülnek.

 

Az alkoholizmus kialakulásának okai, lehetőségei:

Minden valószínűség szerint az alkoholizmus erős testi hajlamra ráépülő lelki indíttatás nyomán alakul ki. Függ tehát az öröklött és a környezeti tényezőktől is. Az első időszakban inkább pszichés indíttatású vágyat érez az ember az alkohol elfogyasztására. Ez még nem függőség, de nagyon hamar azzá vállat.

Az alkohol kétségtelenül nagyon jó stressz oldó, így a depresszióra, szorongásra hajlamosabbak is szívesen nyúlnak a pohár után, amely egyelőre kellemes. Ez a viselkedés erősödni fog, és egyszer csak észrevétlenül elfogyasztotta azt a mennyiséget, amitől már függővé vált. Az említett okokon kívül a mindennapok monotonitása, örömök és élmények hiánya, a kulturális beszűkülés is lehet az alkoholizmus egyik kiváltója, ami főleg a vidéki kistelepüléseken fenyeget. Az értelmiségi alkoholfüggőkre is jellemző, hogy a mindennapok stresszében lemaradnak, elszoknak a kulturális programokról, és ezt az élményhiányt a legkényelmesebb módszerrel, az otthoni iszogatással pótolják. Természetesen a kiváltó okok általában komplexek, a genetikai meghatározottság mellett megjelenő pszichés és szociális problémák nagyon változatosak, és az alkoholizálással látszólag elfedődnek, valójában azonban felerősödnek. A környezet életvitelének példája is meghatározó. Szorongásos betegségekkel is szokott párosulni az alkoholizmus. A kérdés, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Az, hogy az alkoholfüggőség következményeként alakult-e ki a depresszió, a szorongás, következett be a kudarcélmény, vagy fordítva, a szakemberek számára sem mindig tisztázható egyértelműen.

Okok:

 • Genetikai komponensek szerepét jelzi, hogy családvizsgálatok az alkoholizmus tekintetében halmozódást mutattak ki az alkoholisták családjaiban. Ezekben a családokban magasabb az alkoholizmus előfordulási gyakorisága, kb. négyszer gyakrabban fordul elő az alkoholisták vérszerinti gyermekeinél, mint nem alkoholbetegek gyermekeinél. Az alkohol anyagcseréjében és a központi idegrendszer alkoholra adott válaszaiban a genetikai tényezők döntő szerepe csaknem biztos. Meghatározott öröklésmenet azonban nem bizonyítható.

 

 • Neurobiológiai elmélet szerint az agyi jutalmazó rendszer és az alkoholizmus kialakulása között kapcsolat tételezhető fel, melynek kutatása során több neurotranszmitter (az idegsejtek között információt közvetítő vegyületek) szerepe is felmerült (pl. dopamin, szerotonin, endogén-opiát rendszer).

 

 • Pszichodinamikai tényezők tárgyalásánál bizonyos személyiségvonások gyakori előfordulását említik (pl. magányosság, félénkség, gyanakvó, bizalmatlan, szorongó személyiség, depresszióra való hajlam, erőteljes emocionalitás, ellenséges és akár önpusztító indulatosság, bűnöző magatartás stb.).

 

 • Társadalmi-szociokultúrális tényezők is hatnak az ivási szokásokra, a következményes viselkedésre. A családi háttér, ill. az a környezet, ahol az egyén felnőtt, fontos szerepet játszik az alkoholizmus kialakulásában, alkoholisták esetében az előzményekben gyakori pl. a szétesett család, a megromlott kapcsolat a szülőkkel, családi konfliktusok. A tanulás is szerepet játszhat az alkoholizmus kifejlődésében, hiszen a gyermekek igyekeznek követni szüleik ivási szokásait. A gazdasági és a munkahelyi helyzet, a társadalmi változások szintén jelentős tényezők. Bizonyos foglalkozások esetén pl. vendéglősök, bárpultosok, pincérek, szeszipari dolgozók (főleg ha részt vesznek a sör-, bor- és égetettszesz-termelésben), sokkal gyakoribb a mértéktelen ivás és az ebből adódó egészségkárosodás, mint az átlaglakosság körében, mivel ebben a szektorban az alkohol fogyasztás megítélése kedvező és bőségesen rendelkezésre áll.
loading...