7 sminktipp szemüvegeseknek

Attól még, hogy ez ember szemüveges, ugyanúgy lehet sikkes és csinos. A szemüveg nem gátol senkit abban, hogy sminkeljen, sőt méltó kiegészítője lehet a kompozíciónak.

1. Természetes szemkörnyék

A szemüvegesek szerencsések a tekintetben, hogy nem szükséges nekik a szem körüli erős smink. A ma divatos színes és bohókás szemüveg úgyis elterelné róla a figyelmet. Sokkal esztétikusabb, ha a szemüveg mögött a szem környéke a maga természetes szépségében marad.

 

2. A szemöldököd ívét is igazítsd a kerethez

Amikor a szemöldöködet szeded és formázod, mindig ügyelj arra, hogy milyen a kereted felső íve. Ha nagyon eltér a szemöldök íve a keret ívétől, az nem túl szép látvány.

 

3. Merész szempillák

Rengetegen vannak a sok szempillafesték ellen, mert felragad a lencsére és nem is túl előnyös. Ez tévedés! Nagyon hatásosan emeli ki a tekintetet és a szemre tereli a figyelmet. Az extrém műszempillák elhanyagolandóak, mert azok tényleg ráragadnak a lencsére. Ha nem vagy a festék híve, akkor ugyanúgy megfelel a szempillaspirál is, a hatás ugyan az.

 

4. Szemceruza? Nézd meg milyen a keret!

A szemceruzával hangsúlyozott terület formája és mérete jó, ha a kerethez idomul, mert így nem kelt aszimmetrikus hatást. Keskeny kerethez a vékony vonalak illenek, a vastag kerethez pedig a határozottabb vonalak.

 

5. Hangsúlyt a szájra!

A szájon nagyon jól fognak mutatni a harsány, feltűnést keltő színek. Nem lehet félrenyúlni szemüvegesként azzal, hogy a sminkelést az ajkaidra korlátozod és az arc más területeit természetesnek hagyod.

 

6. Arcpír

Az arc erős festése nem ajánlott szemüvegeseknél, de egy kis pirosító senkinek sem árt. Válassz a rúzs színével harmonizáló pirosítót.

 

7. Selyempor

A szemüveg felhívja a szemre a figyelmet és ezzel vonzóbbá is teszi. Egy nagyon kevés selyemport használva az alsó szemhéjon ellenállhatatlanná teszi a szemüvegesek sminkjét. Az idei tavasz trendszínei a pink, a narancs, a kék és a lila.

loading...

Béta-glükán: komplex étrendkiegészítő az immunrendszerért

A béta-glükán egy kevésbé ismert táplálékkiegészítő. Élesztőgomba, baktériumok, gombák, algák és egyes növények sejtfalában megtalálható szénhidrát típusú vegyület. Használata gyógyászatban is kezd elterjedni, mivel erősíti az immunrendszert, emellett hasznos lehet a magas koleszterinszint, cukorbetegség, fertőzések és daganatos betegségek ellen is.

A test fizikális és szellemi kimerülése esetében a nátha, az influenza az asthma és a fül gyulladásos megbetegedései esetében pozitív hatásról számoltak be.

További igazolt hatásai:

Csökkenti a koleszterinszintet: Koleszterin csökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az élesztőkivonatból készített béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet.

 

Daganatellenes hatás: Szintén kutatások bizonyítják, hogy valóban hatásos a tumorok kezelésében. A szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a makrofág típusú fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan anyagokat termelnek, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására.

 

Erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések ellen. A műtéteken vagy traumán átesett betegek fertőzéseinek kivédésében hatása igazolódott.

 

Mellékhatásai:

A napi maximális adag 15 gramm és 8 hétnél tovább nem javasolt a szedése. Szájon át alkalmazva nem jellemző mellékhatás kialakulása, intravénás alkalmazás esetén okozhat hidegrázást, lázat, fejfájást, ízületi fájdalmakat, hasmenést, vérnyomás emelkedést vagy csökkenést, kihűlést, fehérvérsejtszám csökkenést.

 

Terhesség és szoptatás alatti alkalmazással kapcsolatban nem áll rendelkezésre kellő információ, ezért alkalmazása kerülendő.

 

A béta-glükán serkenti az immunrendszert, ezért az immunrendszer működését gyengítő szerek, például a szteroid tartalmú gyógyszerek hatását csökkenti.

 

A béta-glükán recept nélkül kapható táplálékkiegészítő, de alkalmazás előtt minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét.

 

loading...

SEMMIKÉPP SE PRÓBÁLD KI: Háztartási fehérítőszerből arcpakolás


Veszélyes házi szépségápolószer receptje terjed percről percre az interneten. A házi kemikália fő összetevője a háztartási fehérítő. Állítások szerint ez a szer ragyogóvá teszi a bőrt és az öregedés ellen is beválik. A szer megalkotója a Stanford Egyetem tudósainak kísérletére hivatkozik. A tudósok a kísérletben sugárzás okozta bőrgyulladásban szenvedő egereket naponta 30 percig fürdettek hígított fehérítős oldatban és arra a koncepcióra jutottak, hogy a szimpla háztartási fehérítő enyhíti a sugárkezelés, a túlzott napozás illetve az öregedés okozta károkat a bőrön.

A bőrgyógyászok arra intenek mindenkit, hogy ne próbálják ki a szert, mivel otthoni körülmények között nem lehet előállítani a pontos hígítási arányt, és a háziasszony nem mindig rendelkezik vegyész végzettséggel. Ha pedig a fehérítő nagyobb koncentrációban kerül az arcpakolásba, akkor megégetheti a bőrt, maradandó károkat okozva a szépülés helyett. Éppen ezért a szakértőkhöz csatlakozva mindenkit óva intek attól, hogy a háztartási fehérítős arckrémmel próbálkozzon! Mindenki maradjon inkább a jól bevált szereknél, amiket szakértők teszteltek és piacra engedtek.

loading...

Elemi gondolat - Tűz

Sokakat foglalkoztat az elemek kérdése, szerepük különböző vallásokban és hiedelmekben. Vajon mi bújhat meg a szertartások fátyla mögött? Az érdeklődők számára rövid időn belül világossá válhat, hogy ennek és az ehhez hasonló témáknak hosszú-hosszú és nagyon ködös irodalma van.

Tekintsünk most el ezektől a ködös és zavaros irodalmaktól, és tegyünk helyre néhány dolgot. Foglalkozzunk a tűzzel, mivel logikailag és érzelmileg ez az első az elemek sorában. A teremtéstörténetek a hőt és a fényt említik első helyen, ami magához a teremtéshez kapcsolódik. A fény előtt csupán a sötétség honolt a világban, mely nem is nagyon nevezhető világnak, tekintve hogy a dolgoknak a fény ad formát és lényeget.

A hő maga mozgás, a fény pedig a meghatározás (és meghatározottság) alapja, és a kettő azon egyszerű oknál fogva fonódik oly elszakíthatatlanul egymásba, hogy a mozgás lehetetlen, ha nincs mihez viszonyítanunk, azaz ha nincsenek a dolgok egymástól elhatárolódva és megkülönböztetve.

Gondoljunk példának okáért egy tó felszínére. Vannak napok, mikor a víztükör sima, nyugodt, szinte mozdulatlan. Ha ekkor rátekintünk, a tavat teljes egészként fogjuk fel, és sokunk fejében meg se fordul, hogy a látszólag nyugodt vízfelszín alatt milyen sokszínű élet és mozgás húzódik meg. Ha viszont a tavat, mint kisebb dolgok (növények, állatok, rovarok, víz) alkotta szerveződésként fogjuk fel, meg sem fordul a fejünkben, hogy akár egy percig is teljesen nyugodt és mozdulatlan tudna lenni.

Tehát a meghatározottság és a mozgás kéz a kézben járnak, a fény és a hő. A tűz pedig nem más, mint szellemi jelkép, a fény és a hő, azaz a meghatározottság és a mozgás egybeoltása.

Amikor teremtésről beszélünk, megjelennek képek a fejünkben, és nagy részük eddigi műveltségünk és élettapasztalataink hozadéka. Különböző vallások különböző nézettekkel állnak elő arra nézve, hogyan is jött létre a világ (nem csak a Föld, maga az Univerzum illetve mostanában inkább azt mondjuk, hogy Multiverzum), és ez alól a tudomány sem kivétel. Ami a kezdeteket illeti, sok közös vonás van vallás és vallás között. A tudomány azt mondja, hogy kezdetben volt a Nagy Bumm, a kereszténység azt, hogy kezdetben mondá az Úr, „Legyen világosság!”, az egyiptomi hit a Napgyermek születésére (megteremtésére) teszi a világ keletkezését. A legtöbb vallás e pillanat elé a sötétséget helyezi. Nevezik ősvíznek is. És ahogy a tűz jelképesen a mozgást és meghatározottságot testesíti meg, a víz ezek ellentétét. Ebből kiindulva az általunk teremtésnek nevezett pillanat előtt a világ egy volt és mozdulatlan. Azonban nem lehetett a mai értelemben vett nyugalomról, harmóniáról vagy akár mozdulatlanságról beszélni, mivel ezek a fogalmak csak akkor nyernek értelmet, ha rendelkezésünkre áll egy meghatározott (részekre osztott) vonatkoztatási rendszer.

Most kezdhet érthetővé válni, hogy a fény maga miért az elme szinonimája is. Az elme ugyanis nem tesz mást, mint meghatároz, vagyis teljesen szétszedi a létező világot egészen apró darabokra, hogy aztán más ezekből az apró darabokból valami újat építsen föl. Elménk és felfogóképességünk azonban határos. A teremtésbeli fény volt az, ami a világot olyan aprólékosan szétosztotta egymástól különálló, egymással mégis kapcsolatot tartó formákká, az emberi elme fénye pedig igyekszik lekövetni ezt a fogalomalkotással (mivel a meghatározás, részekre bontás megfelel annak, amit mi fogalomalkotásnak nevezünk).

A tűz, mint elem, valláshoz/szertartásokhoz fűződő mélyebb gyökerei valahol itt keresendők. Kicsit félretéve a fizikai (szemmel látható) világot, az anyagi haszonszerzést vagy a szemfényvesztést és a megtévesztést, elénk tárulhat egy olyan kép, egy olyan felfogás, egy olyan logika, vagy érzelmi töltet, ami túlmutat az előbbieken. És nem azért érdemes figyelmet fordítani rá, mert a vallások ezt tanítják. Nem is azért, mert akárki ezt mondja. Egyszerűen azért, mert létezik (ez a felfogás), létezésénél fogva pedig jelentéstartalommal bír. Hogy e jelentéstartalom mértéke mekkora, annak meghatározását mindenkire önmagára bízom.

loading...

Vezetési stílusok, avagy milyen a jó főnök?

Életünk fontos részét a munkánk tölti ki, napjaink, heteink jelentős óráit munkahelyünkön éljük. Jelentős hangsúllyal bír így hát mindennapjainkra a munkavezető, koordináló hozzáállása, vezetési stílusa. A főnök általában nem az alkalmazottak szíve csücske, ám érdemes foglalkozni a dologgal és a megfelelő vezetési stílus elsajátításán igyekezni.

Életünk fontos részét a munkánk tölti ki, napjaink, heteink jelentős óráit munkahelyünkön éljük. Nem mindegy ezért, hogy az ott töltött idő kellemes vagy frusztrált környezetben telik-e. Természetesen ennek több befolyásoló tényezője is van, mint például személyes közérzetünk, az adott munka iránti elköteleződésünk, érdeklődésünk, munkatársakkal való kapcsolat és a munkakörülmények minősége illetve jelentős hangsúllyal bír minderre a munkavezető, koordináló hozzáállása, vezetési stílusa. A főnök általában nem az alkalmazottak szíve csücske, ám érdemes foglalkozni a dologgal és a megfelelő vezetési stílus elsajátításán igyekezni.

 

Mindenki tisztában van azzal, hogy a vezetés nem könnyű feladat, már csak abból adódóan sem, hogy a szervezet összetétele befolyásolja annak módját, módszereit és elveit. Nem léteznek olyan átfogóelméletek, amelyek alkalmazásával bármelyik szervezetnél eredményt érhetünk el, ezért egy jól működő vezetés függvénye egy, az emberek személyiségéhez igazodó, jól megválasztott vezetési stratégia.

A vezető legfontosabb feladata, hogy a rá bízott felelősségnek megfeleljen, a kitűzött célok megvalósítását hatékonyan segítseelő. Adminisztratív feladatokkal, dolgozók irányításával, igazgatásával, munkájuk összehangolásával.

 

Néhány alaptétel, a jó vezető személyéhez:

 

 • jó kommunikációs készség
 • határozott, magabiztos fellépés
 • jó szervezőkészség
 • motiváló erő
 • kompetencia, szakmai hozzáértés, példamutatás

 

Ahhoz, hogy valaki képes legyen az irányításra, ki kell alakítania viselkedésmintáját, azaz vezetői stílusát. Ez mutatja meg nekünk, hogy a környezetünkben mások milyennek érzékelnek minket. A vezetői stílus mindenképpen hatást gyakorol a dolgozókra, ahol a cél természetesen a többiek ösztönzése.

Az alábbiakban olvashatjuk, melyek a legjellegzetesebb vezetői attitűdök:

 

a.) A tekintélyelvű (autokratikus) vezetési stílus

Az autokratikus vezető leginkább egyedül hozza döntéseit, a döntés-előkészítés folyamatába ritkán enged be más kollégákat. Ritkán mutat hajlandóságot kompromisszumra, engedményekre, irányítási módszerei az utasítás és a parancsolás fogalmában nyilvánulnak meg. Fontosnak tartja a tervezést, szervezést, ellenőrzést, ebből kifolyólag világosan megfogalmazza az elvárásait a beosztottjaival szemben, pontosan kiadja feladataikat. Tárgyilagos, inkább barátságtalan, távolságtartó attitűd jellemzi. Ebben a vezetési stílusban dolgozó munkatársak között éles a versenyszellem, s a minőség a legfőbb érték. Általában kellemetlen, stresszes, feszült hangulat uralkodik a munkahelyen.

 

b.) A demokratikus vezetői stílus

A demokratikus vezető konszenzuson alapuló döntéseket hoz, már a döntés-előkészítő folyamatba is bevonja a kollégákat. Előtérbe helyezi a csoportos igényeket, kollégáinak érdekeiért kiáll.

Módszere a kompromisszum-keresés, szavazás, a többség akaratának érvényesítése. Pozitív, megértő, humánus attitűd jellemzi, barátságos légkört szeretne kialakítani, ezért a beosztottak jólétével, kényelmével foglalkozik. Munkatársaira egyenrangú félként tekint és nem kíván többet, mint ami teljesíthető. A demokratikus vezetésben részesülők esetében a rendelkezésre álló idő 50%-át tette ki a munkavégzés, de nem csak a munka iránti érdeklődés volt magasabb, hanem a kreativitás és eredetiség is nagyfokú volt, illetve kimagasló ennél a vezetési stílus alatt dolgozó egyéneknél a csapatszellem is.

 

c.) A „laissez faire” (mindent ráhagyó, anarchikus) vezetési stílus

Az anarchikus vezetés lényege, hogy a csoporton belüli a nem informális vezetők, vagyis a hivatalosan nem kijelölt vezetők, hozzák meg a döntéseket. Ezek az egyének rendszerint a társaságok középpontjai, harsány, nagyhangú emberek, akik olyan kisugárzással rendelkeznek, amely magával ragadó, képesek irányítani a kisebb-nagyobb csoportokat. A hivatalos vezető pedig ráhagyó, túl engedékeny attitűddel szavak nélkül átadja így a vezetést. Ilyen szervezetnél lehetetlen stratégiailag fontos és szakmailag megalapozott döntéseket hozni. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a „laissez faire” alatt dolgoztak a legkevesebbet. Ahol ezt a vezetői stílust alkalmazták rossz volt a végzett munka minősége is, az érdeklődés minimálisra csökkent, és a foglalkozások játékba, beszélgetésekbe fulladtak.

 

Habár sokan a demokratikus vezetési módot látják a leghatékonyabb elvnek, véleményem szerint nincsen helyes és helytelen vezetési stílus a gyakorlati életben. Egyrészt azért, mert külön-külön, ilyen tisztán senki sem tudja megvalósítani őket. Van, akire az egyes stílusjellemzők (például autokratikus: nem kompromisszum kész, önkényes vezetés) gyakoriabbak, mégis előfordul, hogy egy másik stílus eszközeivel (mondjuk lazább baráti megnyilvánulásokkal) próbálja hatékonyabb munkára ösztönözni a dolgozókat. Másrészt pedig a vezetőknek a szituációkhoz, emberekhez kell igazodniuk, mivel minden személyiségre más beállítódás van hatással. Egy rugalmas irányítási mód megalkotására kell törekedni, ahol a vezetési stílusok „keverednek” (nem zárják ki egymást), és iránytűként utat mutatnak a dolgozók viselkedésének megfejtésében.

loading...

A legújabb férfibetegség: izomdiszmorfia

A legújabb evészavaros betegség az izomdiszmorfia került előtérbe, vagyis az olyan testképzavar, amely általában férfiakra jellemző és pszichológiai okok húzódnak a hátterében. Az illető soha nem elégszik meg külsejével, testének izomzatával, fejlettségével.Immár életcélja, testének folyamatos megváltoztatása lett!

A legújabb evészavaros betegség a bulimia (kóros evési kényszer) és az anorexia (kóros koplalás) mellett az izomdiszmorfia került előtérbe, vagyis az olyan testképzavar, amely általában férfiakra jellemző és pszichológiai okok húzódnak a hátterében. Az illető soha nem elégszik meg külsejével, testének izomzatával, fejlettségével. Túl soványnak tartja magát, ezért igyekszik testét izmosabbá tenni, elégtelenségét megszüntetni. Azonban azt sem veszi észre, ha már rég elérte a kívánt eredményt, mert újabb és újabb célokat tűz ki. Immár életcélja, testének folyamatos megváltoztatása lett! A lényeg, a kinézet, a látszat, vagyis az izom mérete, „szálkássága”, nem pedig a valódi izomtömeg és teherbírás fejlesztése. Ezek a férfiak általában szégyellik testüket, ennélfogva nem mutogatják magukat szívesen nyilvános helyen. Kicsinek vélt izomzatukat ruhákkal fedik, s a külvilág negatív kritikáitól szoronganak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tünetek:

 • rögeszmés edzések, naponta többször, amelyek fontosabbá váltak már, mint egyéb más eddigi dolog életükben (pl: munka, párkapcsolat, barátok, hobby, stb.)
 • szteroidok és tömegnövelők szedése
 • mindennek alárendelt kényszeres étrend

Egészségkárosodási tényezők:

 • izomleszakadások
 • csontritkulás
 • májkárosodás
 • potenciazavarok
 • érzelmi zavarok
 • pszichotikus betegségek (vagyis érzékcsalódással és a külvilággal való kapcsolat torzulásával járó betegségek)

A betegség kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő anya-kapcsolat, a negatív férfimodell mellett való felnövekedés, az önbizalomhiány, önértékelési és férfiidentitási zavarok, párválasztási problémák és a média által közvetített tökéletesség-követelmény.

Érdemes lenne ezeknek a férfiaknak/fiúknak feltenni a kérdést önmagukhoz: Miért akarok olyan lenni? Miért nem vagyok jó így? Miért?

Talán a barátokhoz, haverokhoz való felzárkózás? A környezet által diktált követelmény? A másik nem számára való figyelemfelhívás, tetszeni vágyás? Vagy életmódváltás? Bizonyítani vágyás? Számtalan oka lehet. Az viszont biztos, hogy ezek az emberek túllépik az egészséges meder határát, amit sajnos önmaguk nem vagy alig vesznek észre. Nem látják át, hogy a sport, a testfejlesztés az életmódváltás megfelelő, egészséges útja, nem ez és nem ilyen eszközökkel.

A betegség kezelése mindenképp szakembert igényel, ám kevesen fordulnak ehhez a megoldáshoz. Pszichológiai és pszichiátriai kezelés javasolt, pszichoterápiával és csoportfoglalkozásokkal. A cél, hogy egészséges mederbe segítse a kliens testtel kapcsolatos viszonyulásait és pozitív, stabil identitást alakítson ki magában. Nagyon fontos az egyén önelfogadását, önbizalmát erősíteni, fejleszteni, s értékrendszerében rendet tenni!

loading...