Alkoholfogyasztás, alkoholizmus a várandós nők esetében

Sok esetben zéró tolarenciát érdemel az alkoholfogyasztás, s talán a legfontosabb eset ezek közül a várandós anyák esete.

Az alkoholfogyasztás társadalmunkban nem tilos, sőt, általában véve elfogadott szokás, természetesen a megfelelő határig, melyet az előbbiekben már bőven taglaltam. DE! Sok esetben zéró tolarenciát érdemel az alkoholfogyasztás, s talán a legfontosabb eset ezek közül a várandós anyák esete.

 

A terhesség ideje alatt nem szabad alkoholt fogyasztani!  Nagy problémát jelent az alkohol fogyasztása a terhesség alatt és a szülés után. Az anya alkoholizmusa változásokhoz vezet a magzaton, amelyek a terhesség bármelyik fázisában kialakulhatnak, ha a nő a terhesség ideje alatt iszik szeszes italokat.

Köztudott, hogy az alkohol teratogén anyag - azaz ártalmasan befolyásolja a magzat fejlődését. Átjut a méhlepényen, bekerül a magzat szervezetébe, aki nem tudja azt lebontani, azaz védtelen annak hatásaival szemben. Az alkohol, melyet a terhes nő elfogyaszt, a nyálkahártyán és az emésztőrendszeren keresztül a vérkeringésbe kerül, onnan pedig a magzat minden szervébe és minden szövetébe. Az anya vérkeringésén keresztül az alkohol a méhben fejlődő magzat véredényeibe is eljut.

A nőknél akik alkoholt isznak, sűrűbben jelentkeznek vetélések és koraszülések. A terhesség spontán megszakítását a megtermékenyítés létrejöttétől számított 28.-ik hétig vetélésnek nevezzük és ez mindig a magzat halálával végződik. A terhesség megszakítását ez az idő után koraszülésnek, az ekkor született újszülöttet pedig koraszülöttnek nevezzük. A koraszülött csecsemő kevésbé alkalmas a méhen kívüli életre mint a szokásos módon született csecsemő.

 

A következő problémákat okozhatja leggyakrabban az újszülött gyermeknél, ha alkoholista édesanya hozza világra:

  • absztinenciális szindróma: Amikor az alkoholistáknál gyorsan csökkentik vagy megszüntetik az alkohol bevitelét a szervezetbe. Az absztinenciális zavarok nagyon komoly jellegűek lehetnek, legtöbbször a beteg végső nyugtalansággal átszőtt dehidrációjával vannak kísérve, a végső esetekben pedig bekövetkezik a halál is. Erős pszihomotoros nyugtalanság, epileptikus görcsök és a delírium tremensz képviselik a legnehezebb alakjait ezeknek a zavaroknak. A könnyebb jellegű absztinenciális zavarok fejfájás, fájdalom, rendszertelen emésztés alakjában jelentkeznek egészen a könnyebb delíriumokig, nyugtalansági állapotokkal, stb. Az absztinenciális zavarok, amelyek az alkoholista anyától született újszülötteknél jelentkeznek, annak a hirtelen alkohol megszakításnak a következményei, amelyet az anyaméhben levő magzat az anya véréből kapott.
  • fetális alkohol szindróma: Az ilyen babák szellemileg elmaradottak, kis fejük van és funkcionális neurológiai rendellenességben szenvednek. Lemaradnak a szomatikus fejlődésben. Ez azt jelenti, hogy kisebb testsúllyal és kisebb testhosszal születnek a normális újszülöttekhez viszonyítva. Ezeknél a csecsemőknél később is lelassulhat a testsúly fejlődése valamint lemaradnak a testmagasság fejlődésében is az egykorúakhoz viszonyítva. Jelentkezhetnek az arc torzulásai is: a szemüreg rövid és szűk, kicsi az orruk és beesett az arcuk, az orr és a száj közötti távolság nagy. Úgynevezett minor anomáliák jelentkeznek: a fül és a szájpadlás rendellenességei, a kóros tenyér vonalak, meggörbült ujjak, fokozottabb szőrösödés és úgynevezett major anomáliák is jelentkeznek: kancsalság, csontrendszeri deformitások, a szív, a vese, a nemi szervek és más szervek rendellenességei.

 

/Bal oldalon a "normális" agy látható, a jobb oldalon pedig a "fetális alkohol szindrómával" megtámadt  baba agya/

  • mentális elmaradás (86%-os valószínűség)
  • fizikai anomáliák (26-34%-os valószínűség)
  • perinatális halálozás (17%-os valószínűség)

 

Azonban nem csak a gyermektervezés és a terhesség ideje alatt érdemes lemondani az alkohol fogyasztásáról, hanem a jövevény megszületése után is, a szoptatás ideje alatt. Ugyanis ha a szoptató anya alkoholt iszik, az súlyos következményekkel járhat. Az újszülött a legtöbb esetben anyatejjel táplálkozik, a mesterséges eledellel való táplálást egyedül akkor alkalmazzák, ha az anyának nincs elegendő teje vagy ha az anya beteg és a betegsége rosszabbodhat a szoptatás miatt vagy ha fennáll a veszély hogy a szoptatással az anya betegsége átmegy az újszülöttre. Ritka az egészséges anya aki nem akarja szoptatni a gyerekeit, ha erre nem léteznek különleges okok. Nálunk a legtöbb nő szoptatással neveli fel a gyerekeit. A tej az anya tejmirigyeiben képződik és mindaddig, amíg a baba szopik, erős kapcsolatot képez az anya és a gyermeke között. Az anyatej az első hónapokban a baba táplálkozásának az összes szükségletet kielégíti. Belőle megkapja a szükséges energia- és építő-anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek nem csak az élet fenntartására, hanem a növekedésre és a fejlődésre is. Csak a szülés utáni pár hónap után szükséges a csecsemő étkezésébe a szoptatás mellett más élelmet is bevezetni, mert többé az anyatej nem elegendő az élelmezésére. Amíg a csecsemő szopik, függetlenül attól, hogy csak anyatejjel táplálkozik-e vagy még mással is, a tejjel az anya szervezetéből a csecsemő szervezetébe a csecsemő életének a fenntartásához nélkülözhetetlenül fontos anyagok mennek át. E fontos szerep mellett a szoptatásnak még egy szerepe van. A szoptatás alatt az anya és a csecsemő között meghitt viszony alakul ki. A csecsemő biztonság érzetet szerez. Érzi a szeretetet, a gyöngédséget, a melegséget, a biztonságot. Nyugodt és gondtalan lehet.

Az anyatejjel a csecsemő szervezetébe más anyagok is átvivődnek, amelyek az adott időpontban az anya vérkeringésében vannak.

 

Ezért semmiképpen sem célszerű már a terhesség tervezésének idejében, a terhesség alatt és a szülés után sem alkoholt fogyasztani, mert rendkívülien befolyásolja a magzat/újszülött/gyermek további fejlődését, életét!

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én