A legújabb férfibetegség: izomdiszmorfia

A legújabb evészavaros betegség az izomdiszmorfia került előtérbe, vagyis az olyan testképzavar, amely általában férfiakra jellemző és pszichológiai okok húzódnak a hátterében. Az illető soha nem elégszik meg külsejével, testének izomzatával, fejlettségével.Immár életcélja, testének folyamatos megváltoztatása lett!

A legújabb evészavaros betegség a bulimia (kóros evési kényszer) és az anorexia (kóros koplalás) mellett az izomdiszmorfia került előtérbe, vagyis az olyan testképzavar, amely általában férfiakra jellemző és pszichológiai okok húzódnak a hátterében. Az illető soha nem elégszik meg külsejével, testének izomzatával, fejlettségével. Túl soványnak tartja magát, ezért igyekszik testét izmosabbá tenni, elégtelenségét megszüntetni. Azonban azt sem veszi észre, ha már rég elérte a kívánt eredményt, mert újabb és újabb célokat tűz ki. Immár életcélja, testének folyamatos megváltoztatása lett! A lényeg, a kinézet, a látszat, vagyis az izom mérete, „szálkássága”, nem pedig a valódi izomtömeg és teherbírás fejlesztése. Ezek a férfiak általában szégyellik testüket, ennélfogva nem mutogatják magukat szívesen nyilvános helyen. Kicsinek vélt izomzatukat ruhákkal fedik, s a külvilág negatív kritikáitól szoronganak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tünetek:

  • rögeszmés edzések, naponta többször, amelyek fontosabbá váltak már, mint egyéb más eddigi dolog életükben (pl: munka, párkapcsolat, barátok, hobby, stb.)
  • szteroidok és tömegnövelők szedése
  • mindennek alárendelt kényszeres étrend

Egészségkárosodási tényezők:

  • izomleszakadások
  • csontritkulás
  • májkárosodás
  • potenciazavarok
  • érzelmi zavarok
  • pszichotikus betegségek (vagyis érzékcsalódással és a külvilággal való kapcsolat torzulásával járó betegségek)

A betegség kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő anya-kapcsolat, a negatív férfimodell mellett való felnövekedés, az önbizalomhiány, önértékelési és férfiidentitási zavarok, párválasztási problémák és a média által közvetített tökéletesség-követelmény.

Érdemes lenne ezeknek a férfiaknak/fiúknak feltenni a kérdést önmagukhoz: Miért akarok olyan lenni? Miért nem vagyok jó így? Miért?

Talán a barátokhoz, haverokhoz való felzárkózás? A környezet által diktált követelmény? A másik nem számára való figyelemfelhívás, tetszeni vágyás? Vagy életmódváltás? Bizonyítani vágyás? Számtalan oka lehet. Az viszont biztos, hogy ezek az emberek túllépik az egészséges meder határát, amit sajnos önmaguk nem vagy alig vesznek észre. Nem látják át, hogy a sport, a testfejlesztés az életmódváltás megfelelő, egészséges útja, nem ez és nem ilyen eszközökkel.

A betegség kezelése mindenképp szakembert igényel, ám kevesen fordulnak ehhez a megoldáshoz. Pszichológiai és pszichiátriai kezelés javasolt, pszichoterápiával és csoportfoglalkozásokkal. A cél, hogy egészséges mederbe segítse a kliens testtel kapcsolatos viszonyulásait és pozitív, stabil identitást alakítson ki magában. Nagyon fontos az egyén önelfogadását, önbizalmát erősíteni, fejleszteni, s értékrendszerében rendet tenni!

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én