A citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék a nyár ajándékai. Nemcsak ásványi anyag és vitamintartalmuk, de hűsítő ízük miatt is kedvenc gyümölcseink közé tartoznak. Azonban ízükön, színűkön és magas C-vitamin tartalmukon túl számos egyéb olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek ismerete hasznos lehet mindennapjainkban.

Citrom

A benne pihenő vitaminmennyiségen túl a citrom remek fogyókúrás segédeszköz - amennyiben okosan használjuk. A manapság elterjedt citrom-kúrák sajnálatos várt, vagy épp nem várt mellékhatása a gyomorsav túltermelés, avagy a refluxos tünetek. Ezért a citrom-kúrák során nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres (napi kis adagokban ötszöri) étkezést és a megfelelő (nemritkán 3-4 liter) víz, illetve folyadékpótlást. A mellékhatások kiküszöbölése után a citrom azonban remek emésztést segítő gyümölcs, ezért is ajánlott az étkezések előtt egy pohár langyos citromos víz.

Jelentős bioflavonoid tartalma miatt nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, az érfalak rugalmasan tartásában, illetve a bőr fiatalságának megőrzésében. A bioflavonoidok nem toxikusak, és fő előfordulásu a citrusfélékben, a csipkebogyóban és a kamillában van.

A citrom ugyanakkor nagyon hatásos baktériumölő - Afrikában a kolerajárvány megelőzéséhez is használják a citrom levét -, akár felső légúti megbetegedésekről, akár pattanásos arcbőrről, akár korpás hajról van szó.

A felhasználása igen sokrétű lehet, a tea ízesítésétől kezdve a héjával való arcdörzsölésig, így teljesen ránk van bízva mennyit és mikor használunk belőle.

Mandarin

Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. E vitamintartalomnak köszönhetően elősegíti a gyorsabb zsírégetést, ezért fogyókúránk kedvelt kiegészítője lehet.

A gyümölcs is és illóolaja is igen hatásos görcsoldó- (légző-, ideg- bélrendszeri görcsök), szélhajtó-, vizelethajtó-, élénkítő-szer. Segít a szervezet méregtelenítésében, tisztítja a májat, növeli a vörös-vértestek oxigén visszatartását, ezáltal tisztítva a vért. Héjának főzete csökkenti a vércukorszintet. Természetesen a héj felhasználása előtt győződjünk meg arról, hogy a felhasznált mandarin bio, azaz vegyszermentes.

Héjának főzete (3 gyümölcs héját forraljuk egy liter vízben tíz percig) mellett illóolaja is közkedvelt lazító hatása miatt, de készíthetünk belőle befőttet vagy lekvárt is.

Narancs

Mérsékelten nagy mennyiségben növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

A narancs hasznos részei közé sorolható a gyümölcs gerezdjeit elválasztó és a héj alatt található hártya, mely vízben oldható rostot, pektint tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így közvetve az epekőképződés megelőzésében, illetve diétás kezelésében is fontos szerepe van. Nem elhanyagolható tulajdonsága még, hogy a vastagbélben segíti a káros anyagok mihamarabbi távozását.

Legelterjedtebb felhasználási módja a narancslé. A frissen facsart narancslé nemcsak C-vitamin bomba, de tele van limonénnel, és antioxidánsokkal. Ezenkívül gyümölcssalátákban és süteményekben íze nagyon jól elegyedik más ízekkel, kitűnő ízjavító - így számos konyha kedvenc alapanyaga.

Grapefruit

Nagy hasznát veszik a fogyókúrázók és diétázók, étrend kiegészítőként ugyanis felgyorsítja a kilók leadását. Hatása elképesztő folyadékmegkötő képességének köszönhető, ugyanis rostjai a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes az állati zsírok lebontására.

A természetgyógyászok kiemelik a grapefruit májtisztító hatását, kesernyés ízének tulajdonítva azt. A káliumban dús gyümölcs a máj megtisztításával vérünket is megtisztítja a lerakódástól.

Ha magjáról van szó, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy korunkban ez amolyan újra-felfedezett csodaszer. A klinikai vizsgálatok szerint 800 féle vírus és baktérium, körülbelül 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen is hatékony - mindeközben nem károsítja az ember szervezetét.

Azonban akármilyen elképesztő dolgokról is hallunk, vagy olvasunk, legyünk figyelmesek! Számos cikk hívja fel a figyelmet a grapefruit-mag és egyes gyógyszerek keveredésekor fellépő nem várt mellékhatásokra, ezért ha gyógyszert szedünk, esetleg várandós kismamák vagyunk, mindenekelőtt egyeztessünk orvosunkkal a grapefruit étrendünkbe történő bevonását illetően.

Mint a legtöbb citrusféle, e gyümölcs is frissen a legjobb, ám ha hosszan akarjuk tárolni, megfontolandó a lekvár- és befőtt-főzés mellett az aszalás - ekkor ugyanis nincs kitéve a felesleges hőkezeléseknek.

Láthatjuk, a citrusfélék számos hatással bírnak egészségünkre nézve... viszont ne legyünk elfogultak. A természetben fellelhető csaknem összes gyümölcs rendelkezik valamilyen egyedi tulajdonsággal, és nem csupán színükre, illatukra, vagy ízükre gondolok. Érdemes meggondolni, melyik héten milyen gyümölcs gazdagítsa étrendünket, mert egyrészt fő a változatosság, másrészt az ember viszonylag hamar megunja a grapefruithoz hasonló erőteljes ízeket.

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én