A boldogság titka

Testünk megfelelő működése, a biológiai egészség természetesen rendkívül fontos. Legtöbbünk bizonyára fel tud sorolni egy tucat példát, mi az egészséges. A friss levegő, a testmozgás, a friss zöldségek, gyümölcsök, cukor és só mentes étkezés, az úszás, a gyógynövények, s a többi. De vajon hányan tudnák felsorolni a lelki,- érzelmi,- és szociális kiegyensúlyozottság irányába teendő lépéseket? Mit tehetünk, hogy belső harmóniánk kiépüljön, fejlődjön és megmaradjon?

 

 

Egészségesnek lenni az egyik legnehezebb és legösszetettebb cselekmény életünk során. Bizony, cselekmény, amelyért mi magunk tehetünk, s nem csak a velünk született adottságok adják egészségünket. Egészségesen élni… egészségesen táplálkozni, sportolni, testünket megóvni, testünkre vigyázni, szervezetünket kímélni. A csapból is ez folyik: az egészséges életmód. Számtalan ötletet kaphatunk számtalan információforrásból, miként tegyünk testünk egészségéért.

Azonban legalább ilyen fontos lelkünk egészsége is! A lelki egészség teszi képessé az embert a minőségi életre. Hogy lehetségessé váljon, életünket nem túlélni hanem megélni is!

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint is az egészség nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát jelenti, hanem az ember testi, lelki és szociális jólétének összességét.

Az egészség csak akkor tartható fenn, ha annak összes dimenziója kielégítően működik. Úgy is mondhatnánk, ekkor nevezhető boldognak, kielégítőnek életünk.

Testünk megfelelő működése, a biológiai egészség természetesen rendkívül fontos. Legtöbbünk bizonyára fel tud sorolni egy tucat példát, mi az egészséges. A friss levegő, a testmozgás, a friss zöldségek, gyümölcsök, cukor és só mentes étkezés, az úszás, a gyógynövények, s a többi. De vajon hányan tudnák felsorolni a lelki,- érzelmi,- és szociális kiegyensúlyozottság irányába teendő lépéseket? Mit tehetünk, hogy belső harmóniánk kiépüljön, fejlődjön és megmaradjon?

 

Íme, néhány alapkő:

-Önismeret: A harmonikus életvitelhez elengedhetetlen a megfelelő én-kép. Az önismeret, vagyis saját lényünk ismerete. Személyiségjegyeink, tulajdonságaink, képességeink és hibáink racionális megítélése. Ez az alapja önmeghatározásunknak, ami pedig kiindulópontja mindenféle életeseményünknek is. Személyes tapasztalatom szerint, kevés embernek áll rendelkezésére a tiszta, logikus gondolkodás önmagáról, és az életében kialakult események miértjéről. Pedig ha elkezdenék ezt az élethosszig tartó munkálatot - önmaguk megfigyelését - talán pozitívabb lendületet vetne érzelmi életük. Úgy gondolom, az önismeretnél kezdődik minden. Minden, ami a boldogság útjára vezethet!

 

- Személyiségfejlesztés: Fontos továbbá, hogy szellemünk és lelkünk folyamatos fejlődés alatt álljon! Ha már képesek vagyunk önmagunkat objektíven megítélni, felmérni, akkor képesekké válunk erősíteni a jó tulajdonságainkat és csiszolni hiányosságainkat, hibáinkat is. Természetesen nem lehetünk tökéletesek sohasem. Ezért mindenek előtt fontos az önelfogadás is. Önfejlesztés és önelfogadás arany középútját kell megtalálnunk pszichikai jólétünkért.

 

- Ambíció: Életcélok nélkül pedig, nem is élünk igazán! Kell, ami értelmet ad életünknek, ami előreviszi mindennapjainkat. Ez nem csak jövőnket határozza meg, hanem jelenünket is. Igyekezzünk hát, megtalálni azt, amiben önmagunk lehetünk, ami szenvedéllyel tölti el perceinket. Figyeljünk belső hangunkra, mire is vágyunk igazán? Ha cél van, út is van hozzá! Célok elérése által pedig erősödünk, sikerélménnyel gazdagodunk, ami még magasabb szintekre juttat bennünket, vagyis ami még boldogabb életet kínál. Határ, a csillagos ég!

 

-Társas kapcsolatok építése: Mivel az ember köztudottan társas lény, így kiegyensúlyozott életmódjához szorosan hozzátartozik, hogy rendelkezzen embertársakkal való pozitív kapcsolatokkal. Szükségünk van a valahová, valaki(k)hez való tartozás élményére, kölcsönösen kielégítő, tartalmas társas kapcsolatok kialakítására. Ez fejleszti bennünk például az empátiát, együttérzést, elfogadást, alkalmazkodást illetve az érzelmek felismerésének és átélésének színeit. Mindenkinek szüksége van a szeretetre, hogy azt adhassa és kaphassa egyaránt. Akkor is, ha ezt valaki tagadja. Így vagyunk kódolva: szükségünk van egymásra.

 

S mindezeket hogyan érhetjük el? Mert nem elég ám tisztában lenni a fenti tényezőkkel, ki kell találnunk, hogyan is érhetjük azokat el. Nos, erre nincs recept. Minden ember egyedi, egyedüli és megismételhetetlen. Mindenkinek más és más módszer a kielégítő. Vannak akik meditálnak, relaxálnak, jógáznak… Vannak akik önfejlesztő csoportokba, tanfolyamokra járnak vagy ebben a témában jártas könyvet, cikket, irodalmat olvasnak, oktatófilmeket néznek… és a többi. Azonban én azt gondolom, mindez mit sem ér, ha az ember nem néz igazán mélyen magába, egy-egy csendes pillanatában.

Boldogulásunkat önmagunkban kell keresni. Hiszen bennünk van minden, amire az út során szükségünk lehet, csupán fel kell azt fedezni.

Mi az élet értelme? Boldognak lenni. Röviden azt mondhatnám, a boldogság titka pedig, önmagunk megtalálása, a belső béke megteremtése, mely egy igen hosszú és rendkívül izgalmas út.

 

 

 

Kellemes utat kívánok hát hozzá! :)

 

 

 


loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én