2014 sztárja: a gluténmentes gabona

A teff a világsztárok legújabb kedvence. Ez az Etiópiában termő gabonaféle szénhidrátban, vasban és kalciumban kiemelkedően gazdag. A gluténmentes gabonát olyan sztárok vették fel étrendjükbe, mint Gwyneth Paltrow és Victoria Beckham.

A teffet sokáig főleg takarmányozásra használták, ám mogyorós íze miatt lassacskán bekerül a konyhák polcaira is. A gluténmentes élelmiszerek piaca megugrott az elmúlt években, illetve sok kereskedő a fehér rizs illetve a kukorica alternatívák felé fordult a búza helyettesítésére. Az ügyfelek azonban inkább gluténmentes termékeket kerestek, melyek sokkal táplálóbbak.

A paleolit diéta hódítása óta egyre több helyen lehet hozzájutni a teffhez, melynek két változata a világos és sötét ismert. Ez az etiópiai gabonanövény vasban, kalciumban, aminosavakban, proteinben, B-vitaminban és rostban gazdag. Az ebből elkészített ételek remekül illenek a paleolit diétába, illetve a cukorbetegek étrendjébe.

Afrikában a tefflisztből készült kenyeret köretként fogyasztják, vagy a tortillához hasonlóan ebbe csomagolják bele az ételeket, de helyenként evőeszközt is készítenek belőle. Körteként való elkészítése roppant egyszerű: egy pohár gabonát, 2 pohár vízzel kell felforralni, majd lefedni és hagyni, hogy az összes vizet magába szívja. A teff sütéshez is kiváló.

 

 

 

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én